Καθοδική φαινεται να είναι η τάση για τις υψηλόβαθμες σχολές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύονται στον τύπο μια ημέρα μετά την ανάρτηση των βαθμολογιών των υποψηφίων από του υπουργείο Παιδείας.
Οι εκτιμήσεις βέβαια, γίνονται εν αναμονή των στατιστικών που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει πως οι εκτιμήσεις γίνονται προσεγγιστικά και βάση δείγματος βαθμολογιών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», η τάση για Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Οικονομικές σχολές φαίνεται να είναι καθοδική. Οριακή πτώση φαίνεται να υπάρχει και για τις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές ενώ στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι Νομικές και Φιλολογικές .
Καθοριστικός παράγοντας για το που θα κινηθούν οι βάσεις θα είναι η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων στα επαρχιακά τμήματα τόσο υψηλόβαθμων όσο και μεσαίων βαθμολογιών από τρίτεκνους και πολυτέκνους αλλά και λόγω της συσσώρευσης υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.
1ο πεδίο
Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα (Νομικά, Ψυχολογίας) και οριακή άνοδος στις σχολές Κοινωνιολογίας, Φιλολογίας, λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις αντίστοιχες βαθμολογικές κλίμακες.
Παρά τις αρχικές προβλέψεις για καλύτερες επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα των υποψηφίων στη θεωρητική κατεύθυνση, φαίνεται ότι σημειώνεται μικρή ανατροπή των δεδομένων γιατί οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι χειρότερες από πέρυσι
2ο και 4ο πεδίο
Αναμένεται οριακή πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικά τμήματα και φυσικομαθηματικές σχολές εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά, Φυσική). Σε ορισμένα επαρχιακά τμήματα, τόσο υψηλόβαθμα όσο και μεσαίων βαθμολογιών μπορεί να κινηθούν στα περσινά επίπεδα ή και να σημειωθεί μικρή άνοδος.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και σε σειρά τμημάτων των ΤΕΙ. Στις φυσικομαθηματικές σχολές η πτώση των βάσεων δε φαίνεται πως θα είναι μεγάλη και θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά τους.
3ο πεδίο
Στα περιζήτητα τμήματα (Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό) η τροχιά των βάσεων αναμένεται να είναι καθοδική, όπως και στα τμήματα των τεχνολογικών τμημάτων (φυσικοθεραπείας, μαιευτικής). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδόσεις στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία, Χημεία) είναι χειρότερες από τις περσινές.
5ο πεδίο
Μπορεί στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, οι επιδόσεις να είναι καλύτερες από πέρυσι, φαίνεται όμως ότι οι βάσεις σε πολλές περιπτώσεις θα πέσουν αφού φέτος οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι. Έτσι, όσοι στοχεύουν σε τμήματα όπως Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα χρειαστούν λιγότερα μόρια για να περάσουν. Η πτώση πάντως δε θα είναι μεγάλη.
Σταθερότητα για το 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο και τις υψηλόβαθμες σχολές εκτιμά και ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, αν τα στατιστικά στοιχεία που αναμένονται από το υπουργείο Παιδείας δείξουν ότι όντως το ποσοστό των αριστούχων είναι μειωμένο, οι βάσεις στα δημοφιλή τμήματα των δύο παραπάνω πεδίων πιθανότητα να μην παρουσιάσουν μεταβολές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη