Δημοκρατική Συσπείρωση Καθηγητών Σάμου

Ανακοίνωση

Συνάδελφοι

Την Τετάρτη που μας πέρασε έγινε η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Η συνέλευση αυτή, στηριζόμενη στις μαζικότατες συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, υπερψήφισε την πρόταση της ΟΛΜΕ, με το πρωτόγνωρο ποσοστό του 92%. Μια πρόταση που πρόβλεπε απεργιακές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 17 – 5 – 2013.

Κι ενώ το πρωί της Τετάρτης

• Η ΔΟΕ και πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων είχαν κηρύξει απεργία και στάση εργασίας για την Παρασκευή, συμπαρατασσόμενα με τις κινητοποιήσεις του κλάδου
  • Πλήθος φορέων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων γονέων κλπ. με ανακοινώσεις τους τάσσονταν στο πλευρό μας και καταδίκαζαν την επιστράτευση
  • Οι συνάδελφοι, σε όσες συνελεύσεις τέθηκε το θέμα, δήλωναν αποφασισμένοι να σπάσουν την επιστράτευση

οι παρατάξεις ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) και Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΡΙΖΑ), με την πλειοψηφία που διαθέτουν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αντί να συζητήσουν για την οργάνωση της απεργίας και να πάρουν μέτρα για τη στήριξη και την επιτυχία της, προχώρησαν στην ακύρωσή της. Συγκεκριμένα έθεσαν σε ψηφοφορία – για πρώτη φορά στα χρονικά της ομοσπονδίας και χωρίς καμιά πρόβλεψη από το καταστατικό της – το ερώτημα της ύπαρξης των όρων και των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της απεργίας. Ένα ερώτημα που δεν είχε τεθεί στις συνελεύσεις, με αποτέλεσμα οι 57 από τις 85 ΕΛΜΕ να ψηφίσουν λευκό (18 υπέρ – 9 κατά), ακυρώνοντας έτσι την απόφαση για απεργία.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι δυνάμεις αυτές δεν πίστεψαν ποτέ στην απεργία που οι ίδιοι πρότειναν, ούτε στις δυνατότητες και στη δυναμική του κλάδου.

• Η ΔΑΚΕ από την αρχή – και με τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ – έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να πάει κόντρα στις κυβερνητικές επιταγές.
  • Το ίδιο έκανε κι ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, η ΠΑΣΚ, ουσιαστικά ανύπαρκτη όλο το προηγούμενο διάστημα.
  • Την τελική πρόβα στο κοστούμι του κυβερνητικού συνδικαλισμού φαίνεται ότι έκανε η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ (όχι χωρίς τριγμούς). Από τη μια πρότεινε απεργία κι από την άλλη, ελέγχοντας τη διαδικασία της συνέλευσης, μεθόδευσε την ακύρωσή της.

Αφού ήθελαν οπωσδήποτε τη γνώμη μας για τους όρους και τις προϋποθέσεις της απεργίας γιατί δεν έθεσαν το θέμα στις γενικές συνελεύσεις; Γιατί δεν έκαναν συμπληρωματική εισήγηση μετά την κήρυξη της επιστράτευσης, ώστε οι εκπρόσωποι όλων των ΕΛΜΕ να έχουν εξουσιοδοτηθεί να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στο ερώτημα; Μήπως γιατί έτσι (μέσα από το λευκό) εξασφάλιζαν την ακύρωση της απεργίας χωρίς να αναλαμβάνουν την αντίστοιχη ευθύνη;

Όσο για το ΠΑΜΕ, από την αρχή φάνηκε ότι σκοπεύει να κινηθεί στην πεπατημένη των 48ωρων απεργιών. Δήλωσε αντίθετο με την απεργία στις εξετάσεις και μαζί με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ αποφάσισαν τη διασπαστική απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη (μέρα των γενικών συνελεύσεων) κι όχι για την Παρασκευή, όπως ζητούσε η ΟΛΜΕ. Και στη συνέλευση των προέδρων επέλεξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ψηφίζοντας μονίμως λευκό και παρακολουθώντας σαν απλός θεατής το πραξικόπημα της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

Συνάδελφοι

Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων και το τι σημαίνει επιστράτευση το ζούμε τώρα, με τα καψόνια του υπουργείου και τα παρουσιολόγια. Κι αν δεν υπάρξει αντίδραση από μέρους μας η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει. Ο στόχος της ανατροπής της επιστράτευσης παραμένει στην πρώτη γραμμή, μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματά μας.

Έχουμε το κεκτημένο των πρόσφατων γενικών συνελεύσεων, που με τη μαζικότητα και το ζωντανό τους διάλογο έδειξαν τις δυνατότητές μας. Αυτό που φάνηκε είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε το φόβο μας. Οδηγώντας τις μοναχικές διαδρομές μας σε συμπόρευση, μπορούμε να οργανώσουμε και να δώσουμε αγώνες που να είναι νικηφόροι. Έχει περάσει η εποχή των συμβολικών διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων. Είναι απαραίτητο να βρεθούμε να συζητήσουμε αυτά που έγιναν, αλλά πιο πολύ αυτά που πρέπει να γίνουν.

Δημοκρατική Συσπείρωση Καθηγητών Σάμου

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό