. Μπορεί αρχικά να ακούγεται δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο, αλλά θα σου προσδώσει δεξιότητες που θεωρούνται προσόν στην αγορά εργασίας καθώς οι εργοδότες εκτιμούν ιδιαίτερα υποψηφίους με διεθνή εμπειρία! Μάθε λοιπόν όλα όσα πρέπει να κάνεις:
5 βήματα για την επιτυχή εύρεση εργασίας στο εξωτερικό
1.Κάνε προσεκτική έρευνα αγοράς
Αφιέρωσε χρόνο για να μάθεις για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας/πόλης που θέλεις να πας, καθώς και για την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της. Εξέτασε ρεαλιστικά αν μπορείς να ζήσεις σε αυτή τη χώρα. Για παράδειγμα, αν δεν είσαι διατεθειμένος να εργάζεσαι πολλές ώρες την εβδομάδα, καλύτερα να μην μετακομίσεις στη Νέα Υόρκη. Από την άλλη στη μέση Ανατολή θα δουλεύεις από Σάββατο έως Πέμπτη και η προσωπική σου ζωή θα είναι διαφορετική από ό,τι ίσως έχεις συνηθίσει.
Εκτός Ευρώπης, θα χρειαστείς βίζα για να εργαστείς και σε πολλές χώρες θα πρέπει να πείσεις τον μέλλοντα εργοδότη σου ότι διαθέτεις δεξιότητες που του είναι αναγκαίες και που δεν τις έχει άλλος υποψήφιος. Σε κάποιες χώρες, η γνώση της εντόπιας γλώσσας είναι απαραίτητη στον εργασιακό χώρο, ενώ σε άλλες η γνώση τη Αγγλικής και μόνο, αρκεί (σε συγκεκριμένες θέσεις). Για παράδειγμα, στη Γερμανία σε πολλές εταιρείες η ενδοεπικοινωνία γίνεται στα αγγλικά, εκτός από τις θέσεις εκείνες όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή απευθείας με πελάτες, οπότε και η χρήση της γερμανικής είναι απαραίτητη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστείς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή και κάποια αναγνώριση των επαγγελματικών σου προσόντων οπότε θα είναι χρήσιμο να απευθυνθείς στους αντίστοιχους επαγγελματικούς συλλόγους. Για παράδειγμα, αν είσαι ψυχολόχος θα πρέπει να απευθυνθείς στη British Psychological Society, για την περίπτωση της Αγγλίας, ή στο American Psychological Association, για την περίπτωση της Αμερικής. Στις πιο πολλές χώρες, υπάρχουν επαγγελματικοί σύλλογοι για κάθε είδους απασχόληση, οι οποίοι μπορούν να παράσχουν και πολλές πρακτικές πληροφορίες για την εύρεση εργασίας.
2.Χρησιμοποίησε τις γνωριμίες σου, προσωπικές και διαδικτυακές
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συλλέξεις πληροφορίες αλλά και για να βρεις δουλειά, είναι να επικοινωνήσεις με γνωστούς που έχουν ήδη εργαστεί στη χώρα του ενδιαφέροντός σου ή σε ανάλογη θέση με αυτή που επιθυμείς. Το networking πάντα βοηθάει. Γι’ αυτό μη διστάσεις να τους ζητήσεις να σε βοηθήσουν ή να σε παραπέμψουν σε άλλους επαγγελματίες.
Δημιούργησε ένα αποτελεσματικό LinkedIn profile: Χρησιμοποίησε το LinkedIn, για να ζητήσεις από φίλους να σε συστήσουν σε δικές τους επαφές (contacts), κοινοποιώντας το προφίλ σου μέσω της υπηρεσίας “share profile”. To LinkedIn παρέχει επίσης ορατότητα σε συνδέσεις δεύτερου και τρίτου βαθμού, οπότε ζήτησε να σε συστήσουν σε φίλους ή σε φίλους φίλων. Το τμήμα “group” είναι πολύ χρήσιμο, μιας και μπορείς να γίνεις μέλος σε ομάδες που σε ενδιαφέρουν (πχ “μηχανικοί στον Καναδά”). Συνήθως τα group αυτά περιέχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, μπορείς να στείλεις μήνυμα απευθείας σε μέλη του συγκεκριμένου group.
