Thumbnail
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ζεσταίνουμε ξανά το φαγητό που έχει περισσέψει, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο. Όμως, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για δεύτερη γύρα στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας.

Η διατροφολόγος Harini Bala εξηγεί ποια δύο φαγητά και ποιο ρόφημα καλό είναι να μην τα ξαναζεστάνουμε ποτέ.

1. Σπανάκι
Το σπανάκι, όταν καταναλώνεται αμέσως μετά το μαγείρεμα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, αν το ξαναζεστάνουμε, τότε κάποιες ενώσεις που περιέχει, όπως το οξαλικό οξύ, μπορεί να μετατραπούν σε επικίνδυνες για τα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρες.

Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα που, όταν θερμανθούν για δεύτερη φορά, μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να το τρώμε αμέσως μόλις μαγειρευτεί και να αποφεύγουμε την αναθέρμανσή του.

2. Ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να κρύβει μικρόβια που δεν εξουδετερώνονται με το ζέσταμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να περιέχει τον βακίλο Bacillus cereus, ο οποίος παράγει σπόρια ανθεκτικά στη θερμότητα. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ρύζι, η διαιτολόγος προτείνει να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Αν μείνει εκτός ψυγείου για πολύ, είναι καλύτερα να το πετάξετε.

3. Τσάι
Το τσάι, όταν ζεσταίνεται ξανά, μπορεί να χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες και να αλλάξει γεύση. Οι τανίνες, που του δίνουν τη χαρακτηριστική πικράδα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, αυξάνονται με τη θερμότητα και κάνουν το ρόφημα πιο πικρό.

Επιπλέον, τυχόν βακτήρια που είχαν παραμείνει «ανενεργά» στο φλιτζάνι, μπορεί να ενεργοποιηθούν με την αναθέρμανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντακος
Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική - Κι όμως δεν είναι η χωριάτικη
Στην κορυφή της λίστας με τις 50 κορυφαίες σαλάτες παγκοσμίως, βρίσκονται δύο εμβληματικές ελληνικές γεύσεις
Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική - Κι όμως δεν είναι η χωριάτικη