1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου: Ψήφισμα διδασκόντων για τα κενά

ΨΗΦΙΣΜΑ συλλόγου εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Κορωπίου

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς εκδηλώθηκαν πολλά κενά στο σχολείο μας για αρκετό καιρό, ακόμη και για μήνες. Είμαστε ήδη στο Β’ τετράμηνο και παραμένει κενό φυσικών (ΠΕ04). Πολλές δεκάδες μαθητών δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα φυσικής ή χημείας… Στις 18/1/13 ενημερωθήκαμε ότι δε θα καλυφθεί το κενό φυσικών και οι υπάρχοντες φυσικοί είτε θα σταματήσουν να διδάσκουν τα τωρινά τμήματα για να αρχίσουν σε άλλα τμήματα που ως τώρα είχαν κενό, είτε θα μοιράσουν τις ώρες διδασκαλίας και στα μεν και στα δε.

Ακολούθησε συνάντηση του σχολικού συμβούλου ΠΕ04 και του παιδαγωγικού υπευθύνου του σχολείου μας με το διευθυντή και τους συναδέλφους μας φυσικούς, κατά την οποία συστάθηκε στους τελευταίους να αποδεχτούν τα παραπάνω «για το καλό των μαθητών», αφού η διοίκηση δεν προτίθεται να καλύψει τα κενά. Οι συνάδελφοί μας αντέτειναν ότι αυτό δε μπορεί να είναι το καλό των μαθητών, αφού είναι αδύνατον με αυτόν τον τρόπο να διδαχθούν στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα οι απαραίτητες γνώσεις που θα χρειαστούν οι μαθητές την επόμενη χρονιά, πράγμα που αποδέχτηκε και ο σύμβουλος ΠΕ04. Πάντως οι εκπρόσωποι της διοίκησης επέμειναν.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία και κυρίως τα καλλιτεχνικά, τα μουσικά και τα ΕΠΑΛ. Παντού επιχειρούνται πρακτικές πρόχειρης «κάλυψης» κενών (με δημιουργία ή «μοίρασμα» άλλων κενών) κόβοντας ώρες διδασκαλίας κατά παράβαση του ν.1566/85 κεφ. Ε’ άρθρο 14 παρ. 16, 17 καθώς και κεφ. ΣΤ’ άρθρο 17 παρ 1, 2, ή με τη «μεταφορά» κενών από το ένα σχολείο στο άλλο κατά παράβαση του ν.1566/85 κεφ. Ε’ άρθρο 14 παρ. 14 και της εγκυκλίου Γ2/119052/17-09-2008 ΥΠ.Ε.Π.Θ. παρ. 10, που λένε ότι τα κενά καλύπτονται με διορισμούς εκπαιδευτικών και όχι με μείωση ωρών του εκάστοτε διδακτικού αντικειμένου. Ακόμη, επιχειρούνται αναθέσεις υπερωριών και συγχωνεύσεις τμημάτων, μέτρα εξίσου αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά, που αναστατώνουν τη διδασκαλία, το παιδαγωγικό κλίμα και τις εργασιακές σχέσεις και υποβιβάζουν το μορφωτικό έργο του σχολείου. Στο όνομα της περικοπής του κόστους, βλέπουμε πια απολυτήριο χωρίς διδασκαλία φυσικής ή με ολίγον χημεία, ολίγον μαθηματικά, ολίγον γλώσσα, παιδιά στοιβαγμένα και σαρδελοποιημένα, εκπαιδευτικούς από «λάστιχο», έτοιμους να κόψουν αυθαίρετα τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων, για να ψευτοκαλύψουν κενά εδώ κι εκεί. Γι αυτό, και όπως ορίζει ο νόμος και επιτάσσει η κοινή λογική, αλλά και η παιδαγωγική και διδακτική που ορκιστήκαμε να υπηρετούμε, απαιτούμε:

1. Να καλυφθούν αμέσως όλα τα κενά χωρίς δημιουργία νέων ή «μοίρασμα» των παλιών.
  2. Να μην επιχειρηθεί υπερωριακή διδασκαλία ούτε συγχώνευση τμημάτων.

Το παρόν θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του σχολείου και θα κοινοποιηθεί στο σύλλογο γονέων, το 15μελές, τη δ/νση Β/βάθμιας εκπ/σης Ανατολικής Αττικής και όλα τα σχολεία ευθύνης της, τους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Αττικής, το Δήμο Κορωπίου και τους όμορους δήμους, τον Τύπο και τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, την Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και την ΟΛΜΕ. Θα επιδοθεί στους γονείς εγγράφως και ενυπογράφως από τους υπεύθυνους τμημάτων κατά την παράδοση των ελέγχων. Μέτρα παραπέρα προώθησης και υποστήριξης του παρόντος θα συζητηθούν κατά την τακτική συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου που υποχρεωτικά συγκαλείται κατά την έναρξη του τετραμήνου (ν.1566/85. Άρθρο 51, παρ. 5) με ευθύνη του διευθυντή.

Κορωπί, 1 Φεβρουαρίου 2013

Αγαπητοί συνάδελφοι

Υλοποιώντας απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Κορωπίου σας αποστέλλω συνημμένο το ψήφισμά μας σχετικά με την άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών, τα οποία η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής μας ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να καλύψει, καλώντας μας σε κυριολεκτικό σφαγιασμό των διδακτικών αντικειμένων και του αναλυτικού προγράμματος, υπερωριακή απασχόληση πέρα από κάθε μέτρο και νομιμότητα, συγκάλυψη των αληθινών κενών και συγχωνεύσεις τμημάτων. Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα απασχολεί πάρα πολλά σχολεία και σας καλούμε να πάρετε κι εσείς αντίστοιχες αποφάσεις, εφόσον συμφωνείτε, προκειμένου να αντισταθούμε από κοινού σε αυτές τις πρωτοφανείς αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους τους συναδέλφους και, αν το κρίνετε σκόπιμο, επίσης τους γονείς και τους μαθητές σας.

Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων
Για τηλεφωνική επικοινωνία τηλ. 6977072453 (Α. Μπάτρης, Φυσικός)

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7