oiele
Σφοδρή κριτική στην απόφαση του ΣτΕ να κρίνει ως συνταγματική την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών - «Οι παραδοχές του ΣτΕ κάνουν ξεκάθαρο ότι ο ελάχιστος βαθμός έντασης στην εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων προκύπτει από τις ιδεολογικές/πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τις συμμαχίες της»

Σφοδρή κριτική στην απόφαση του ΣτΕ να κρίνει ως συνταγματική την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έγινε με τον νόμο 4713/2020 ασκεί η ΟΙΕΛΕ. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «πολιτική/ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης ο ελάχιστος βαθμός έντασης της εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπόθεση του κλάδου η ανατροπή του Νόμου Κεραμέως».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «προκύπτει αναμφισβήτητα ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να εξομοιώνονται με ιδιωτικούς υπαλλήλους», καθώς «πρέπει να εξασφαλίζονται σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος».

«Οι παραδοχές του ΣτΕ κάνουν ξεκάθαρο ότι ο ελάχιστος βαθμός έντασης στην εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων προκύπτει από τις ιδεολογικές/πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τις συμμαχίες της. Μας ωθούν, δε, στο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την κατάρριψη του νόμου Κεραμέως, με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο είναι εφικτό και με σύμμαχο την συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία», σημειώνει η ΟΙΕΛΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία είχε καταθέσει σχετική προσφυγή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ για την απόφαση του ΣτΕ:

Απόφαση ΣτΕ: Πολιτική/ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης ο ελάχιστος βαθμός έντασης της εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπόθεση του κλάδου η ανατροπή του Νόμου Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης που είχε ασκήσει η ΟΙΕΛΕ κατά των διατάξεων του νόμου Κεραμέως με τις οποίες οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατέστησαν αναιτιολόγητες, με μηδαμινή εποπτεία από τη Διοίκηση. 

Και μπορεί μεν το ΣτΕ να απέρριψε την αίτηση (κατά πλειοψηφία), πλην όμως από το περιληπτικό σκεπτικό που ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, προκύπτει αναμφισβήτητα ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να εξομοιώνονται με ιδιωτικούς υπαλλήλους. Όπως αναφέρει η απόφαση με αριθμό 2114/2021 γίνεται δεκτό ότι πρέπει να εξασφαλίζονται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Εξ άλλου, όπως επίσης έγινε δεκτό, οι διατάξεις του Ν. 4713/2020 που αναγνωρίζουν «διοικητική ευελιξία» στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, όσον αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους, τελούν, σύμφωνα με το Δικαστήριο, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της υποχρέωσης σεβασμού όχι μόνον των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και των ειδικότερων διατάξεων της εκπαιδευτικής νομοθεσίας σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Τέλος, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι ο νομοθέτης διαθέτει κατά το Σύνταγμα ευρεία εξουσία καθορισμού του περιεχομένου, της έντασης και της έκτασης της εποπτείας, η οποία μπορεί να είναι είτε προληπτική είτε κατασταλτική και η οποία, πάντως, οφείλει να έχει ως αντικείμενο τη διασφάλιση εκπαιδευτικών υπηρεσιών ενδεδειγμένης στάθμης και, ταυτόχρονα, να σέβεται το δικαίωμα του εκπαιδευτικού φορέα στον καθορισμό του προσανατολισμού του ιδιωτικού σχολείου.  Το δε Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να ασκεί πλήρως κατά τα λοιπά την εποπτεία του στη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και στην υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού τους προσωπικού.

Οι παραδοχές αυτές του ΣτΕ κάνουν ξεκάθαρο ότι ο ελάχιστος βαθμός έντασης στην εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων προκύπτει από τις ιδεολογικές/πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τις συμμαχίες της. Μας ωθούν, δε, στο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την κατάρριψη του νόμου Κεραμέως, με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο είναι εφικτό και με σύμμαχο την συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία. 

Μόλις λάβουμε το πλήρες κείμενο της απόφασης, θα ακολουθήσει πληρέστερη ανάλυση της από τους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

simvoulioepikrateias.jpg
Απόφαση ΣτΕ – «Καμπανάκι» στο ΤΕΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή αποφοίτων με επαγγελματική ισοδυναμία από το ΑΤΕΕΝ
Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για τους απόφοιτους εξωτερικού
Απόφαση ΣτΕ – «Καμπανάκι» στο ΤΕΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή αποφοίτων με επαγγελματική ισοδυναμία από το ΑΤΕΕΝ