επιμορφωση
Στο πλαίσιο των δράσεων της ΔΙ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και των γονέων και κηδεμόνων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ε.) Ανατολικής Αττικής και το 5ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, σε συνεργασία με τους δεκατρείς (13) Δήμους της Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησαν επιτυχώς μια σειρά από επιμορφωτικές/ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Ενδοσχολική βία και Εκφοβισμός (Ε.ΒΙ.Ε.)».

Οι εν λόγω εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της ΔΙ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και μαθητριών, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες ευθύνης της. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μεταξύ 24/5/24 έως 6/6/24, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών καθώς και άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν σχετικές εισηγήσεις από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, τους/τις Συμβούλους Εκπαίδευσης Γενικής και Ειδικής Αγωγής, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και από ειδικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό για σημαντικά θέματα όπως:

«Δράσεις του ΥΠΑΙΘΑ για τη σχολική βία/εκφοβισμό, ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των Γονέων/Κηδεμόνων»

«Εννοιολογικό υπόβαθρο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»

«Πρωτόκολλα Διαχείρισης & Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού»:

«Ενδοσχολική βία και Εκφοβισμός: Μύθοι και Αλήθειες»

«Αιτιολογικοί παράγοντες βίας και Εκφοβισμού»

«Πλατφόρμα Διαχείρισης Αναφορών για Περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού»

«Ενδοσχολική βία και Εκφοβισμός στην Προσχολική Εκπαίδευση»

«Από τα παιδικά πειράγματα στον σχολικό εκφοβισμό, πρωτόκολλα διερεύνησης περιστατικών στο σχολείο»

«Επιπτώσεις του φαινομένου της Ε.ΒΙ.Ε. στην ψυχική υγεία των εμπλεκόμενων σε αυτό»

«Παρεμβάσεις για την Ενδοσχολική Βία»

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις από τους/τις ειδικούς.

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι των Ενημερωτικών Εκδηλώσεων για την Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.) στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής:

24/05 - Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας & Μαρκοπούλου Μεσογαίας (https://shorturl.at/bVdjU)

• Τοποθεσία: 1ο Δ.Σ. Αρτέμιδας

27/05 - Δήμος Λαυρεωτικής & Σαρωνικού (https://shorturl.at/Egx5s)

• Τοποθεσία: Παλιό Μηχανουργείο

28/05 - Δήμος Παιανίας & Γλυκών Νερών (https://shorturl.at/RDWPb)

• Τοποθεσία: Αίθουσα Συνιδιοκτησίας

29/05 - Δήμος Διονύσου (https://shorturl.at/8ToYv)

• Τοποθεσία: 3ο Δ.Σ. Διονύσου

30/05 - Δήμος Ωρωπού (https://shorturl.at/gcGsh)

• Τοποθεσία: Δ.Σ. Μαρκοπούλου Ωρωπού

31/05 - Δήμος Αχαρνών (https://shorturl.at/nNtLz)

• Τοποθεσία: 13ο Δ.Σ. Αχαρνών

03/06 - Δήμος Κρωπίας & Μαρκοπούλου Μεσογαίας (https://shorturl.at/SKaCI)

• Τοποθεσία: 2ο Δ.Σ. Κορωπίου

03/06 - Δήμος Παλλήνης (https://shorturl.at/FdOxr)

• Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα

04/06 - Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου (https://shorturl.at/9xtxL)

• Τοποθεσία: 1ο Δ.Σ. Ραφήνας

06/06 - Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (https://shorturl.at/V16TW)

• Τοποθεσία: 3ο Δ.Σ. Βούλας

06/06 - Δήμος Μαραθώνα (https://shorturl.at/Rmbg5)

• Τοποθεσία: Δ.Σ. Μαραθώνα

Η ενεργή συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, στελεχών εκπαίδευσης, εκπροσώπων των Δήμων έδειξε την επιθυμία όλων να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες.

Επισημάνθηκε ότι ο ρόλος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής είναι καθοριστικός για την ενεργοποίηση και την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με την εκπαίδευση μερών (εκπαιδευτικού προσωπικού, μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων, συμβούλων εκπαίδευσης, ειδικών επιστημόνων κλπ).

Τονίστηκε επίσης ότι η πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού, αλλά και η συνεργασία του Σχολείου με την οικογένεια αποτελούν βασικούς άξονες του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με Φορείς, η συνεργασία του Σχολείου με την οικογένεια. Το Σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του μαθητή/της μαθήτριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και Φορέων, των οποίων όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός.

Στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής έχει δοθεί έμφαση στις τακτικές επιμορφωτικές συναντήσεις των στελεχών διοίκησης των σχολικών μας μονάδων, αλλά και στις συχνές ευκαιρίες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μας σε παιδαγωγικά ζητήματα μέσω των επιμορφωτικών συναντήσεων της Διεύθυνσης και των Συμβούλων Εκπαίδευσης, στη στενή συνεργασία με τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και άλλους υποστηρικτικούς φορείς, στη διαμόρφωση πρωτοκόλλου συνεργασίας της Διεύθυνσης με τους Γονείς/Κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών μας, στη συνδιοργάνωση ημερίδων με Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων κλπ με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων Εκπαιδευτικών –Γονέων/Κηδεμόνων – Μαθητών/τριών.

Τονίζουμε, όμως, σε κάθε περίπτωση την αναγκαιότητα έγκαιρης και πλήρους στελέχωσης των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικούς επιστήμονες, την αναγκαιότητα συνεχούς επιμόρφωσης/ενημέρωσης εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και Γονέων/Κηδεμόνων για θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των υποστηρικτικών θεσμών προς το σχολείο και την οικογένεια, τον εκσυγχρονισμό και την καλή συντήρηση των σχολικών κτιρίων/εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Η ΔΙ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής ευχαριστεί θερμά για τη συμμετοχή και την συνεργασία όλων στην επιτυχή διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Δείτε την ανακοίνωση με φωτογραφικό υλικό

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6