σπήλαιο κρυστάλλων
BBC
Ίσως μία από τις πιο εντυπωσιακές σπηλιές βρίσκεται στην Ισπανία και περιέχει... κρυστάλλους

Σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο αργύρου στο Pulpí, στη νοτιοανατολική επαρχία Almería της Ισπανίας, βρίσκεται ένας θησαυρός που δεν είναι φτιαγμένος από κανένα πολύτιμο μέταλλο. Αντίθετα, αυτό που κρύβεται εδώ είναι το μεγαλύτερο γεώδιο του κόσμου - ένα φυσικό κρυσταλλικό φαινόμενο που έχει καταπλήξει τους επιστήμονες.

Όπως εξήγησε η Mila Carretero, γεωλόγος και συντονίστρια του Pulpí Geode, γεώδιο είναι μια κοιλότητα μέσα σε έναν βράχο που καλύπτεται από κρυστάλλους. Καθισμένη μπροστά σε ένα σκηνικό από υπερμεγέθεις κρυστάλλινες δομές, έσπασε έναν μικροσκοπικό βράχο με μικροσκοπικούς πολύτιμους λίθους στο εσωτερικό του, για να δείξει μια σύγκριση. «Είναι το ίδιο με αυτό που έχω πίσω μου, μόνο που αυτό είναι μια υπερμεγέθης εκδοχή», είπε γελώντας, ενώ έδειχνε πάνω από τον ώμο της.

Γεώδιο Pulpí

Το γεώδιο Pulpí έχει πλάτος οκτώ μέτρα, ύψος δύο μέτρα και βάθος δύο μέτρα. «Εξ ορισμού, αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι το Pulpí δεν πρέπει να συγχέεται με ένα άλλο κρυστάλλινο «θαύμα», το ορυχείο Naica στο Μεξικό, το οποίο έχει μεγαλύτερους κρυστάλλους (15 μέτρα μήκος σε σύγκριση με τα δύο μέτρα του Pulpí), αλλά το οποίο δεν είναι γεώδιο. 

«Όταν [οι πρώτοι ανθρακωρύχοι] ανατίναξαν αυτόν τον βράχο και βρήκαν ένα γεώδιο, πιθανώς αναστατώθηκαν γιατί δεν τους άρεσε να βρίσκουν αυτούς τους κρυστάλλους», δήλωσε η Carretero. «Σήμαινε επιπλέον δουλειά για να τους ξεφορτωθούν. Ζυγίζουν πολύ και δεν ήταν κερδοφόροι».

Το ορυχείο άνοιξε για το κοινό το 2019, αφού απομακρύνθηκαν κάποια μπάζα και ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας, όπως μια σκάλα έκτακτης ανάγκης 42 μέτρων. 

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής το γεώδιο και η ομάδα της Carretero παρακολουθεί προσεκτικά τη θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και την υγρασία για να διασφαλίσει την προστασία των κρυστάλλων. «Περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα [από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση], η υγρασία είναι αυτή που μπορεί πραγματικά να βλάψει τους κρυστάλλους», είπε. «Επειδή αν ένα στρώμα [υγρασίας] καλύπτει τους κρυστάλλους, τείνουν να χάνουν τη διαφάνειά τους».

Οι κρύσταλλοι του Pulpí, ωστόσο, παραμένουν αξιοσημείωτα διαφανείς και οι επισκέπτες και οι επιστήμονες συνεχίζουν να εντυπωσιάζονται από το φυσικό φαινόμενο. «Δεν μπορούσα να εκφράσω με λόγια αυτό που ένιωσα όταν το είδα», δήλωσε η Carretero. «Είναι απερίγραπτο γιατί μας δίνει την αίσθηση του πόσο μικροί είμαστε. Κοιτάξτε τι μας έχει δώσει η φύση».

Πηγή: lifo.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
Το πρωί της Τετάρτης, ένας συρμός «κόλλησε» μεταξύ των σταθμών «Πανεπιστήμιο» και «Σιντριβάνι», ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νέα Ελβετία προς το...
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών