Νίκος Τζαγκαράκης Μιχάλης Ελευθεράκης Tzager τεχνητή νοημοσύνη start up
Την τεχνητή νοημοσύνη έχουν βάλει στην υπηρεσία της βιοϊατρικής δύο Έλληνες οι οποίοι, πριν από περίπου τρία χρόνια, ξεκίνησαν μια start up επιχείρηση καινοτομώντας στον τομέα της επιστήμης και μάλιστα στην βιοϊατρική και την φαρμακολογία.

   Ο Νίκος Τζαγκαράκης, είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Intoolab, είναι μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργός του Tzager, του πρώτου εγκεφάλου τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του, με ιστορικό στην έρευνα και πολλές δημοσιεύσεις.

   Ο Μιχάλης Ελευθεράκης, συνιδρυτής και επικεφαλής λειτουργιών της start up είναι μαθηματικός και 20 χρόνια επιχειρηματίας.

   Το Intoolab πρόκειται για πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν φαρμακευτικές εταιρίες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ερευνητές στον τομέα της έρευνας φαρμάκων. Οι χρήστες της πλατφόρμας χρησιμοποιούν τον Tzager, έναν τεχνητό ερευνητή, που μπορεί να αναλύσει σε μερικά λεπτά εκατοντάδες ή και χιλιάδες έγγραφα και να απαντήσει σε ερωτήσεις των ερευνητών. Μέσα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, ο Tzager όχι μόνο μπορεί να συνδυάσει πληροφορίες σε δευτερόλεπτα, αλλά κατανοεί και όλη την διαδικασία και τα διάφορα επίπεδα στην έρευνα.

   «Ο Tzager είναι ο πρώτος εγκέφαλος τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της βιοϊατρικής και φαρμακολογίας, ο οποίος κατανοεί όλη τη διαδικασία έρευνας ενός φαρμάκου διαβάζοντας εκατομμύρια έρευνες και διαφόρων τύπων έγγραφα. Η καινοτομία στην περίπτωση του Tzager, βρίσκεται στο ότι, ενώ όλη η κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης είναι επικεντρωμένη στο να δημιουργηθούν απλώς πιο ακριβή στατιστικά μοντέλα, εμείς έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία λογικής, αντίστοιχης αυτής των ανθρώπων ερευνητών. Στην ουσία δημιουργούμε ένα τεχνητό ερευνητή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Τζαγκαράκης και προσθέτει: «Λόγω της ιδιαιτερότητας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούμε, με τη συνεχή εκπαίδευση του Tzager, ευελπιστούμε πολύ σύντομα, ο τεχνητός ερευνητής να μπορεί όχι μόνο να βοηθάει τους ερευνητής σε κάποιο επίπεδο, αλλά να αρχίσει να βοηθάει σε βάθος τα σημερινά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ιατρικής. Όταν ένας τεχνητός εγκέφαλος με τη δυνατότητα να διαβάζει και να αναλύει εκατομμύρια έρευνες αρχίζει και αποκτά πιο βαθιά λογική και αντίληψη, τότε φανταστείτε τι προβλήματα μπορούν να λυθούν, τα οποία θα ήταν σχεδόν αδύνατο να λυθούν διαφορετικά».

   Το Intoolab ξεκίνησε στα μέσα του 2016 ως μία πλατφόρμα η οποία είχε ως σκοπό να ενώσει όλη την παγκόσμια έρευνα σε πανεπιστήμια, ερευνητές, καθηγητές και φοιτητές. Στη συνέχεια οι ιδρυτές του συνειδητοποίησαν ωστόσο, ότι μπορεί να καλύψει περισσότερες ανάγκες των ερευνητών. «Γρήγορα καταλάβαμε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ένα εργαλείο σαν τον Tzager, το οποίο θα βοηθούσε τους ερευνητές όχι στο να ενωθούν μεταξύ τους, αλλά στο να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Και ο πρώτος τομέας στον οποίο επικεντρωθήκαμε είναι η βιοϊατρική και πιο συγκεκριμένα, η έρευνα φαρμάκων», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Ελευθεράκης.

   Σημείωσε ακόμα ότι «ο συγκεκριμένος τομέας έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για εργαλεία σαν τον Tzager, λόγω των μεγάλων βάσεων δεδομένων που έχουν στην διάθεση τους οι εταιρίες φαρμακολογίας αλλά και του πολύ μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Το βασικότερο όμως είναι ότι η σημαντικότητα του συγκεκριμένου τομέα της βιοϊατρικής για το μέλλον της ανθρωπότητας, καθιστά αναγκαία την κατεύθυνση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης προς τον γενικότερο κλάδο της υγείας».

   Το Intoolab έχει διακριθεί μέχρι τώρα σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις, όπως στο Top 20 Startup Bootcamp στο Άμστερνταμ, στο Top 50 StartupGrind Europe στο Λονδίνο και στο Top 10% Startups in WebSummit στην Πορτογαλία.

   Ο τομέας των start ups στην Ελλάδα επλήγη τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά όπως λένε όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν κατάφερε να σταθεί όρθιος. Μάλιστα, όπως λένε, οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες για το μέλλον. «Έχουμε εξαιρετικά μυαλά, που πλέον μένουν και επιχειρούν στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα για ένα startup είναι το μεγάλο κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Θα πρέπει να δοθεί μια σχετικά άμεση λύση ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουμε είτε μυαλά που έφυγαν, είτε να αποφύγουμε την φυγή και των επόμενων», καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Ελευθεράκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

grigoris_lamprakis.jpg
Νέες αποκαλύψεις από την ΕΥΠ για τη δολοφονία Λαμπράκη, το Πολυτεχνείο και τα Ιουλιανά
Ποιοι φάκελοι θα αποχαρακτηριστούν σταδιακά μετά τη δημοσιοποίηση 58 δελτίων πληροφοριών για το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή το...
Νέες αποκαλύψεις από την ΕΥΠ για τη δολοφονία Λαμπράκη, το Πολυτεχνείο και τα Ιουλιανά