Της Χαράς Καλημέρη - Αναδημοσίευση από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ως οι δυσκολότερες των τελευταίων ετών χαρακτηρίζονται από εκπαιδευτικούς οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα θέματα σε μαθήματα «κλειδιά» για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική και τα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης, είχαν αυξημένο επίπεδο δυσκολίας, ενώ τα απαιτητικά Μαθηματικά γενικής παιδείας που έρχονται σε ευθεία σύγκριση με την προσιτή Βιολογία, χώρισαν τους υποψήφιους σε «τυχερούς» και «άτυχους».
Οι χαμηλότερες, όπως όλα δείχνουν σε σύγκριση με πέρυσι, επιδόσεις των υποψηφίων δεν θα οδηγήσουν, όμως, σε γενική πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, διότι η πορεία τους θα επηρεαστεί σαφώς και από τον αριθμό των εισακτέων ο οποίος, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστος. Εάν, πάντως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των εισακτέων στις οποίες προέβη το υπουργείο Παιδείας μετά την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, τότε οι βάσεις θα κινηθούν, φέτος, σε διαφορετικές κατευθύνσεις: πτωτικά για τα περισσότερα τμήματα του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου -η πτώση αναμένεται εντυπωσιακή ακόμη και στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές- όπως και για τα οικονομικά τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Αντίθετα, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων, το αναμενόμενο «ψαλίδισμα» των θέσεων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες νομικές σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, καθώς και στις ιατρικές σχολές του 3ου πεδίου.
Ειδικότερα, όπως εκτίμησε μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαιδευτικής Υποστήριξης και Φροντίδας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη συντεταγμένη ένωση των Ευρωπαίων φροντιστών, κ. Γιώργος Χατζητέγας, η πορεία των βάσεων εισαγωγής, ανά επιστημονικό πεδίο, αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες)
Με εξαίρεση τα απαιτητικά Αρχαία Ελληνικά, τα θέματα στα υπόλοιπα μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν προσιτά και έτσι οι βαθμολογίες τους αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των εισακτέων στις νομικές σχολές, οι οποίες αποτελούν την πρώτη προτίμηση των περισσοτέρων υποψηφίων, δημιουργεί ανοδικές τάσεις. Η άνοδος αυτή θα επηρεάσει, επίσης, τις σχολές ψυχολογίας και φιλολογίας που έπονται των προτιμήσεων των υποψηφίων.
Οριακή πτώση των βάσεων ενδέχεται, πάντως, να σημειωθεί σε τμήματα φιλολογιών και παιδαγωγικών της περιφέρειας. Κι αυτό, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι υποψήφιοι επιλέγουν σχολές που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ τα παιδαγωγικά τμήματα δεν είναι πλέον ελκυστικά, αφού τα τελευταία χρόνια οι διορισμοί έχουν «παγώσει».
Βέβαια, ο βαθμολογικός πυθμένας στο 1ο πεδίο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από 11.000 μόρια και για τα ΤΕΙ και για κάποια περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα.
2ο (θετικές επιστήμες) και 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες)
Τα θέματα σε όλα τα μαθήματα, όπως στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης, τα οποία είναι αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 2ου και του 4ου πεδίου, ήταν δυσκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναμένονται χαμηλότερες βαθμολογίες. Εκτιμάται έτσι, ότι θα υπάρξει σαφής πτώση των βάσεων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες. Μάλιστα, η πτώση μπορεί να είναι εντυπωσιακή ακόμη και στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως στις πολυτεχνικές. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, μετά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, φέτος δεν αναμένεται να επαναληφθεί το φαινόμενο τμημάτων με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα εκτιμάται ότι θα κινηθούν πάνω από τα 9.000 μόρια.
3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας)
Παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων, η αναμενόμενη μείωση των θέσεων θα προκαλέσει άνοδο στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, μεταξύ των οποίων και τα ιατρικά. Σε ό,τι αφορά τις βάσεις στις νοσηλευτικές σχολές στην περιφέρεια, που βρίσκονται στον βαθμολογικό πυθμένα του πεδίου, εκτιμάται ότι θα κινηθούν πάνω από 11.000 μόρια.
5ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης)
Καθώς στα τμήματα του πεδίου κατευθύνονται, κυρίως, οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις φέτος εξαιτίας των δύσκολων Μαθηματικών γενικής παιδείας, αναμένεται ότι θα σημειωθεί σημαντική πτώση των βάσεων. Βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επιδόσεις στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο οποίο οι υποψήφιοι εξετάστηκαν χθες και η βαθμολόγηση των γραπτών τους δεν έχει ακόμη αρχίσει.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις στα πλέον χαμηλόβαθμα τμήματα αναμένεται να διαμορφωθούν πάνω από 9.000 μόρια.
Το «ασανσέρ» των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ
1ο πεδίο
Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες νομικές, καθώς και σε σχολές ψυχολογίας και φιλολογίας. Οριακή πτώση σε παιδαγωγικά και φιλολογίες της περιφέρειας. Πάνω από 11.000 μόρια για τα ΑΕΙ που βρίσκονται στον βαθμολογικό πυθμένα.
2ο-4ο πεδίο
Πτώση των βάσεων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, ακόμη και στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές. Πάνω από 9.000 μόρια θα απαιτούνται για την εισαγωγή στα πλέον χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ των πεδίων.
3ο πεδίο
Ανοδος των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα και στα ιατρικά. Στις νοσηλευτικές σχολές στην περιφέρεια, οι βάσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν πάνω από 11.000 μόρια.
5ο πεδίο
Πτώση των βάσεων στα τμήματα του πεδίου. «Κλειδί» οι επιδόσεις στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Πάνω από 9.000 μόρια, οι βάσεις στα πλέον χαμηλόβαθμα τμήματα.
Οι δυσκολότερες Πανελλαδικές των τελευταίων ετών
«Οι φετινές ήταν οι πιο δύσκολες Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελευταίων ετών. Τα θέματα απείχαν πολύ από αυτό που διδάσκονται οι μαθητές στη δευτεροβάθμια βαθμίδα», σχολιάζει στην «ΗτΣ» ο κ. Γιώργος Χατζητέγας. Και προσθέτει: «Θα πρέπει να έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο εξέτασης των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μην υπάρχουν προχειρότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διαχρονική στελέχωση του αρμόδιου τμήματος εισιτηρίων εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας». Παράλληλα, η φετινή επιλογή των θεμάτων χώρισε τους υποψήφιους σε «τυχερούς» και «άτυχους». Οπως εξηγεί στην «ΗτΣ» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης, «τα θέματα στο δεύτερο μάθημα επιλογής γενικής παιδείας (Μαθηματικά και Βιολογία) είχαν τεράστια διαφορά στο επίπεδο δυσκολίας, γεγονός που νόθευσε τον ανταγωνισμό. Είναι ενδεικτικό ότι οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης αποκλείονται, ουσιαστικά, από το 5ο επιστημονικό πεδίο, ενώ αντίθετα μονοπωλούν τις σχολές που μπορούν να επιλεγούν από όλους τους υποψήφιους, όπως τα παιδαγωγικά, αλλά και τις παραϊατρικές σχολές του 3ου πεδίου».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη