Thumbnail
Οι υπάλληλοι δεν θυμούνται άλλον τέτοιον Αύγουστο.

Ο κόσμος στα γραφεία του ΟΑΕΔ σχηματίζει ουρές, τα αιτήματα πέφτουν βροχή. της Λίνας Γιάνναρου.

Μόνο σε ένα παράρτημα της Ανατολικής Αττικής, μετά την πενθήμερη απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό, συσσωρεύτηκαν μέσα σε μία μέρα πάνω από 1.800 αιτήσεις.

«Δεν προλαβαίνουμε πια να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις, δεν υπάρχει κόσμος να μετράει τα ένσημα», δικαιολογούνταν η υπάλληλος στην Κωνσταντίνα, που ζητούσε να καταθέσει τα χαρτιά της για το επίδομα ανεργίας (πριν από δύο εβδομάδες απολύθηκε από την εταιρεία όπου εργαζόταν). «Αν το δικαιούστε, που θα το δικαιούστε, θα το δούμε από Σεπτέμβρη».

Τα 1.200 με 1.300 νέα αιτήματα, κυρίως από ανέργους, έχει φτάσει η ημερήσια «κίνηση» σε παράρτημα του Οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας. «Μόνο οι άνεργοι με κάρτα τους οποίους χειριζόμαστε εμείς φτάνουν τους 25.000», λέει στην «Κ» ο προϊστάμενος. «Και μετά λένε ότι δεν δουλεύουμε...».
 
Πράγματι, η είδηση ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει σε διαθεσιμότητα περί τους 250 υπαλλήλους του ΟΑΕΔ έπεσε σαν βόμβα στις αρχές του μήνα στον Οργανισμό. Οπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Μακράκης, είναι αδιανόητο να υπάρχει ακόμα και σαν σκέψη, δεδομένου ότι ο όγκος των συναλλαγών έχει υπερδιπλασιαστεί. «Ο ΟΑΕΔ μετρά 1,5 εκατ. συναλλασσόμενους ανέργους, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων έχει παραμείνει σε προ κρίσης επίπεδα. Δεν το λέμε εμείς οι συνδικαλιστές. Είναι αίτημα της πολιτικής διοίκησης να αυξηθεί κατά 300 άτομα το προσωπικό». Οπως λέει, όλα τα παραρτήματα αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. «Είναι τέτοιος ο φόρτος εργασίας, που οι φάκελοι μεταφέρονται από τη μια υπηρεσία στην άλλη, εκεί όπου ο όγκος δουλειάς είναι ελάχιστα λιγότερος». Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 1.000 άνεργοι ανά εργαζόμενο στην πρώτη γραμμή.
 
Ο στόχος είναι να μην εμφανιστούν κρούσματα μεγάλων καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας. «Γίνεται υπερπροσπάθεια ώστε αυτά να μη μένουν πίσω» λέει ο κ. Μακράκης. «Μην ξεχνάμε όμως ότι ο ΟΑΕΔ είναι επιφορτισμένος και με τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, υποθέσεις που χρειάζονται στενή παρακολούθηση, με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους. Ολα αυτά δεν είναι αυτοματοποιημένα, περνάνε από χέρια εργαζομένων. Πώς μπορεί να γίνει με αποδεκατισμένο προσωπικό;».
 
Σε κάθε περίπτωση, οι άνεργοι αποτελούν τη μεγαλύτερη «πελατεία» του Οργανισμού, με τον αριθμό συνεχώς να αυξάνεται. «Σκεφτείτε ότι η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο δυσθεώρητο 65% σήμερα, μια ολόκληρη γενιά δυστυχώς πετιέται στον Καιάδα. Οι προσερχόμενοι στα γραφεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Δεν καταγράφεται ποτέ μείωση στον αριθμό των συναλλασσομένων με τον ΟΑΕΔ». Πίσω στο παράρτημα της Ανατολικής Αττικής, η Κωνσταντίνα φεύγει άπραγη. «Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα» λέει. «Αρκεί να σκεφτώ πόσους ανθρώπους από τον στενό μου κύκλο ξέρω που έμειναν πρόσφατα άνεργοι».
 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών με εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΜΕΣΑ (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Απαραίτητο Τυπικό Προσόν για προσλήψεις στο Δημόσιο: Είναι αυτή η Πιστοποίηση Η/Υ της goLearn - Πώς την παίρνεις σε 2 ημέρες πανεύκολα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidi-tileorasi.jpg
Hikikomori: Πώς να το αναγνωρίσετε το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων
Αυτός ο όρος λοιπόν, που μεταφράζεται ως “τραβιέμαι προς τα μέσα” ή “είμαι περιορισμένος”, φαίνεται πλέον να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τάση
Hikikomori: Πώς να το αναγνωρίσετε το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων