Thumbnail
Καρκίνος και κατανάλωση κρέατος: Καμπανάκι κινδύνου ΚΑΙ για τον τρόπο ψησίματος

Πριν από μερικές ημέρες έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από έρευνες, ακτέταξε το κρέας στην λίστα με τα πιο επικίνδυνα καρκινογόνα, αφού διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο κρέας καταναλώνει κανείς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές του να αναπτύξει καρκίνο και ειδικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, έρχεται να αναδείξει έναν ακόμα καρκινογόνο παράγοντα στην κατανάλωση κρέατος: τον τρόπο που το μαγειρεύουμε!
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Xifeng Wu, από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για νεφροκυτταρικό καρκίνωμα συνδέεται με ορισμένες ουσίες που παράγονται, όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή απευθείας σε φωτιά με φλόγα.
 
Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ή απευθείας σε φλόγα, όπως όταν κάνουμε μπάρμπεκιου ή τηγάνισμα, έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, όπως των 4,5-b, PhIP και 4,5-f και MeIQx. Το νεφρό είναι ένα βιοχημικά ενεργό όργανο υπεύθυνο για το “φιλτράρισμα” των βλαβερών τοξινών από το σώμα και, ως εκ τούτου, οι επιστήμονες επιχείρησαν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων αυτών των καρκινογόνων ουσιών, στον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά.
 
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του νεφρού καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερο κρέας σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν 54% αύξηση του κινδύνου αυτού, που συνδέεται με την πρόσληψη PhIP και σχεδόν διπλάσια αύξηση, που σχετίζεται με την πρόσληψη των ουσιών MeIQx. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει άμεση σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου των νεφρών και των καρκινογόνων ουσιών MeIQx που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, κυρίως από τον τρόπο ψησίματος του κρέατος.
 
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος μαγειρέματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο αυξημένο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος και η οποία -μοιραία- σχετίζεται με τη γενική αυξημένη κατανάλωση κρέατος.
 
http://www.eurekalert.org

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης στο Μαξίμου
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
«Σκοπός μας τώρα είναι η επιτάχυνση και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες μας...»
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
ypaith2
Πανελλαδικές 2024: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ
Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης - μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή αλλοδαπών - αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2024
Πανελλαδικές 2024: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