Μάτια
Ποια είναι η λειτουργία των φρυδιών

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φρύδια έμειναν στο ανθρώπινο πρόσωπο παρά το ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, έκανε τους ανθρώπους να χάσουν τις περισσότερες τρίχες που είχαν στο σώμα, επειδή εξυπηρετούν διάφορους σημαντικούς σκοπούς.

Η λειτουργία τους

Πρώτα απ’ όλα προστατεύουν τα μάτια. Το σχήμα της κορυφογραμμής των φρυδιών και οι τρίχες τους μπορούν και διοχετεύουν τον ιδρώτα, τη βροχή και την υγρασία μακριά από τους βολβούς των ματιών, έτσι ώστε η όρασή μας να παραμένει καθαρή. Μπορούν επίσης να αιχμαλωτίσουν τη σκόνη ή να προστατεύσουν τα μάτια από την αντανάκλαση του ήλιου.

Ύστερα, φαίνεται πως είναι απαραίτητα για τη μη λεκτική επικοινωνία. Οι επιστήμονες που μελετούν τις εκφράσεις του προσώπου αναφέρουν ότι τα φρύδια είναι σημαντικά για να εκφράσεις την ευτυχία, την έκπληξη, τον θυμό, λειτουργία που οι πρόγονοί μας μπορεί να χρησιμοποιούσαν επίσης.

Η εξέλιξη των φρυδιών

Το 2018, ερευνητές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν γιατί οι κορυφογραμμές των φρυδιών των Homo Neanderthal και Homo Erectus ήταν πολύ πιο εμφανείς από τις δικές μας, και υπέθεσαν πως εξυπηρετούσαν με έναν τρόπο την δύναμη του δαγκώματός τους. Ωστόσο, όταν έκαναν τρισδιάστατη προσομοίωση σε υπολογιστή ένα μοντέλο ενός αρχαίου ανθρωποειδούς, ανακάλυψαν ότι η πίεση του δαγκώματος δεν δικαιολογούσε τα μεγάλα φρύδια. Και υπέθεσαν τότε, ότι ο πιο πιθανός λόγος ήταν η επικοινωνία.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα φρύδια μας έγιναν μικρότερα, πιο εύπλαστα και χρήσιμα για μη λεκτική επικοινωνία. Για παράδειγμα, όσοι σήμερα μιλούν τη νοηματική γλώσσα, χρησιμοποιούν τα φρύδια τους για να συμπληρώσουν τις κινήσεις των χεριών.

Υπάρχει και τρίτος λόγος ως προς το σε τι χρησιμεύουν τα φρύδια. Είναι κάτι σαν ταυτότητα. Τα φρύδια ξεχωρίζουν στο μέτωπο, φαίνονται ξεκάθαρα από απόσταση και δεν αλλάζουν πολύ με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα τέλεια για την αναγνώριση ανθρώπων. Σε μια μελέτη του 2003 στο MIT, οι ερευνητές έδειξαν σε ανθρώπους μια φωτογραφία του Νίξον με τα μάτια του να έχουν σβηστεί με Photoshop, και μια άλλη με σβησμένα τα φρύδια του. Οι συμμετέχοντες αποδείχθηκε πως είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα να αναγνωρίσουν τον Νίξον, αλλά και άλλες διασημότητες, χωρίς τα φρύδια του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies
Πανελλαδικές 2025: Οι νέες προσθήκες στις παθήσεις για είσοδο στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις-Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος
Πανελλήνιες 2025: O νέος πίνακας με τις σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ
Πανελλαδικές 2025: Οι νέες προσθήκες στις παθήσεις για είσοδο στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις-Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος
harvard
Πώς να καταστρέψεις ταυτόχρονα πανεπιστήμια, έρευνα και επιστήμη! Συγκλονιστική επιστολή 200 κορυφαίων πανεπιστημιακών
Διακόσιοι κορυφαίοι ακαδημαϊκοι των ΗΠΑ με μια συγκλονιστική επιστολή τους, ζητούν να σταματήσει η καταστροφή του επιστημονικού οικοδομήματος της...
Πώς να καταστρέψεις ταυτόχρονα πανεπιστήμια, έρευνα και επιστήμη! Συγκλονιστική επιστολή 200 κορυφαίων πανεπιστημιακών
email
Απειλητικά emails σε σχολεία: Η Αστυνομία διαθέτει στοιχεία αλλά δεν τα γνωστοποιεί λόγω μυστικότητας
Δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα δέχθηκαν απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα για βόμβες τους περασμένους μήνες, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση...
Απειλητικά emails σε σχολεία: Η Αστυνομία διαθέτει στοιχεία αλλά δεν τα γνωστοποιεί λόγω μυστικότητας