λαχανικά
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα τρόφιμα που έχουν αντιγηραντική δράση

Η μελέτη του εγκεφάλου είναι κάτι που ενδιαφέρει διαχρονικά τους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια ανακάλυψης τρόπων που ενισχύουν τη νοητική υγεία και εμποδίζουν τη γνωστική έκπτωση.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign, ανέδειξε τον ξεχωριστό ρόλο της διατροφής σε αυτή τη διαδικασία.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 γνωστικά υγιή άτομα ηλικίας 65 – 75 ετών. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, σωματικές μετρήσεις και επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέσω ερωτηματολογίου. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος αίματος μετά από περίοδο νηστείας, για να αναλύσουν βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γνωστικές αξιολογήσεις και μαγνητικές τομογραφίες για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου.

Οι προσπάθειες αποκάλυψαν δύο τύπους γήρανσης του εγκεφάλου: Την επιταχυνόμενη και μια πιο αργή από την αναμενόμενη. Όσοι χαρακτηρίζονταν από μια πιο αργή εγκεφαλική γήρανση παρουσίαζαν ένα ξεχωριστό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Οι ευεργετικοί βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών περιλάμβαναν:

  • Λιπαρά οξέα: βαβενικό, γονδοϊκό, α-λινολενικό, εικοσαπεντανοϊκό, εικοσαδιενικό και λιγνοκερικό οξύ
  • Αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή: cis-λουτεΐνη, trans-λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
  • Δύο μορφές βιταμίνης Ε
  • Χολίνη

Πρόκειται για ένα διατροφικό προφίλ που συνδέεται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή, της οποίας η ωφέλιμη επίδραση στον εγκέφαλο έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Πολλά υποσχόμενα

«Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει ότι συγκεκριμένα μοτίβα βιοδεικτών θρεπτικών συστατικών είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ευνοϊκά αποτελέσματα στις μετρήσεις των γνωστικών επιδόσεων και της υγείας του εγκεφάλου», σχολίασε ο Aron Barbey, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς. «Δείχνουμε ότι οι ιδιότητες του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με τη διατροφή, όπως αποκαλύπτεται από τα μοτίβα που παρατηρούνται στους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να διευρύνουν την έρευνα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την εγκεφαλική υγεία, ευελπιστώντας ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη θεραπειών και παρεμβάσεων για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου, που θα βασίζονται σε αυτά τα ευρήματα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα