Thumbnail
Η τρόικα «μπλόκαρε» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ήταν να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. Οι δανειστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα περίπου 550 εκατ. ευρώ που προέβλεπε πως θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση, από το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση.

     
 
«Στοπ» της τρόικας στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος πρόκειτο να καταθέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή την Τρίτη. Το εν λόγω, τεχνικού τύπου, νομοσχέδιο υπολόγιζε – με… αισιόδοξο τρόπο – πως η κυβέρνηση μπορεί να μαζέψει περί τα 550 εκατ. ευρώ μέσω της ενεργοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του ασφαλιστικού συστήματος.
 
Ωστόσο, η τρόικα φαίνεται πως δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη με την κυβερνητική πρόταση, αναγκάζοντας τον υπουργό να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, ενώ είναι άγνωστο ακόμα εάν θα το τροποποιήσει και θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ενός των επόμενων 24 ωρών.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο που ήταν να κατατεθεί στη Βουλή, «εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 και περιέχει μια σειρά συνεκτικών διατάξεων που αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση ανισοτήτων και αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσιαστική ενδυνάμωση της εισπρακτι­κής ικανότητας των Ταμείων , αλλά και στη δυνατότητα ρύθμι­σης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
 
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται:
 
    Η ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμέ­νους των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών, μέσω της δυ­νατότητας συνταξιοδότησης αυτών με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών.
    Η επιπλέον αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% του ποσού της σύνταξης, που προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδο­μένα του ασφαλισμένου.
    Η από την 1η Δεκεμβρίου 2013 ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτι­κών Περιοδικών Δηλώσεων.
    Η επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μη­νιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύσ­τημα «Εργάνη».
    Η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθει­σών – μέσω της Α.Π.Δ. – και πραγ­ματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επί­δοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλί­σεις.
    Η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγο­ρίες περιστασιακά εργαζομένων.
    Η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να χάνουν την επιδό­τηση επιτοκίου.
 
efsyn.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα