Thumbnail

Αγάλι, Αγάλι …, λοιπόν

Η μνημονιακή “ακροδεξιού“ προφίλ κυβέρνηση Σαμαρά παραπαίει μέρα με την ήμερα. Από την μια η υποχρέωση να εφαρμόσουμε τα συμφωνημένα, με τους ξένους δανειστές μας και από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα ότι νέα μέτρα δεν περνούν χωρίς απώλειες από τη  βουλή.  Συνηθίσαμε πια και την “εικονική' διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις ανάγκες των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων. Έρχονται, λοιπόν, νέα σκληρά μέτρα για το 2014-2016 κόστους δεκάδων δις ευρώ.

Περιλαμβάνουν, απολύσεις, εκποιήσεις δημόσιας περιούσιας, ιδιωτικοποίηση σε ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, νερό, σκουπίδια, ορυκτούς πόρους, οικόπεδα «φιλέτα» κλπ. Επίσης, έχουμε αποδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, κλείσιμο αμυντικών βιομηχανιών, περικοπή κοινωνικών δομών σε Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ κλπ.

Η άδικα κατανεμημένη υπερφορολογηση συνεχίζεται και επιτείνεται με νέα “χαράτσια” και με αδυναμία ενεργοποίησης του εισπρακτικού μηχανισμού να κάνει τα στοιχειώδη προς την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, πλησιάζει – έφτασε η ώρα που πολλοί από εμάς θα χάσουμε το “κεραμίδι” που έχουμε χρυσοπληρώσει άλλα δεν έχουμε εξοφλήσει στις τράπεζες.

Το ανύπαρκτο, μικρο, πολυδιαφημισμένο «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι θνησιγενές και μη αναπαραξιμο. Δεν βασίζεται σε οικονομική ανάπτυξη, στην αύξηση των παραγωγικών δομών  και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας άλλα βασίζεται κυριολεκτικά στο “αίμα” του λαού μας. Στην κυβέρνηση το πάνω χέρι έχουν “φασιστοειδή” τύπου Γεωργιάδη – Βοριδη, άκρατοι νεοφιλελεύθεροι τύπου Χατζηδάκη, Κ. Μητσοτάκη με γαρνιτούρα το δίδυμο Δενδια – Στουρναρα. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, παράλληλα, λογω της αριστεράς, ζούμε ιστορικές στιγμές παρόμοιες της εποχής του ΕΑΜ.

Έτσι, η αριστερά είναι, πια, αξιωματική αντιπολίτευση, που παρά τις Κασσάνδρες έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως η εναλλακτική, στην υπάρχουσα, πρόταση εξουσίας.

Οι  δημοσκοπήσεις πια  δίνουν, προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένιοτε, δίνουν προβάδισμα και στον σ. Τσίπρα, ως προς τη καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Παράλληλα, κάναμε, ένα πολύ πετυχημένο, συνέδριο δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούσαν την κοινωνία και το κόμμα, ενώ σιγά – σιγά στελέχη του μνημονιακού χώρου αποδέχονται τις απόψεις μας και εναντιώνονται ενεργά στη μνημονιακή πολιτική. Σταδιακά, καλύψαμε τα όποια κενά στο πρόγραμμα εξουσίας και δηλώνουμε πια έτοιμοι να αναλάβουμε τις κυβερνητικές ευθύνες τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Δεξιοί – μνημονιακοι, ομολογούν στα “πηγαδάκια' τους την παταγώδη αποτυχία τους και μιλούν ανοικτά, πια, για διάλειμμα ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.  Σίγουρα ο δρόμος προς τη κυβέρνηση είναι μακρύς, ανηφορικός και με σκαμπανεβάσματα. 

Το παράδειγμα των εκλογών  στο ΤΕΕ, εθνικα και τοπκα, δείχνει ότι θα υπάρξουν και παταγώδεις αποτυχίες σε αυτή την πορεία. Αγάλι, αγάλι, λοιπόν μια που ο δρόμος φαίνεται μακρύς και δύσβατος.

Είμαστε όμως πια βέβαιοι ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο χρόνος διεξαγωγής τους δεν είναι μονομερής επιλογή μας, θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της αριστεράς με βασικό στυλοβάτη το ΣΥΡΙΖΑ.  Ένα ΣΥΡΙΖΑ που ελπίζουμε να παραμείνει πλουραλιστικός, μη αλαζονικός, βαθιά γειωμένος με την κοινωνία και τα κινήματα. Κάποιοι, θυμούνται τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ την τετραετία 1977-1981  και αναρωτιούνται καλοπροαίρετα   αν υπάρχουν αναλογίες, που ευτυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ή δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.  Στο ΣΥΡΙΖΑ τα κεντρικά όργανα, ΚΕ – ΚΟ, παραμένουν  ισχυρά, πολυτασικά και μη ποδηγετουμενα, δίπλα στον σ. Τσιπρα. Η διάθεση μας στο κόμμα να συγκρουστούμε, πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με τους άλλους παραμένει ισχυρή, στους πιο πολλούς. Παρά πολλοί συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε και αξίζει να συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια. Πέρα από την ανάγκη ανάληψης της εξουσίας από την αριστερά ο λαός μας έχει και τεράστια προβλήματα που παραμένουν και πρέπει να επιλυθούν.

Το επίδικο πια δεν είναι αν θα πάρουμε την κυβέρνηση άλλα αν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε δομές, αντιλήψεις, να φέρουμε νέα ήθη και νέα πρόσωπα. Ο κόσμος  αυτά περιμένει από ένα κόμμα της αριστεράς.

Ντουντουνάκης Μανόλης
M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό
Εργαστήριο Αυτοματισμού
Πολυτεχνείο Κρήτης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 5/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιβίβαση σε αεροπλάνο
Αεροσυνοδός αποκαλύπτει το πιο αηδιαστικό πράγμα που κάνουν οι επιβάτες
Τελικά ποιο είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που κάνουν οι επιβάτες εν ώρα πτήσης και είναι εξαιρετικά συνηθισμένο;
Αεροσυνοδός αποκαλύπτει το πιο αηδιαστικό πράγμα που κάνουν οι επιβάτες