Εργατικό ατύχημα
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα εργατικά δυστυχήματα από την αρχή του έτους, καθώς μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2025, 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους, ενώ 101 είναι σοβαρά τραυματισμένοι

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα εργατικά δυστυχήματα από την αρχή του έτους, καθώς μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2025, 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους, ενώ 101 είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Ημέρα Μνήμης Θυμάτων στην Εργασία, κατά την οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα, των τελευταίων οκτώ ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2018 έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι, το 2019 51, το 2020 41 και το 2021 31, όπως αναφέρουν εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Από το 2022 έως το 2025 οι αριθμοί αυτοί εκτοξεύονται, καθώς στη δημοσιότητα έρχονται στοιχεία από την ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγει η ΟΣΕΤΕΕ, η οποία συγκεντρώνει και στοιχεία δυστυχημάτων που δεν καταγράφονται από το ΣΕΠΕ.

Οι αρμόδιες αρχές και το υπουργείο Εργασίας καταγράφουν το ένα τέταρτο των εργατικών δυστυχημάτων και αυτό, γιατί, αφενός δεν περιλαμβάνονται τα εργατικά δυστυχήματα που αφορούν εργαζόμενους με μπλοκάκι ή ανασφάλιστους, αλλά ούτε και τα δυστυχήματα που αφορούν οδηγούς ή χειριστές μηχανοκίνητων οχημάτων, όπως επίσης ούτε τα δυστυχήματα σε λατομεία, ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας και αφετέρου, δεν περιλαμβάνονται τα δυστυχήματα που σημειώνονται στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στα χωράφια, τα οποία είναι και τα περισσότερα όλων.

Παράλληλα, όπως διευκρινίζει και η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας, στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τα τροχαία δυστυχήματα, αν και θα έπρεπε να θεωρούνται εργατικά, εάν σημειώνονται κατά τη μετάβαση του θύματος από και προς τη δουλειά ή κατά τη διάρκειά της. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται ούτε οι θάνατοι από παθολογικά αίτια, που πολλές φορές συνδέονται με τις συνθήκες δουλειάς, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους από ανακοπή εξαιτίας των συνθηκών που υπήρχαν στον χώρο εργασίας τους (π.χ. εργασία σε συνθήκες καύσωνα).

Σημειώνεται επίσης ότι, δεν υπάρχει καταγραφή των θανάτων από επαγγελματικές ασθένειες παρόλο που στο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, μεσοσταθμίζουν σε περίπου 2.500 τους ανθρώπους στη χώρα μας, που πεθαίνουν από νόσους που άπτονται του εργασιακού τους περιβάλλοντος.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ, το 2022 καταγράφηκαν 104 θάνατοι στην εργασία, ενώ 140 εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά. Το 2023 οι θάνατοι ανήλθαν σε 179 και οι βαριά τραυματισμένοι σε 287, το 2024 καταγράφηκαν 149 θάνατοι και 232 βαριοί τραυματισμοί, ενώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025 έχουν καταγραφεί 64 θάνατοι και 101 εργάτες έχουν τραυματιστεί βαριά.

Εργατικά δυστυχήματα

Οι πιο «θανατηφόρες» κατηγορίες επαγγελμάτων

Όπως φαίνεται στα αναλυτικά στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ, το 2024 οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αυτοί εργατών που ανήκαν στην κατηγορία των υπαλλήλων και των μισθωτών (39), καθώς και αγροτών (38). Παράλληλα, μεγάλος ήταν και ο αριθμός των νεκρών οικοδόμων και γενικά των εργατών που απασχολούνταν στον κατασκευαστικό τομέα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 29.

Το 2025, και πάλι οι περισσότεροι νεκροί προέρχονται από τις ίδιες κατηγορίες, με 16 υπαλλήλους και μισθωτούς, 14 εργαζομένους στον κατασκευαστικό τομέα και 13 αγρότες να έχουν χάσει τη ζωή τους το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι πιο «θανατηφόρες» κατηγορίες επαγγελμάτων

Οι νεκροί ανά Περιφέρεια

Η Περιφέρεια που θρήνησε τους περισσότερους νεκρούς το 2024 ήταν η Αττική, με 27 νεκρούς, ενώ ψηλά στη λίστα ήταν και η Κεντρική Μακεδονία με 24 νεκρούς, αλλά και η Πελοπόννησος και η Κρήτη με 21 και 18 νεκρούς αντίστοιχα.

Την ίδια χρονιά, 72 νεκροί είχαν ηλικία 31 έως 59 ετών, ενώ 40 άνθρωποι άνω των 60 ετών έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εργασίας. Μάλιστα, σημειώθηκαν και δύο θάνατοι ανηλίκων.

Όσον αφορά το 2025, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν και πάλι στην Αττική (13), ενώ εννέα θάνατοι έχουν ήδη καταγραφεί στην Κρήτη, επτά στη Στερεά Ελλάδα και από έξι σε Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο. Όσο για τις ηλικίες, η πλειοψηφία των νεκρών του 2025 ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία 31-59, ενώ 21 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν άνω των 60 ετών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών εργαζομένων και τις δύο χρονιές ήταν άνδρες, καθώς 143 ήταν οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους το 2024, έναντι 6 γυναικών. Το 2025, οι αριθμοί ανέρχονται σε 58 και 2, αντίστοιχα.

Οι νεκροί ανά Περιφέρεια

Προτάσεις των συνδικάτων

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι βασικές προτάσεις των συνδικάτων για μέτρα και πολιτικές που θα συνέβαλαν στη δημιουργία μιας εθνικής κουλτούρας και θα αντιμετώπιζαν τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι, κυρίως, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ενίσχυση, θεσμική αναβάθμιση και στελέχωση του ΣΕΠΕ, καθώς και η σύσταση τριμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης, έναν εκπρόσωπο των συνδικάτων και έναν εκπρόσωπο του εργοδότη.

Παράλληλα, ψηλά στη λίστα των συνδικάτων με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, η σύσταση φορέας ασφάλισης επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών και η δημιουργία ενιαίου κέντρου στο υπουργείο Εργασίας για όλους τους κλάδους δραστηριότητας και η ενσωμάτωση σε αυτό των αντίστοιχων δομών από τα άλλα υπουργεία.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ζητούν την ανάπτυξη εθνικού δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασίας, αλλά και εκπαίδευση και πιστοποίηση κάθε εργαζόμενοι και κάθε εργοδότη σε κάθε θέση και σε κάθε επιχείρηση.

Προτάσεις των συνδικάτων

«Προσοχή» στην ψηφιακή μετάβαση

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, εφιστά την προσοχή για τους ελλοχεύοντες κινδύνους από την ψηφιακή μετάβαση, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, και τις ευκαιρίες που «ανοίγουν» από αυτή.

Σύμφωνα με τον Α. Στοϊμενίδη, «η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες, αλλά παρουσιάζει και μεγαλύτερες προκλήσεις και κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία». Από τη μία, στο θετικό αποτύπωμα της τεχνολογίας, περιλαμβάνεται η εκτέλεση υψηλής έντασης και μη ασφαλών εργασιών από μηχανές, καθώς και η αντικατάσταση των εργαζομένων σε επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα από τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, οι ψηφιακές τεχνολογίες ενέχουν και προκλήσεις, αλλά και κινδύνους, οι οποίοι δεν είναι αμελητέοι και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

«Προσοχή» στην ψηφιακή μετάβαση
«Προσοχή» στην ψηφιακή μετάβαση

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ψηφιακή παρακολούθηση, η απώλεια αυτονομίας, η εντατικοποίηση της εργασίας και η άσκηση πίεσης για την επίτευξη συγκεκριμένων επιπέδων απόδοσης, αλλά και οι εργασίες μεσαίου διοικητικού επιπέδου που αντικαθίστανται από αλγόριθμους που κατανέμουν εργασίες στους εργαζομένους και παρακολουθούν την απόδοσή τους.

Επιπλέον, η αύξηση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στους εργασιακούς χώρους, έχει παρατηρηθεί ότι οδηγεί στην απομόνωση των εργαζομένων, την αύξηση των εικονικών αλληλεπιδράσεων και την απώλεια υποστήριξης από τους συναδέλφους, ενώ συχνά, δεδομένα και λογισμικά που χρησιμοποιούνται σε εργασιακά περιβάλλονται έχουν ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται εσφαλμένες ή άδικες αποφάσεις για τους εργαζόμενους.

«Προσοχή» στην ψηφιακή μετάβαση

Όπως αναφέρεται και στη σχετική δήλωση του Α. Στοϊμενίδη, η αντιμετώπιση και η πρόληψη αυτών των κινδύνων, θα έρθει μόνο αν υιοθετηθεί μια προσέγγιση που θα έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και θα είναι αυτός που θα ελέγχει τα συστήματα, καθώς και μέσω της διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης των εργοδοτών, των διευθυντικών στελεχών, των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στην ενημέρωση.

Νεκροί από δυστυχήματα

Πηγή: rosa.gr

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Ιούνιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις 29 Απριλίου ΕΔΩ

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδική πορνογραφία
Σκοτεινός ρόλος δασκάλου υποκριτικής: Διακινούσε χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας
Συνελήφθη ο 31χρονος Σάμουελ Γκονζάλες – Ανάμεσα στα θύματα βρέφη λίγων μηνών
Σκοτεινός ρόλος δασκάλου υποκριτικής: Διακινούσε χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας
ρεμπουτσικα
Γεωργία Ρεμπούτσικα (ΕΟΠΠΕΠ) στο alfavita.gr: 925 υποψήφιοι «κλείδωσαν» συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης εμπειροτεχνιτών κομμωτών - κουρέων
Γεωργία Ρεμπούτσικα στο alfavita.gr: «Εκκινήσαμε και πρόκειται να ολοκληρώσουμε έναν κύκλο εξετάσεων για μια ομάδα επαγγελματιών που για χρόνια...
Γεωργία Ρεμπούτσικα (ΕΟΠΠΕΠ) στο alfavita.gr: 925 υποψήφιοι «κλείδωσαν» συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης εμπειροτεχνιτών κομμωτών - κουρέων
Εκλογές
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα της ΝΔ - Αρνητική αποδοχή στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης
Η κυβερνητική προσπάθεια να ανακουφίσει κοινωνικές ομάδες μέσα από νέα μέτρα φαίνεται πως δεν έπεισε την πλειοψηφία των πολιτών
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα της ΝΔ - Αρνητική αποδοχή στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης