Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία
Σε ένα πολυσέλιδο κείμενο με προτάσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης κατέληξε η λεγόμενη Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που συνήλθε χτες στο υπουργείο Παιδείας για την καταληκτήρια συνεδρίασή της.
Στις 130 περίπου σελίδες του, το πόρισμα της επιτροπής προβάλλει ένα μοντέλο που επιμένει πολύ στην αυτονομία των σχολείων και την ευελιξία των προγραμμάτων τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην ανώτατη εκπαίδευση. Στην ουσία, παίρνει τη σκυτάλη από τις κατευθύνσεις που είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι αντίστοιχοι διάλογοι που διοργάνωσαν και συνεχίζει στην ίδια ρότα, ενώ πράγματα που «ντροπαλά» έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν προχώρησαν, έρχεται τώρα να τα θέσει με πιο επιθετικό τρόπο, όπως π.χ. το ατομικό πρόγραμμα σπουδών του μαθητή στο Λύκειο και την ευελιξία και κινητικότητα του φοιτητή με βάση τις πιστωτικές μονάδες στην ανώτατη εκπαίδευση.
Και, φυσικά, όπως όλοι οι προηγούμενοι «διάλογοι», αξιοποιεί υπαρκτά προβληματικά σημεία της εκπαίδευσης σήμερα, προκειμένου να εισάγει αντιδραστικές προτάσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν απαντούν σε αυτά τα προβλήματα.
Ετσι, π.χ. στο όνομα της αποδέσμευσης του Λυκείου από τις εξετάσεις προτείνεται, για άλλη μια φορά, ένα μοντέλο Λυκείου που... η όλη λειτουργία του υπαγορεύεται από... την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, προτείνεται αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο, όπου σε κάθε τάξη αυτού του διετούς Λυκείου, οι μαθητές θα διδάσκονται έξι μαθήματα (γλώσσα, αγγλικά και άλλα τέσσερα μαθήματα επιλογής). Μάλιστα, η έντονη διαφοροποίηση εντός αυτού του Λυκείου θα εκφράζεται και με το διαχωρισμό των μαθητών σε επίπεδα σε κάθε μάθημα. Δηλαδή, κάθε μάθημα θα έχει τη μορφή π.χ. γλώσσα βασικό επίπεδο - γλώσσα υψηλό επίπεδο και οι μαθητές θα διαχωρίζονται με βάση το ποιο από τα δύο θα παρακολουθούν! Στο τέλος της Β' Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται για να λάβουν το Εθνικό Απολυτήριο που θα αποτελεί το κατώφλι για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ προτείνεται στις εξετάσεις να πριμοδοτούνται οι υποψήφιοι που δηλώνουν μία ή πολύ λίγες σχολές προτίμησης. Στο Εθνικό Απολυτήριο θα μετράνε και οι βαθμοί των δύο τάξεων. Αλήθεια, πού μπορεί να καταλήξει αυτό το μοντέλο Λυκείου αν όχι στη μετατροπή του εντελώς σε προθάλαμο για την ανώτατη εκπαίδευση;
Πηγή: Ριζοσπάστης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη