«Πρέπει να σκοτωθεί ένα ακόμη 13χρονο, για να ακουστεί το πρόβλημα με την παιδική εργασία;»
Ένα ακόμη παιδί που «χάθηκε στο δρόμο»

Η θλιβερή είδηση του θανάτου της 13χρονης Μαργαρίτας, το βράδυ της Τρίτης 22 Απριλίου, ύστερα από παράσυρση από αυτοκίνητο στου Ρέντη, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Τραγική ειρωνεία: η οικογένεια είχε ήδη θρηνήσει άλλο ένα παιδί, όταν ο μικρότερος αδερφός της Μαργαρίτας σκοτώθηκε πριν χρόνια σε τροχαίο στο Καματερό.

Η 13χρονη φέρεται να κοιμόταν κατά καιρούς κάτω από τη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη και να καθάριζε τζάμια στα φανάρια για λίγα χρήματα.  

Ο θάνατος της 13χρονης Μαργαρίτας φωτίζει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα της παιδικής εργασίας στην Ελλάδα του 2025.

Πίσω από αυτήν την ατομική τραγωδία, αποκαλύπτεται με τον πιο σκληρό τρόπο η κοινωνική πραγματικότητα που αφορά το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και τον αποκλεισμό ευάλωτων ομάδων — κυρίως των Ρομά — από στοιχειώδεις δομές προστασίας.

Τα παιδιά «φαντάσματα» στους δρόμους των πόλεων

Ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, το φανάρι, το χωράφι, το εργοτάξιο, το ξενοδοχείο, το ταχυφαγείο γίνονται "σχολεία" για χιλιάδες παιδιά που δουλεύουν από την αυγή μέχρι τη νύχτα. Παιδιά που δεν φαίνονται σε καμία επίσημη στατιστική, που δεν μετρούνται σε κανένα εορταστικό πανό για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Δεν είναι αόρατα παιδιά. Είναι παιδιά που επιλέγουμε να μην βλέπουμε.

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχουμε δει μικρά παιδιά στα φανάρια να πουλούν χαρτομάντιλα, να καθαρίζουν παρμπρίζ ή να προσφέρουν μικροϋπηρεσίες; Η παιδική εργασία, ακόμη και το 2025, δεν είναι ένα φαινόμενο "μακρινό" αλλά καθημερινό. Και όταν τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες Ρομά, το κοινωνικό ενδιαφέρον μειώνεται δραματικά, μέσα σε ένα πλαίσιο σιωπηρής αποδοχής του αποκλεισμού.

 «Έχεις Φωνή»... Αλλά ποιος ακούει;

Πριν λίγο καιρό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λάνσαρε την καμπάνια «Έχεις Φωνή, Είμαστε Δίπλα Σου» για την πρόληψη της βίας κατά ανηλίκων. Όμως, η πραγματικότητα διαψεύδει το αφήγημα:

Η επίσημη πολιτεία μιλάει για προστασία αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, η ίδια η εξουσία γίνεται φορέας βίας κατά των πιο ευάλωτων.

Παιδιά αποκλεισμένα από την εκπαίδευση: Η «κορυφή του παγόβουνου»

Στα λόγια, η εκπαίδευση αναγνωρίζεται ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Στην πράξη όμως, ένα μεγάλο μέρος ανηλίκων — κυρίως παιδιά φτωχών οικογενειών, Ρομά, μεταναστών και προσφύγων — μένει έξω από το σχολικό σύστημα.

Χρόνια τώρα, το ελληνικό κράτος με ευχολόγια και προγράμματα-«βιτρίνα» αδυνατεί να διαμορφώσει ουσιαστικούς μηχανισμούς κοινωνικής ένταξης. Αντί για σχολεία που θα αγκαλιάζουν τα παιδιά, στήνουμε εξεταστικά φίλτρα, διοικητικά εμπόδια και όρους που αποκλείουν όποιον δεν έχει τη «σωστή» θέση στην κοινωνική ιεραρχία.

Η «νέα γενιά» pizza boys: Ανήλικοι στους δρόμους

Παιδική εργασία θεωρείται κάθε εργασία που στερεί από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία, την εκπαίδευσή τους και την υγεία τους, σωματική ή ψυχική.

Η 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και την UNICEF για να θυμίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών. Όμως, πίσω από τις διακηρύξεις και τα «χρυσά λόγια», η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή.

Παρόλο που η παιδική εργασία στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο σε άλλες περιοχές, παραμένει υπόγεια και αδήλωτη.

Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, τουλάχιστον 8.500 παιδιά ηλικίας 5-17 ετών εργάζονται, με ανεπίσημες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πραγματικό αριθμό υπερδιπλάσιο.

Στην πραγματικότητα:

- Τα τσιγγανάκια στα φανάρια δεν καταγράφονται.

- Τα παιδιά μεταναστών στα θερμοκήπια δεν καταγράφονται.

- Οι ανήλικοι διανομείς φαγητού στα μηχανάκια της Αθήνας δεν καταγράφονται.

Σε κάθε γωνιά της Αθήνας, ανήλικοι διανομείς φαγητού — οι γνωστοί pizza boys — ρίχνονται καθημερινά στους δρόμους, ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι και υπό διαρκή κίνδυνο.

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρόσφατη συμφωνία του Υπουργείου Εργασίας με μεγαλοξενοδόχους, για εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών σε ξενοδοχεία, σε συνθήκες εργασιακής αυθαιρεσίας;

 

Η κοινωνία μας μοιάζει να επαληθεύει το εφιαλτικό σύμπαν του Ντίκενς, του Ουγκώ και του Άντερσεν: παιδιά που πριν ακόμη ζήσουν τη χαρά της παιδικής ηλικίας, γίνονται οι νέοι «κολασμένοι της Γης».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές
Υπουργείο Παιδείας: Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025
Οικονομική ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025
Υπουργείο Παιδείας: Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025
dimitris-anastasiou
Δημήτρης Αναστασίου: «Η αξιολόγηση γίνεται τώρα τεστ πολιτικής πίστης. Και αυτό δεν απειλεί μόνο τους εκπαιδευτικούς».
10 αρχικές σκέψεις: Η στόχευση στο "επί της αρχής" μετατρέπει την αξιολόγηση σε όργανο φρονηματικής καθαρότητας.
Δημήτρης Αναστασίου: «Η αξιολόγηση γίνεται τώρα τεστ πολιτικής πίστης. Και αυτό δεν απειλεί μόνο τους εκπαιδευτικούς».