Thumbnail
Δημιουργικότητα και εγκεφαλικό αποτύπωμα...

 Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με το να δημιουργεί κανείς περισσότερες επαφές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Έτσι, μπορεί ο κάθε δημιουργός και εν γένει κάθε πρωτότυπος άνθρωπος να έχει κάτι μοναδικό σε σχέση με τους άλλους, όμως ο εγκέφαλος όλων των δημιουργικών ανθρώπων εμφανίζει ομοιότητες στην «καλωδίωσή» του. 

Η μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη δημιουργικότητα έχει ένα διακριτό εγκεφαλικό αποτύπωμα, που χαρακτηρίζεται κυρίως από αυξημένες διασυνδέσεις ανάμεσα σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου και από καλύτερο συντονισμό ανάμεσά τους, σε σχέση με τους λιγότερο δημιουργικούς ανθρώπους.

   Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και την Κίνα, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ρότζερ Μπίτι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τους εγκεφάλους 160 εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), μία μέθοδο που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα με βάση τις αλλαγές στη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

   Οι συμμετέχοντες, ενόσω βρίσκονταν στο διαγνωστικό μηχάνημα, κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα πείραμα δημιουργικής σκέψης, που αφορούσε να βρουν -μέσα σε 12 δευτερόλεπτα- πρωτότυπους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν συνηθισμένα αντικείμενα, όπως ένα μαχαίρι, ένα φλιτζάνι, μια κάλτσα, ένα σαπούνι ή ένα τούβλο, τα οποία εμφανίζονταν διαδοχικά σε μια οθόνη. Στη συνέχεια, μια ομάδα τριών ανεξάρτητων κριτών βαθμολογούσε την πρωτοτυπία κάθε απάντησης.

   Όσο πιο ευφάνταστος και δημιουργικός ήταν κάποιος στις ιδέες του (π.χ. η χρήση της κάλτσας ως φίλτρου νερού!), τόσο πιο πολύ ενεργοποιούνταν, συνδέονταν μεταξύ τους και συντονίζονταν τρεις συγκεκριμένες περιοχές ή δίκτυα του εγκεφάλου: της ονειροπόλησης (αυτόματη σκέψη και φαντασίωση), της διάκρισης (επιλογή αυτού που αξίζει περισσότερο να τραβήξει την προσοχή μας γύρω μας) και του εκτελεστικού ελέγχου (συνειδητή σκέψη και αξιολόγηση).

   Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες μπόρεσαν στη συνέχεια να κάνουν το αντίστροφο, δηλαδή να εκτιμήσουν πόσο δημιουργικός είναι κανείς, μελετώντας μόνο το «προφίλ» της εγκεφαλικής δραστηριότητάς του.

   «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με τέλεια ακρίβεια ποιος θα είναι ο επόμενος Αϊνστάιν, αλλά είμαστε πλέον σε θέση να έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα για το πόσο "ξεκόλλητη" είναι η σκέψη ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Μπίτι.

   Η μελέτη θα συνεχισθεί για να βρεθεί το «αποτύπωμα» της δημιουργικότητας σε επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες (όπως το γράψιμο ή η σύνθεση μουσικής), καθώς και επιστημονικές. Θα μελετηθεί επίσης κατά πόσο ο εγκέφαλος αλλάζει πιο μόνιμα στους πολύ δημιουργικούς ανθρώπους και σε ποιό βαθμό η εκπαίδευση και η εξάσκηση βελτιώνουν τη δημιουργικότητα.

   Παύλος Δρακόπουλος

 (ΑΠΕ ΜΠΕ)

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ματια
Μάτι και καρκίνος: Πώς αναγνωρίζεται το Χοριοειδικό Μελάνωμα
Η Μαρία Πευκιανάκη, εξειδικευμένη οφθαλμίατρος στην οφθαλμική ογκολογία, εξηγεί ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, πώς γίνεται η διάγνωση και ποιοι είναι...
Μάτι και καρκίνος: Πώς αναγνωρίζεται το Χοριοειδικό Μελάνωμα