Thumbnail
Γιατί πρέπει να ασκούμαστε καθημερινά!

Οι άνθρωποι που ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση, έχουν γενικά καλύτερη ψυχική διάθεση και υγεία, αλλά το παραπάνω δεν είναι πάντα καλύτερο, καθώς πέρα από τις τρεις ώρες τη μέρα η άσκηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η μελέτη σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους βρήκε ότι όσοι ασκούνται τακτικά (γυμναστήριο, ποδήλατο, κολύμπι, στίβος κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο μιάμιση μέρα λιγότερη κακής ψυχικής υγείας μέσα στο μήνα, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται καθόλου. Τα μεγαλύτερη οφέλη στην ψυχική υγεία φαίνεται να έχει η άσκηση για 45 λεπτά τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα.

Όταν η καθημερινή άσκηση ξεπερνά τη μιάμιση ώρα καθημερινά (90 λεπτά), η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης είναι οριακή ή ανύπαρκτη, ενώ αν φθάνει το τρίωρο, τότε αυξάνεται η πιθανότητα ο άνθρωπος να νιώθει χειρότερα (π.χ. μεγαλύτερη κατάθλιψη), από το να μην είχε ασκηθεί καθόλου. Εν μέρει αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τη μελέτη, στο ότι όσοι είναι «μανιακοί» με τη σωματική άσκηση, μπορεί να έχουν ψυχαναγκαστικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής αστάθειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής 'Ανταμ Τσεκρούντ του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό "The Lancet Psychiatry", ανέφεραν ότι «η άσκηση σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία ανεξαρτήτως ηλικίας των ανθρώπων, φυλής, φύλου, εισοδήματος και μόρφωσης».

Η μελέτη δείχνει ότι μέσα στο μήνα ένας άνθρωπος που δεν ασκείται, έχει κατά μέσο όρο 3,4 μέρες που δεν νιώθει καλά ψυχολογικά, ενώ όποιος ασκείται, έχει δύο μέρες κακής ψυχολογίας (βελτίωση 43%). Η άσκηση είναι πιο ωφέλιμη για όσους είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με κατάθλιψη (επτά μέρες καλής ψυχικής υγείας έναντι 11 ημερών για όσους δεν ασκούνται).

Από τα διάφορα είδη άσκησης, το μεγαλύτερο ψυχικό όφελος φαίνεται να προσφέρουν κατά σειρά τα ομαδικά αθλήματα, το ποδήλατο, η αεροβική άσκηση και το γυμναστήριο. Ακόμη και οι δουλειές του νοικοκυριού βοηθάνε κάποιον να νιώσει καλύτερα (μειώνουν τις «μαύρες» διαθέσεις κατά μισή μέρα του μήνα κατά μέσο όρο).

«Έως τώρα οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο περισσότερη είναι η άσκηση, τόσο το καλύτερο για την ψυχική υγεία, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Η άσκηση για πάνω από 23 φορές την εβδομάδα ή για περισσότερο από 90 λεπτά τη μέρα σχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία», δήλωσε ο δρ Τσεκρούντ.

Οι επίσημες ιατρικές συμβουλές για βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ασκείται 150 λεπτά την εβδομάδα.


Παύλος Δρακόπουλος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholika-vivlia.jpg
Το ρεπορτάζ του alfavita.gr για την εμπλοκή φροντιστηριακού οργανισμού στη συγγραφή σχολικών βιβλίων συζητιέται αύριο Δευτέρα στη Βουλή
Αύριο στη Βουλή συζητιέται επίκαιρη ερώτηση για το πολλαπλό βιβλίο και την εμπλοκή μεγάλου φροντιστηριακού οργανισμού στη συγγραφή.
Το ρεπορτάζ του alfavita.gr για την εμπλοκή φροντιστηριακού οργανισμού στη συγγραφή σχολικών βιβλίων συζητιέται αύριο Δευτέρα στη Βουλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Εκπαιδευτικοί Ρεθύμνου: «Να αποσυρθεί κάθε διαδικασίας δίωξης στους εκπαιδευτικούς»
«Η δικαστική δικαίωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν χωρίς αξιολόγηση και ο επίμονος αγώνας χιλιάδων συναδέλφων απέναντι σε ένα...
Εκπαιδευτικοί Ρεθύμνου: «Να αποσυρθεί κάθε διαδικασίας δίωξης στους εκπαιδευτικούς»