3.Δημιούργησε έναν “φάκελο ευρέσεως εργασίας” που να ξεχωρίζει και να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας
Δημιούργησε μια λίστα με websites, γραφεία ευρέσεως εργασίας και εταιρείες, στις οποίες θέλεις να κάνεις αίτηση. Στη συνέχεια, φτιάξε το CV σου και μια συνοδευτική επιστολή (ή/και ηλεκτρονική αίτηση), με τρόπο που να σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Υπάρχει ομοφωνία διεθνώς ως προς το τι αναζητούν οι εταιρείες: ικανότητα ενσωμάτωσης σε μια ομάδα, ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, ευχέρεια επικοινωνίας στον προφορικό ή τον γραπτό λόγο, οργανωτικότητα στον χειρισμό του φόρτου εργασίας, αποτελεσματικότητα στη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και την ανάλυση ποσοτικών δεδομένων, δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ικανότητα στις πωλήσεις και την άσκηση επιρροής προς του άλλους.
Ενημερώσου για τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας όσον αφορά στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος. Για παράδειγμα, στην Αμερική το CV ονομάζεται Resume,˙στη Γερμανία οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν και φωτογραφία μαζί με το CV (κάτι που στην Αγγλία δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ). Εντούτοις, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν συνήθως τις ίδιες απαιτήσεις σε όλες τις χώρες.
Κινήσου προσεκτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς: στο Facebook, καλό είναι να θέσεις σε λειτουργία τις “ρυθμίσεις απορρήτου”, ώστε να είναι επιτρεπτή σε συγκεκριμένα μόνο άτομα η πρόσβαση σε πληροφορίες/φωτογραφίες της προσωπικής σου ζωής. Δώσε μεγάλη σημασία στον “επαγγελματικό” χαρακτήρα των φωτογραφιών του προφίλ σου.
4.Προετοιμάσου σωστά για όλα τα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης
Σε κάποιες χώρες (ή από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες συνήθως) ενδέχεται να σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά κάποια ψυχομετρικά τεστ ή τεστ δεξιοτήτων, πριν ή μετά την πρώτη σου συνέντευξη.
Προετοιμάσου αποτελεσματικά για μια πρώτη συνέντευξη (κατά πρόσωπο ή τηλεφωνικά ή μέσω skype), διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας που διεκδικείς και προετοιμάζοντας παραδείγματα από την εμπειρία σου, που αποδεικνύουν τις δεξιότητές σου, όπως επισημάναμε και στο βήμα 2. Να είσαι προετοιμασμένος να εξηγήσεις γιατί θέλεις να δουλέψεις στη συγκεκριμένη εταιρεία/θέση/χώρα.
Σε ορισμένες πολυεθνικές και σε χώρες όπως η Αγγλία, είναι πιθανό να σου ζητηθεί να συμμετέχεις σε κέντρα αξιόλογησης (ειδικά αν βρίσκεσαι στην αρχή της καριέρας σου).
Τέλος προετοίμασε κι εσύ ερωτήσεις που θα ήθελες ενδεχομένως να κάνεις.
5.Προετοιμάσου ψυχολογικά για την αλλαγή
Οι πρώτοι μήνες σε μια καινούργια χώρα είναι οι πιο δύσκολοι, γι’ αυτό δώσε στον εαυτό σου ικανό χρόνο προετοιμασίας πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου. Αν είναι εφικτό, επισκέψου για κάποιο διάστημα την πόλη της επιλογής σου, πριν την τελική σου μετακόμιση, ώστε να έχεις μια καλύτερη εικόνα του τρόπου ζωής. Όπου και να πας, είναι σημαντικό να χαρείς την αλλαγή και να είσαι δεκτικός σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης και ζωής. Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μαθαίνει κάποιος από τη ζωή στο εξωτερικό είναι ο… εαυτός του. Μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τις δικές του αξίες, μόνο συναναστρεφόμενος με άλλους, που δεν τις συμμερίζονται! Καλή περιπέτεια!
Τώρα λοιπόν αισθάνεσαι έτοιμος να ξεχωρίσεις ως εργαζόμενος;
Πηγή: thriveglobal.gr
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn
ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις