Το σχέδιο αλλαγών του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου των Πρυτάνεων που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στις εργασίες της Συνόδου προχώρησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνικής Διοίκησης και Μοριακής Βιολογίας και οι Επιτροπές Αγώνα των Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων, ως προς τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ) που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας ότι θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, δηλώνει πως «ο θεσμός μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος» και θέτει μια σειρά προϋποθέσεις, όπως το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους από αυτές των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, τα κριτήρια υποψηφιότητας και εκλογής των μελών τους, την τακτική αξιολόγησή τους από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ επισημαίνει ότι κύριο καθήκον των ΠΣΑΕ πρέπει να είναι η ενασχόλησή τους «με στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης και εξεύρεσης πόρων για τα πανεπιστήμια».
Για τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και μετά την πρόταση του υπουργείου για μεταφορά στα Ιδρύματα σχετικών αρμοδιοτήτων, η Σύνοδος δηλώνει πως «τα πανεπιστήμια αδυνατούν να αναλάβουν την αρμοδιότητα του οριστικού ελέγχου και της εκκαθάρισης για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους φοιτητές, λόγω σημαντικής απομείωσης του ανθρώπινου δυναμικού τους» και ζητά αύξηση των πόρων που διατίθενται στα πανεπιστήμια για τη φοιτητική μέριμνα.
Συζητήθηκε, επίσης, το κείμενο του υπουργείου Παιδείας για τα Μεταπτυχιακά, με τη Σύνοδο να δηλώνει στην απόφασή της πως «συμφωνεί για την ανάγκη εφαρμογής των αναφερόμενων γενικών αρχών στην οργάνωση και λειτουργία των ΠΜΣ, δηλαδή την αρχή της αποκλειστικής ευθύνης των Ιδρυμάτων για την ίδρυση, λειτουργία και διαχείριση, τον ρυθμιστικό ρόλο της Πολιτείας, τη διασφάλιση της ποιότητας, την αξιολόγηση, την κοστολόγηση, διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και την πρόσβαση των οικονομικώς ασθενών». Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο επιπλέον πόρους, προκειμένου τα Ιδρύματα να έχουν σε κάθε ΠΜΣ θέσεις δωρεάν φοίτησης για φοιτητές που έχουν εισόδημα μικρότερο από εκείνο του 50% του συνολικού πληθυσμού.
«Δεν απαντώνται οι πραγματικές ανάγκες»
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές που βρέθηκαν από νωρίς έξω από το χώρο της Συνόδου, εξέφρασαν την εναντίωσή τους στους σχεδιασμούς για τα πανεπιστήμια, τόνισαν ότι δεν συμφωνούν με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας και υπογράμμισαν ότι δεν δίνονται απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Ταυτόχρονα, παραμένει η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΑΕΙ με τις εστίες, τη θέρμανση, τις μεταφορές, τους καθηγητές και τα συγγράμματα.
Αντιπροσωπεία φοιτητών έκανε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπου κατατέθηκαν ψηφίσματα των Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που συμμετείχαν.
Σε κοινό δελτίο Τύπου τους, οι Επιτροπές Αγώνα και οι Σύλλογοι Μοριακής Βιολογίας και Κοινωνικής Διοίκησης αναφέρονται στη θεματολογία της Συνόδου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«"Αυτόνομα και αυτοδιοίκητα ιδρύματα" σημαίνει να βρίσκουν τα ίδια πόρους χρηματοδότησης. Κάθε φοιτητής μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό όταν το ΔΠΘ, από τα 9 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του χρηματοδοτείται μέχρι σήμερα με περίπου 8 εκατ. ευρώ από το κράτος και όταν ήδη αυτά δεν επαρκούν για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Η περίφημη "αυτονομία" θα ρίξει στις πλάτες των φοιτητών το οικονομικό βάρος της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Αυτό θα συμβαίνει βάζοντας ακριβό αντίτιμο για τη σίτιση και στέγαση, επιβάλλοντας δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, κλείνοντας δουλειές με επιχειρηματίες που θα αξιοποιούν τις υποδομές και το προσωπικό των ιδρυμάτων για να μειώσουν το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Επιχειρηματίες που θα έχουν λόγο στο περιεχόμενο των σπουδών και στην έρευνα, με κριτήριο τι εξυπηρετεί την κερδοφορία τους κάθε φορά.
Η συγκρότηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης στοχεύει στην καλύτερη σύνδεση των ιδρυμάτων με τους σχεδιασμούς των βιομηχάνων και τραπεζιτών, και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Είναι απάτη ότι η λεγόμενη "σύνδεση με την αγορά" είναι λύση. Αλλωστε, δεν ανέτρεψε την προοπτική των αποφοίτων των σχολών του ΔΠΘ στην ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά, το γεγονός ότι έχουν γίνει κανόνας τα σεμινάρια καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από στελέχη επιχειρήσεων, τα σεμινάρια φαρμακευτικών εταιρειών σε σχολές του ΔΠΘ.
Κάθε φοιτητής πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Να αντιπαλέψουμε την υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδίων που μας ετοιμάζουν.
Εμείς θέλουμε:
-- Να βρίσκουμε δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.
-- Να μαθαίνουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα, άρτια, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει.
-- Να συμβάλουμε με την επιστήμη και την έρευνά μας στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας», σημειώνουν οι φοιτητές.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη