Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι οι τηγανητές πατάτες είναι από τα πιο εύκολα και νόστιμα φαγητά, αποτελώντας την guilty pleasure αρκετών ανθρώπων. Εντούτοις, σημαντικές μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με το CNNi, αυτό υποστηρίζει ερευνητική ομάδα από το Χανγκζού της Κίνας, η οποία βρήκε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, ειδικά τηγανητές πατάτες, συνδέεται με 12% αυξημένο κίνδυνο άγχους και 7% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τρώνε τηγανητές τροφές.
Μάλιστα διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των νεαρότερων καταναλωτών.
Οι τηγανητές τροφές
Οι τηγανητές τροφές είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας «ανοίγουν το δρόμο για τη μείωση της κατανάλωσης των τηγανητών τροφών για το καλό της ψυχικής υγείας» αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PNAS.
Ωστόσο, ειδικοί που μελετούν θέματα διατροφής αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και δεν είναι ξεκάθαρο αν οι τηγανητές τροφές προκαλούν θέματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη ή άγχος στρέφονται για παρηγοριά στις τηγανητές τροφές.
Ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα άλλης έρευνας ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ειδικά του καρκίνου των ωοθηκών και την θνησιμότητα.
Η έρευνα
Η έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο 140.728 ανθρώπους για 11,3 χρόνια.
Αφού απέκλεισαν τους συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα πρώτα δύο χρόνια καταγράφηκαν 8,294 περιπτώσεις άγχους και 12,735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε αυτούς που κατανάλωναν τηγανητές τροφές με τις τηγανητές πατάτες να διαπιστώνεται ότι αυξάνουν κατά 2% τον κίνδυνο της κατάθλιψης έναντι του τηγανητού λευκού κρέατος.
Στη νέα έρευνα αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ένοχο για τον αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης είναι το ακρυλαμίδιο το οποίο είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται στη διαδικασία τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες.
Ο δρ. Γουόλτερ Γουίλετ καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, Harvard T.H. Chan τονίζει ότι «οι επιπτώσεις στην υγεία των τηγανητών τροφών εξαρτώνται από το τι τροφές τηγανίζονται και τι τύπος λιπαρής ουσίας χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα.
Οι πατάτες είναι ένοχες επειδή προκαλούν απότομη έκρηξη του σακχάρου επηρεάζοντας τις ορμόνες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ένοχα είναι τα λιπαρά».
Προχώρησε μάλιστα και σε μια σημαντική αποκάλυψη ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και σε άλλες τροφές όπως ο καφές λόγω του ότι οι κόκκοι καβουρδίζονται ή ακόμη και στο τοστ που τρώμε λόγω της χρήσης πρωτεΐνης και υδατανθράκων.
Πηγή: New research suggests that french fries may be linked to depression, by Taylor Nicioli
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη