περιστερι
Πως μπορούν να πάθουν ηλεκτροπληξία;

Οι γραμμές υψηλής τάσης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αναζητήσετε πουλιά. Δεν είναι ασυνήθιστο να δείτε μικρά πουλιά ή και μεγαλύτερα, να κάθονται χαλαρά πάνω στα καλώδια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

Η εξήγηση για το γιατί τα πουλιά κάθονται στις γραμμές είναι αρκετά απλή. Τα καλώδια προσφέρουν μια ωραία θέση από την οποία μπορούν να παρατηρούν το περιβάλλον τους για πιθανούς θηρευτές ή θηράματα, με την θέα τους ανεμπόδιστη από το φύλλωμα των δέντρων.

Όσον αφορά το γιατί δεν ηλεκτρίζονται, η απάντηση είναι ότι πολλά από αυτά ηλεκτρίζονται. Μια μελέτη του 2014 εκτιμά ότι μεταξύ 0,9 και 11,6 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται από ηλεκτροπληξία στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

 Τα μεγαλύτερα πουλιά όπως οι αρπακτικοί κινδυνεύουν ιδιαίτερα, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να αγγίξουν δύο καλώδια ή ένα καλώδιο και μια γειωμένη πηγή. Μια μελέτη του 2016 από το Εθνικό Εργαστήριο Εγκληματολογίας της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ εξέτασε 417 αρπακτικά που είχαν ηλεκτριστεί, βρίσκοντας ότι σχεδόν το 80 τοις εκατό των θανάτων ήταν φαλακροί ή χρυσαετοί.

Ο λόγος που τα πουλιά συνήθως δεν ηλεκτρίζονται είναι επειδή χρησιμοποιούν την ικανότητά τους να πετούν και να προσεγγίζουν τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος. Αν είχαν ανέβει στη γραμμή μέσω μιας σκάλας και δεν φορούσαν κατάλληλα μονωτικά ρούχα για πουλιά, θα είχαν καεί όπως εμείς.

Κανόνες φυσικής

Τα πουλιά που κάθονται σε μια μόνο γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος δεν σκοτώνονται επειδή δεν είναι γειωμένα. Όπως εξήγησε ο Will Babb από τη Διεύθυνση Άγριας Ζωής του Τμήματος Φυσικών Πόρων του Οχάιο στην Cincinnati Enquirer:

 «Τα πουλιά δεν σχηματίζουν μια σύνδεση μεταξύ της γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος και του εδάφους, οπότε δεν κλείνουν το κύκλωμα».

«Αν όμως εμείς αγγίζαμε μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ στεκόμαστε στο έδαφος, θα κλείναμε το κύκλωμα και θα συνέβαιναν άσχημα πράγματα».

Ο κίνδυνος της γείωσης

Φανταστείτε ότι σπρώχνετε μια σειρά από μπάλες σε ένα ορεινό μονοπάτι. Οι μπάλες συνεχίζουν κατά μήκος του μονοπατιού μέχρι να φτάσουν στην άλλη άκρη και να κυλήσουν προς τα κάτω, μετατρέποντας την βαρυτική δυναμική ενέργεια σε κινητική ενέργεια.

Αν δημιουργήσετε ένα άλλο μονοπάτι που οδηγεί πιο γρήγορα προς τα κάτω, οι μπάλες θα κυλήσουν σε αυτό. Με τον ίδιο τρόπο, ένα γειωμένο, ηλεκτρικά αγώγιμο αντικείμενο που αγγίζει ένα ζωντανό ηλεκτρικό καλώδιο παρέχει μια άλλη διαδρομή για τη ροή του ηλεκτρισμού.

Έτσι, αν τα πουλιά αγγίξουν ένα καλώδιο και έναν πυλώνα ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε γείωση, κάτι που είναι πολύ κακό για τα πουλιά. Επίσης, αν είναι αρκετά μεγάλα και αγγίξουν δύο καλώδια ταυτόχρονα, θα επιτρέψουν τη ροή του ηλεκτρισμού, κάτι που είναι και πάλι πολύ κακό για το πουλί.

Πηγή: FOXreport.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γυψος
Τραγικό περιστατικό σε νοσοκομείο! Δεν είχαν γύψο και έδεσαν το πόδι 30χρονου μέσα σε χάρτινο κουτί
«Πώς μπορεί να είναι δυνατόν να βγαίνει κανείς από την υπηρεσία πρώτων βοηθειών σε αυτή την κατάσταση;».
Τραγικό περιστατικό σε νοσοκομείο! Δεν είχαν γύψο και έδεσαν το πόδι 30χρονου μέσα σε χάρτινο κουτί
Πανελλήνιες: Τι αλλάζει σε Στρατιωτικές - Αστυνομικές Σχολές
Στρατιωτικές σχολές: Πότε καλούνται για κατάταξη οι εισακτέοι Ευέλπιδες και Μόνιμοι Υπαξιωματικοί
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εισακτέοι στη Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών
Στρατιωτικές σχολές: Πότε καλούνται για κατάταξη οι εισακτέοι Ευέλπιδες και Μόνιμοι Υπαξιωματικοί