Στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας με το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε με τον ομόλογό της Πρόδρομο Προδρόμου Μνημόνιο για την πιστοποίηση της Ελληνομάθειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «κοινός στόχος, η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς του Ελληνισμού, καθώς και η περαιτέρω διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας».
Το μνημόνιο συναντίληψης:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2022-27
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΥΠΑΙΘ) και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΥΠΠΑΝ), που θα αναφέρονται στο εξής ως «οι Συμμετέχοντες», επιθυμώντας τη συνέχιση της συνεργασίας τους στον τομέα της παιδείας, με βάση τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού, και με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς του Ελληνισμού, καθώς και την επίτευξη ηθικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων, αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της προώθησης και Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας μέσω του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΚΕΓ) για τα έτη 2022-2027, σύμφωνα με τις πιο κάτω πρόνοιες:
Παράγραφος 1
1. Οι Συμμετέχοντες αποφασίζουν να συνεργαστούν για την Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας (σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης) για κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της επικρατείας της καθώς και στην κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διευκρινίζεται ότι οι εξετάσεις αυτές διακρίνονται σε (γενικές) «Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας», που κατά νόμον διεξάγει το ΚΕΓ ετησίως κάθε Μάιο μέσω των 160 εξεταστικών του κέντρων παγκοσμίως, και σε «Εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς», που επίσης διεξάγει το ΚΕΓ τρεις φορές τον χρόνο (τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο) διά των εντός της επικρατείας εξεταστικών του κέντρων. Οι ακριβείς ημερομηνίες εντός των μηνών αυτών ορίζονται με κοινή συνεννόηση, έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και των δύο Συμμετεχόντων.
2. Οι επίσημοι τίτλοι Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας θα χορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Παράγραφος 2
1. Οι Συμμετέχοντες αποφασίζουν την έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, και της «Γραμματείας Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας», η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κάλυψη των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Οι εξετάσεις Ελληνομάθειας που διεξάγονται από την Υπηρεσία Εξετάσεων και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης του ΥΠΠΑΝ υποκαθίστανται από τις Εξετάσεις Ελληνομάθειας του ΚΕΓ.
3. Τα δύο ήδη λειτουργούντα στην Κύπρο εξεταστικά κέντρα του ΚΕΓ υποκαθίστανται από τη Γραμματεία Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας του ΥΠΠΑΝ.
Παράγραφος 3
Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, οι Συμμετέχοντες αποφασίζουν να συνεργαστούν ως εξής:
Α. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ιδρύσει, εντός της Υπηρεσίας Εξετάσεων του ΥΠΠΑΝ, Γραμματεία Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, η οποία θα αναλάβει:
Α.1. την ανακοίνωση των εξετάσεων πιστοποίησης, την ενημέρωση του κοινού, την εγγραφή των υποψηφίων και την είσπραξη των εξετάστρων, από τα οποία το ένα τρίτο (1/3) θα ανήκει στη Γραμματεία Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας του ΥΠΠΑΝ και τα δύο τρίτα (2/3) θα εμβάζονται στο ΚΕΓ,
Α.2. την οργάνωση των εξετάσεων, την επιλογή του χώρου εξέτασης, των επιτηρητών και των αξιολογητών του προφορικού μέρους της εξέτασης,
Α.3. την άμεση επαναπροώθηση των δοκιμίων στο ΚΕΓ με ασφαλή τρόπο.
Β. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα αναλάβει:
Β.1. την ετοιμασία και αποστολή των εξεταστικών δοκιμίων στη Γραμματεία Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας του ΥΠΠΑΝ,
Β.2. τη διόρθωση των δοκιμίων και την έκδοση των επίσημων τίτλων πιστοποίησης,
Β.3. την επιμόρφωση των αξιολογητών για το προφορικό μέρος των εξετάσεων.
Παράγραφος 4
Οι Συμμετέχοντες αποφασίζουν όπως το ΚΕΓ συνδράμει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αναβάθμιση της διδασκαλίας και της πιστοποίησης της ελληνομάθειας για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στα σχολεία της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράγραφος 5
Οι Συμμετέχοντες αποφασίζουν να συνεργαστούν για την αναβάθμιση και ουσιαστικοποίηση του κοινού εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου). Συγκεκριμένα, οι Συμμετέχοντες αποφασίζουν τα εξής:
Α. Στο ΚΕΓ ανατίθεται η πλήρης επιστημονική ευθύνη να οργανώνει και να προσφέρει σειρά από 10 (δέκα) εξ αποστάσεως ωριαίες Διαδικτυακές Ομιλίες ετησίως, πάνω σε θέματα της «Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας», στη διαχρονική της εξέλιξη από την αρχαιότητα ως σήμερα. Οι Διαδικτυακές Ομιλίες θα απευθύνονται, με τρόπο ελκυστικό, αλλά προπάντων απολύτως ακριβή και επιστημονικά έγκυρο, τόσο στο γενικό όσο και στο εκπαιδευτικό κοινό της Κύπρου.
Η δαπάνη που αναλογεί στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα είναι της τάξεως των 15.000 ευρώ ετησίως και θα αφορά στην αμοιβή του επιστημονικού προσωπικού.
Β. Την 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους, οι δύο Υπουργοί Παιδείας, σε κοινή διαδικτυακή εμφάνιση που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό περιεχόμενο, θα ανακοινώνουν την πρόοδο στην εκτέλεση των προβλεπομένων στο παρόν Μνημόνιο.
Παράγραφος 6
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενθαρρύνει τους Κύπριους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ/ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ», το οποίο εκπόνησε και λειτουργεί το ΚΕΓ με επιτυχία εδώ και 15 χρόνια.
Πρόκειται για ένα δεκάμηνο εξ αποστάσεως πρόγραμμα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, διαρκείας 450 ωρών, που προορίζεται για την ουσιαστική ενίσχυση όσων διδάσκουν ακροατήρια είτε αμιγώς ξενόγλωσσα είτε μικτά. Από την πλευρά του, το ΚΕΓ θα φροντίζει να υπάρχει διαθέσιμο κάθε χρόνο ένα ποσοστό θέσεων (έως 10%) για Κύπριους Εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ με τους ισχύοντες όρους.
Παράγραφος 7
Για την παρακολούθηση και την απρόσκοπτη ανάπτυξη των δράσεων που αναφέρονται στο παρόν Μνημόνιο, δημιουργείται Μικτή Επιτροπή Παρακολούθησης, αποτελούμενη αφενός από έναν εκπρόσωπο του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, έναν εκπρόσωπο της Γραμματείας Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας και έναν Λειτουργό του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αφετέρου, από έναν εκπρόσωπο από τη Γενική Διεύθυνση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, και δύο μέλη του ΔΣ του ΚΕΓ. Οι συναντήσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Στις συναντήσεις αυτές θα προσκαλείται και ένας/ μία εκπρόσωπος του τομέα μορφωτικής συνεργασίας των δύο Πρεσβειών.
Παράγραφος 8
Το παρόν Μνημόνιο θα τεθεί σε εφαρμογή κατά την ημερομηνία υπογραφής του, και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για χρονική περίοδο πέντε (5) ετών. Στη συνέχεια, θα ανανεώνεται σιωπηρά μέχρι την υπογραφή νέου Μνημονίου, εκτός εάν κάποιος εκ των δύο Συμμετεχόντων ειδοποιήσει τον άλλο γραπτώς, μέσω της διπλωματικής οδού, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν, για τον τερματισμό του.
Ανεξαρτήτως περιπτώσεως λήξεως, τα προγράμματα, τα οποία έχουν κοινώς αποφασιστεί, με βάση το παρόν Μνημόνιο, και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για την περίοδο που έχει αποφασιστεί.
Έγινε στην Αθήνα την 06.06.2022, εις διπλούν στην ελληνική γλώσσα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη