Thumbnail
Μελέτησαν τη Μεσο-ωκεάνια ράχη

Δύο ελληνίδες γεωεπιστήμονες συμμετείχαν σε διεθνή ωκεανογραφική αποστολή, που εξερεύνησε την τεκτονική ζώνη (Charlie-Gibbs Fracture Zone) της μεσωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού, ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Νέα Γη του Καναδά, η γεωλογική μελέτη της οποίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Η αποστολή «TOSCA: Tectonic Ocean Spreading at the Charlie-Gibbs Fracture Zone» πραγματοποιήθηκε με το ωκεανογραφικό πλοίο R/V Celtic Explorer και διήρκεσε τρεισήμιση εβδομάδες.

Επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής και της ομάδας των επιστημόνων από πέντε χώρες (Ιρλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα και Καναδά) ήταν η ελληνίδα Δρ. Αγγελική Γεωργιοπούλου, λέκτορας στη Σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου. Συμμετείχε επίσης η επίκουρη καθηγήτρια Δρ. Παρασκευή Νομικού του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε ηλικία ρήγμα μετασχηματισμού στον Ατλαντικό Ωκεανό, το οποίο κόβει και μετακινεί την Μεσο-ωκεάνια ράχη εδώ και 90 εκατομμύρια χρόνια. Τα ρήγματα αυτά οριζόντιας ολίσθησης είναι παρόμοια με το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στη Δυτική Αμερική και το ρήγμα της Ανατολίας στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ενώ έχει δώσει πολλούς μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν και πρόσφατα.

Αντίθετα με τα θεωρητικά μοντέλα που περιγράφουν την απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών με συνακόλουθη βύθιση της ενδιάμεσης περιοχής, σε αυτή την περιοχή του Ατλαντικού ο ωκεάνιος φλοιός ανυψώνεται εντυπωσιακά σε μια άγνωστη μέχρι τώρα οροσειρά, που οι κορυφές της φτάνουν τα 4.000 μέτρα, αλλά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τέτοια υποθαλάσσια όρη έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία κατά μήκος της μεσωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού, αλλά και στον Ινδικό ωκεανό.

Συλλέχθηκαν 150 δείγματα πετρωμάτων, συνολικά περίπου 200 κιλών, από το υποβρύχιο ρομπότ Holland I κατά τη διάρκεια 86 ωρών εξερεύνησης, ενώ χαρτογραφήθηκαν πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεάνιου πυθμένα, περίπου όσο η έκταση της Κρήτης. Διαπιστώθηκε ότι τα υποθαλάσσια όρη παρουσιάζουν και βιολογικό ενδιαφέρον, καθώς σφύζουν από θαλάσσια είδη, ψάρια, κοράλλια και σπόγγους. Εντοπίστηκε μάλιστα βρεφοκοινότητα με περισσότερα από 70 αυγά σαλαχιού, η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σε τόσο βαθειά νερά.

Οι επιστήμονες θα αναλύσουν στα εργαστήριά τους τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, ώστε να κατανοήσουν πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι υποθαλάσσιες οροσειρές, πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι κατολισθήσεις και πώς η γεωλογία επηρεάζει την ανάπτυξη του τοπικού θαλάσσιου οικοσυστήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ακίνητα
Πρόγραμμα Κάλυψη: Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για (3) τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και...
Πρόγραμμα Κάλυψη: Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια
παδα
ΤΑΥΦΕ-ΠΑΔΑ: Με σημαντικές παρουσίες και παρεμβάσεις η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
«Σηματοδοτώντας την έναρξη σύμπραξης ανάμεσα σε έναν ιστορικό ασφαλιστικό οργανισμό και ένα Πανεπιστήμιο που διαγράφει συνεχή ανοδική πορεία στον...
ΤΑΥΦΕ-ΠΑΔΑ: Με σημαντικές παρουσίες και παρεμβάσεις η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργείο Παιδείας: Οι διορισμοί ολοκληρώνονται τον Αύγουστο – Σειρά θα πάρουν οι αναπληρωτές
Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ
Υπουργείο Παιδείας: Οι διορισμοί ολοκληρώνονται τον Αύγουστο – Σειρά θα πάρουν οι αναπληρωτές