«Υπουργείο Παιδείας και πρόεδρος ΟΛΜΕ εξωραΐζουν την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η διδασκαλία του σχεδίου στο Λύκειο», καταγγέλλει η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, «εκθειάζεται λοιπόν η πρόχειρη, μερική, περιστασιακή, δυσλειτουργική και καθυστερημένη κάλυψη των διδακτικών αναγκών για Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο του 16,6% -50% (μέσος όρος 33%) των μαθητών/τριών που θα το χρειαστούν για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΜΕ ΕΞΩΡΑΪΖΟΥΝ την ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στην οποία ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Έκπληκτοι ενημερωθήκαμε από συναδέλφους για το περιεχόμενο κειμένου εσωτερικής ενημέρωσης της ΟΛΜΕ, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρό της κ. Νικηφόρο Α. Κωνσταντίνου, με παράθεση και σχολιασμό των τελευταίων ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας.
Σε αυτό το κείμενο και συγκεκριμένα στο 6ο άρθρο, αναφέρεται στη λειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων στα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, εξωραΐζοντας την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η διδασκαλία του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου.
Αναφέρεται: «Η ΕΔΕΜ ξεκινά περίπου ένα μήνα νωρίτερα (24/10 αντί 19/11)», άθλος δηλαδή η προετοιμασία 6 μηνών για μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων τα οποία δεν έχουν διδαχθεί σε καμία τάξη του Γενικού Λυκείου.
Πέρσι ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και πρόπερσι τον Φεβρουάριο. Κανένα σχόλιο επ΄ αυτού, γίνεται σαφώς αντιληπτή η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας από την πλευρά του υπουργείου, που εξασφαλίζει την αναγκαία χρονική διάρκεια των μαθημάτων, και επίσης επιφανειακή διαχείριση.
Στη συνέχεια, επίσης αναφέρεται: «Φέτος θα λειτουργήσουν Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΣΚΑΕ) σε όλη τη χώρα που εξυπηρετούν όμορα σχολεία με 6-10 μαθητές ανά τμήμα, ενώ οι αντίστοιχοι περσινοί αριθμοί ήταν 12-15 μαθητές ανά τμήμα». Αποτελεί αυτό, τεράστιο ψεύδος και σκόπιμη υποκρισία αφού στην πραγματικότητα υπήρξαν και υπάρχουν ολόκληρες περιφέρειες χωρίς κανένα τέτοιο τμήμα.
Παρακάτω:
«Η ΕΔΕΜ υποστηρίζει και προετοιμάζει, δωρεάν μέσα στο δημόσιο σχολείο, τους υποψηφίους στα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει, προκειμένου να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Εδώ δεν γίνεται λόγος, πόσα χιλιόμετρα απέχει αυτό το δημόσιο σχολείο από αυτό που φοιτά η/ο μαθήτρια/τής και με ποιόν τρόπο θα καταφέρει, άμεσα, σε λίγα λεπτά μετά την λήξη του ημερήσιου σχολικού προγράμματος, να διακτινιστεί στο σχολείο –φροντιστήριο.
Τέλος αναφέρεται: «Επιπλέον, από φέτος το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο γίνεται τρίωρο μάθημα (αντί δίωρου), ενώ ένα τμήμα ΕΔΕΜ μπορεί εκτάκτως να λειτουργήσει ακόμη και με τρεις μαθητές», αποδεχόμενο την αποτυχία αυτού του μοντέλου διδασκαλίας και την εύλογη απόρριψή του από γονείς και μαθητές/τριες.
Ασφαλώς παραλείπει να μας ενημερώσει για τον αριθμό των μαθητών/τριών που αντιστοιχούν για να παρακολουθήσουν αυτό το εξωσχολικό μόρφωμα για τα ειδικά μαθήματα. Λαμβάνοντας υπόψη, την πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη αναπληρωτών Μειωμένου Ωραρίου στα εν λόγω τμήματα, παρατηρήσαμε ότι προβλέπονται 42 θέσεις πανελλαδικά για τα δύο μαθήματα σχεδίου, δηλαδή 42 Χ max. 16ώρες = max. 672 ώρες συνολικά.
Με απλά μαθηματικά δημοτικού σχολείου καταλαβαίνει κανείς ότι επειδή ένας μαθητής χρειάζεται και τα δύο μαθήματα για τις σχολές που είναι προαπαιτούμενα, οι παραπάνω ώρες αντιστοιχούν σε 336 ώρες Ελευθέρου Σχεδίου και 336 ώρες Γραμμικού Σχεδίου, /3 ώρες κάθε τμήμα μας κάνουν περίπου 112 τμήματα πανελλαδικά. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα αριθμητικά όρια των τμημάτων (10-6 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 3), αυτά τα 112 τμήματα, αντιστοιχούν σε 336 - 672 - 1120 μαθητές/τριες.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο συνολικός αριθμός συμμετεχουσών μαθητριών και μαθητών στα Ειδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα του Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου προσεγγίζει και ενίοτε ξεπερνάει τις 2000 στο καθένα από αυτά.
Εκθειάζεται λοιπόν η πρόχειρη, μερική, περιστασιακή, δυσλειτουργική και καθυστερημένη κάλυψη των διδακτικών αναγκών για Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο του 16,6% -50% (μέσος όρος 33%) των μαθητών/τριών που θα το χρειαστούν για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πάντοτε με θετική σκέψη οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί ευελπιστούν και περιμένουν την αντικειμενικά αλλά και συνταγματικά ορθή επαναφορά των μαθημάτων, προς όφελος των μαθητών. Τα ως τώρα δεδομένα, όμως, αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον από πλευράς ΥΠΕΘ και ΙΕΠ στρέφεται εξ ολοκλήρου προς όφελος των ιδιωτικών φροντιστηρίων.
Από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ, δεν περιμέναμε, να αγνοεί έως σήμερα την απόφαση του ΣτΕ, που δικαίωσε την προσφυγή μας το 2021 και παράνομα, να μην εκτελεί την Απόφαση επαναφοράς και επανένταξης του μαθήματος Καλλιτεχνική Παιδεία στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου.
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα, η διακίνηση αυτής της παραποιημένης πραγματικότητας επίσημα από την ΟΛΜΕ και τον πρόεδρό της.
Αναρωτιόμαστε, αν είναι εκπρόσωπος των καθηγητών ή του Υπουργείου; Έτσι αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο απέναντι σε 1250 εικαστικούς - εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπαίδευσης που δίνουν 3 χρόνια τον αγώνα να επανέλθουν τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο Γενικό Λύκειο;
Και επειδή κάποιοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές για τους αιρετούς εκπροσώπους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, αυτού του τύπου την ενημέρωση και εκπροσώπηση μας επιφυλάσσουν;
Καλούμε όλες τις παρατάξεις να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της επαναφοράς των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο και στις τρεις τάξεις, με δίωρη διδασκαλία και εργαστηριακές προδιαγραφές.
Διεκδικούμε:
• Επαναφορά της Καλλιτεχνικής Παιδείας ως δίωρου υποχρεωτικού μαθήματος επιλογής (Εικαστικά-Θέατρο-Μουσική) και στις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου.
• Επαναφορά του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου ως τρίωρων μαθημάτων επιλογής (μαζί με όλα τα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη) εντός του Ωρολογίου Προγράμματος, με διδασκαλία από τον πτυχιούχο καθηγητή του εκάστοτε συγκεκριμένου κλάδου για τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου.
Παρακάτω ακολουθεί το επίμαχο τμήμα του κειμένου:
6. Διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο τα Ειδικά Μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις Ξεκινά σήμερα, νωρίτερα από τις προηγούμενες δύο χρονιές λειτουργίας της, η Ενισχυτική Διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων Ειδικών Μαθημάτων στα Λύκεια της χώρας.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που θεσπίστηκε με νόμο, για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και ξεκίνησε το σχολικό έτος 2020-2021, από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με στόχο την ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση. Η Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων (ΕΔΕΜ) απευθύνεται στους υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων, μαθητές/μαθήτριες της Γ’ τάξης Λυκείου και της Δ’ τάξης των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Λυκείων, και παρέχεται δωρεάν και προαιρετικά στα δημόσια σχολεία στα μαθήματα: 1) Ελεύθερο Σχέδιο, 2) Γραμμικό Σχέδιο, 3) Γαλλικά, 4) Γερμανικά, 5) Ιταλικά, 6) Ισπανικά, 7) Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη/Γνώση.
Η ΕΔΕΜ υποστηρίζει και προετοιμάζει, δωρεάν μέσα στο δημόσιο σχολείο, τους υποψηφίους στα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει, προκειμένου να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη, κατόπιν και σχετικής εγκυκλίου που απεστάλη προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωση και έγκαιρη έναρξη του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, φέτος θα λειτουργήσουν Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΣΚΑΕ) σε όλη τη χώρα που εξυπηρετούν όμορα σχολεία με 6-10 μαθητές ανά τμήμα, ενώ οι αντίστοιχοι περσινοί αριθμοί ήταν 12-15 μαθητές ανά τμήμα. Σημειωτέον, επίσης, ότι φέτος, πέραν του ότι διατίθενται περισσότεροι εκπαιδευτικοί για περισσότερα τμήματα και περισσότερους μαθητές, με λιγότερους ανά τμήμα, η ΕΔΕΜ ξεκινά περίπου ένα μήνα νωρίτερα (24/10 αντί 19/11).
Επιπλέον, από φέτος το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο γίνεται τρίωρο μάθημα (αντί δίωρου), ενώ ένα τμήμα ΕΔΕΜ μπορεί εκτάκτως να λειτουργήσει ακόμη και με τρεις μαθητές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη