Thumbnail
100 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΟΔΕΥΕΙ Η BLACKSTONE ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ. ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ ΤΗΣ Η DEUTSCHE ΒΑΝ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ 7 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δειπνούσε στη Νέα Υόρκη με διεθνείς επενδυτές και «καρχαρίες», συνέτρωγε με έναν καρχαρία που έχει αποκτήσει με πλειστηριασμούς 25.000 κατοικίες στις ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο...

 
Αλλά τότε, όλα τα φώτα έπεφταν αναπόφευκτα, στον Τζον Πόλσον, το «διάδοχο» κατά πολλούς του Τζορτζ Σόρος στο θρόνο των επιθετικών κερδοσκόπων. Περνούσε έτσι περίπου απαρατήρητη η παρουσία της Blackstone στο τραπέζι.
 
Η Blackstone είναι σήμερα ένας εισηγμένος κολοσσός στη Wall Street από το 2007. Ξεκίνησε σαν ιδιωτικό fund και τώρα διαχειρίζεται περίπου 230 δισ. δολάρια, επενδύοντας για λογαριασμό των πελατών της. Και η πιο ενδιαφέρουσα τελευταία επένδυσή της, καθώς μάλιστα στην ελληνική επικαιρότητα δεσπόζει το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών στα υποθηκευμένα ακίνητα, είναι ακριβώς οι κατοικίες. Τα σπίτια...
 
Μεγάλα μεγέθη
 
Συγκεκριμένα, εδώ κι ένα χρόνο η Blackstone μέσω θυγατρικής της έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ στον κλάδο των κατοικιών, σαρώνοντας σε λίγους μήνες περισσότερα από 25.000 ακίνητα μέσα από πλειστηριασμούς, αακίνητα που έχουν φθάσει το στόλο των κατοικιών που διαθέτει συνολικά στις 30.000!
 
Τα στοιχεία δίνουν ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η εταιρεία δαπανά περίπου 100 εκατ. δολάρια την εβδομάδα για να αγοράζει κατοικίες σε Πολιτείες και πόλεις όπως η Φλόριντα ή το Σικάγο, το Φίνιξ, η Ατλάντα, το Λας Βέγκας και η Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία εξασφάλισε πρόσφατα και νέα γραμμή πίστωσης 600 εκατ. δολαρίων, από τη Deutsche Bank, για να συνεχίσει τις εξαγορές της.
 
Αν και στις ΗΠΑ η κουλτούρα για την αγορά του σπιτιού διαφέρει πολύ από την Ελλάδα και οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι συνηθισμένοι, όπως και οι αγοραπωλησίες σπιτιών, αυτά είναι πολύ μεγάλα μεγέθη, λένε σχολιαστές των αμερικανικών μέσων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθεσίες που επιλέγει η εταιρεία για να αγοράσει κατοικίες είναι ελκυστικοί προορισμοί. Καλιφόρνια και Φλόριντα έχουν ηλιοφάνεια και ζέστη, ενώ το Φίνιξ και η Ατλάντα είναι τουριστικοί προορισμοί και μέρη που θα ήθελαν πολλοί Αμερικανοί να ζήσουν.
 
Η επιθετικότητα της εταιρείας, που την οδήγησε αυτόματα στην κορυφή έναντι άλλων εταιρειών της αγοράς, προκάλεσε δημοσιεύματα και από άλλα μέσα. Ρεπορτάζ της «New York Times», φέτος τον Ιούνιο, ανέφερε πως η Blackstone, με τον τρόπο που σαρώνει τις δημοπρασίες ακινήτων, ανεβάζει τις τιμές για αγορές κατοικιών, αφήνοντας «αποκλεισμένους» τους νέους και τα ζευγάρια που αναζητούν κατοικία.
 
Η εταιρεία απάντησε πως δεν επηρεάζει αυτή τις τιμές, γιατί τα σπίτια που αγοράζει είναι ελάχιστα σε σχέση με όσα πωλούνται στις ΗΠΑ. Το Bloomberg αναφέρει πως στις ΗΠΑ έχουν βγει στο σφυρί περίπου 5 εκατομμύρια κατοικίες, που προέρχονται από την κατάρρευση της φούσκας των στεγαστικών δανείων η οποία είχε βουλιάξει τις αμερικανικές τράπεζες το 2008...
 
Ωστόσο, αν επηρεάζει τις τιμές των σπιτιών η συγκεκριμένη επενδυτική εταιρεία ή όλες μαζί, αυτό είναι άλλο θέμα. Στην ίδια αγορά διεκδικώντας ξανά τα πρωτεία είναι η American Homes 4 rent, ενώ ως ιδιαίτερα επιθετική πλάι στην Blackstone παρουσιάζεται στα ρεπορτάζ μία άλλη, μικρότερη εταιρεία, η Colony Capital...
 
Ολες οι εταιρείες αγοράζουν τα σπίτια για να τα ενοικιάσουν και θα επηρεάσουν και τις τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενώ η «New York Times» αναφέρει πως αν ανέβουν κι άλλο οι τιμές, η Blackstone μπορεί να πουλήσει τις κατοικίες με κέρδος.
 
Για την ώρα η εφημερίδα αυτή ανέφερε τις ίδιες ημέρες που ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, πως η εταιρεία σχεδιάζει να βάλει στο χρηματιστήριο τα ξενοδοχεία «Χίλτον» που διαθέτει και να τα πουλήσει (να πουλήσει μετοχές τους στο κοινό).
 
Η BlackRock και ο λύχνος του Αλλαδίνου
 
Η BLACKSTONE είναι ενδιαφέρουσα εταιρεία, ειδικά αν υπολογιστεί η αντίδραση που προκαλεί το όνομα Ρότσιλντ, καθώς ο Ναθάνιελ Τζέικομπ Ρότσιλντ, επενδυτικός τραπεζίτης της γνωστής τραπεζικής δυναστείας, εντάχθηκε στο δ.σ. της εταιρείας το 2007 και έμεινε τουλάχιστον ένα χρόνο εκεί.
Τώρα το ίδιο όνομα παραμένει στην εταιρεία, στο πρόσωπο του νεαρού Ράνταλ Ρότσιλντ, που εντάχθηκε μάλιστα και στην επενδυτική της επιτροπή.
 
Αλλά ίσως πιο ενδιαφέρουσα από την Blackstone να είναι η BlackRock, η οποία έκανε το 2011-2012 και τώρα πάλι ξανά τον έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες για τα κεφάλαιά τους και τις χορηγήσεις που έχουν κάνει. Ολες τις χορηγήσεις. Και τα στεγαστικά δάνεια... Η BlackRock, με βάση τα στοιχεία που αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, επιλέχθηκε από την ΕΚΤ και την ίδια την ΤτΕ για να κάνει τον έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρείται μετρ αυτών των ελέγχων και έχει και ένα δικό της σύστημα να βγάζει το «τζίνι», το αποτέλεσμα... Το ονομάζει «Αλαντίν».
 
Με το λύχνο του Αλλαδίνου ψάχνει τα κρυμμένα μυστικά στα στοιχεία των τραπεζών, των οποίων μόλις ολοκλήρωσε πρόσφατα τον πρώτο έλεγχο, σε αυτό το δεύτερο γύρο μετά το 2011 που της ανατέθηκε. Την πρώτη φορά η αμοιβή της για να ψάξει και να μάθει τα μυστικά των ελληνικών τραπεζών εικάζεται πως ήταν 17 εκατ. δολάρια. Η πληροφορία δεν διαψεύστηκε.
 
Η BlackRock τελικά προσελκύει το ενδιαφέρον, ενώ προσπαθεί με καπό την Blackstone και με τεράστια επιρροή διεθνώς, σε κράτη, κυβερνήσεις, αγορές και κεντρικές τράπεζες. Διαχειρίζεται, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, 3,45 τρισ. δολ. μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Κερδίζει επενδύοντας με τα λεφτά των άλλων και δίνει συμβουλές σε επενδυτές, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.
 
Την προηγούμενη φορά οι άνθρωποι της BlackRock στεγάζονταν στο κέντρο της Αθήνας, δουλεύοντας με μυστικότητα το πρόγραμμα «Solar», όπως αποκαλύφθηκε μετά. Τότε παρίσταναν τα στελέχη εταιρείας με φωτοβολταϊκά. Τώρα κυκλοφορεί μεταξύ στελεχών της αγοράς πως περίπου 20-30 μέλη της έχουν έδρα στα νότια προάστια, κινούμενα με την ίδια μυστικότητα.
 
ΝΑΚ
Ελεγκτής και αγοραστής με κρατικά λεφτά
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ κερδίζει χρήματα ελέγχοντας μέσω του Αλλαδίνου της, αλλά διαχειρίζεται και τρισεκατομμύρια δολάρια επενδυτών. Ο γερουσιαστής της Αϊόβα Τσακ Γκράσλεϊ, ως ειδικός γραμματέας του προγράμματος TARP με το οποίο σώθηκαν οι αμερικανικές τράπεζες, διαμαρτυρήθηκε στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).
 
Σύμφωνα με επιστολή του γερουσιαστή στη Fed που παρουσίασε το Bloomberg, η BlackRock πήρε 120 εκατ. δολάρια για να παράσχει συμβουλές στη Fed, ψάχνοντας τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών. Πήρε επίσης 3,8 δισ. δολάρια με άλλο κρατικό πρόγραμμα, για ενίσχυση της δικής της ρευστότητας.
 
Ταυτόχρονα όμως, μαζί με άλλες εταιρείες αγόρασε μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται ομόλογα των τραπεζών με υποθήκες στεγαστικών δανείων. Ηλεγχε τα ομόλογα και μετά τα αγόραζε, λέει ο Αμερικανός γερουσιαστής.
 
Η εταιρεία ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξαγορά της Bear Sterns από την J.Ρ. Morgan και στα προγράμματα διάσωσης των κολοσσών στις ασφάλειες και στα στεγαστικά δάνεια, AIG, Fannie Mae και Freddie Mac. Ηταν ο σύμβουλος και στη διάσωση του Citigroup.
 
ΝΑΚ
BlackRock - Blackstone και «περιστρεφόμενες πόρτες»
ΤΟ 1988, όταν η BlackRock ιδρύθηκε ως θυγατρική συμμετοχή κάτω από τη στέγη της Blackstone, δεν ήταν παρά μία μικρή εταιρεία, που εξασφάλισε ένα δάνειο 10 εκατ. δολαρίων χάρη στη μεγαλύτερη Blackstone.
 
Με αυτό τον τρόπο η Blackstone απέκτησε το 40% της BlackRock, αλλά τελικά πούλησε το ποσοστό της το 1994. Η φίρμα που εξαγόρασε τότε την BlackRock βρέθηκε στη συνέχεια να είναι ένα μικρό μερίδιο στην αγκαλιά της. Η BlackRock έγινε γίγαντας, με μεγαλύτερη επιρροή από τη Goldman Sachs σύμφωνα με το Bloomberg. Εχουν διακόψει πλήρως τη σχέση τους;
 
Μετοχικά φαίνεται πως ναι, αλλά όταν η μία από τις δύο προσπάθησε να απαριθμήσει πού έχει μερίδιο πάνω από 5%, λέγεται πως έπεσε το σύστημα της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς!
 
Ωστόσο, όσο οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναφέρουν μία διαφωνία μεταξύ του επικεφαλής της Blackstone Σβάρτσμαν και του επικεφαλής της BlackRock Φινκ τόσο οι ίδιοι αναπτύσσουν τη θεωρία των «περιστρεφόμενων θυρών» και για τις δύο εταιρίες.
 
Για παράδειγμα, οι ιδρυτές της Blackstone Πίτερ Πίτερσον και Στέφεν Σβάρτσμαν πρέρχονται από τη Lehman Brothers. Ο συνιδρυτής της BlackRock Ραλφ Σλοστέιν ήταν επίσης εκεί.
 
Ο Λάρι Φινκ, επικεφαλής της BlackRock από τότε μέχρι σήμερα, ήταν στην First Boston, λίγο αργότερα Credit Suisse First Boston (συγχώνευση). Ο Χάμιλτον Τζέιμς, σήμερα πρόεδρος και Νο2 της Blackstone, ήταν πρώτα στην Credit Swisse First Boston.
 
Το Νο3 της Blackstone σήμερα, ο Τζ. Τόμιλσον Χιλ, ήταν στη Lehman Brothers. Ο Μπένετ Γκούντμαν, συνιδρυτής της Blackstone μετά τη συγχώνευση της GSO CapitaI την οποία διοικούσε, ήταν στην Credit Suisse.
 
Ο Ρόμπερτ Καπίτο είναι σήμερα το Νο2 της BlackRock και υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τον Λάρι Φινκ. Φυσικά ήταν μαζί του στη First Boston... Και πάει λέγοντας, γιατί ακόμα και σήμερα οι δύο εταιρείες «ανταλλάσσουν» στελέχη.
 
Για παράδειγμα, μόλις πέρυσι τρία στελέχη της Blackstone πήγαν «πακέτο» στην BlackRock, για να φτιάξουν ένα τμήμα για το ευρωπαϊκό χρέος σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Ηταν το λεγόμενο «τρίο Μπεναρόγια», από το όνομα του επικεφαλής Φίλιπ Μπεναρόγια, στελέχους επί πολλά χρόνια της άλλης εταιρεία που πήρε τους συνεργάτες του Κρις Ρεν και Ζιλ Λενγκάιν και πήγε στην BlackRock. Αντίθετη διαδρομή είχε ακολουθήσει δύο χρόνια νωρίτερα ο Ράιαν Μόλετ.
 
ΝΑΚ
 
Πηγή: enet.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα