Μούμια που ουρλιάζει
Πώς ερμηνεύουν οι επιστήμονες την «κραυγαλέα έκφραση του προσώπου» της μούμιας

Με το στόμα της ανοιχτό βρέθηκε μια αρχαία Αιγύπτια γυναίκα και προβλημάτισε τους αρχαιολόγους που ανακάλυψαν τα μουμιοποιημένα λείψανά της το 1935 σε έναν τάφο κοντά στο Λούξορ.

Εξακολουθώντας να γοητεύεται από την «γυναίκα που ουρλιάζει» που πέθανε πριν από περίπου 3.500 χρόνια, μια διαφορετική ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε πρόσφατα αξονικές τομογραφίες για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφολογία, τις συνθήκες υγείας και τη συντήρηση της μούμιας και χρησιμοποίησε υπέρυθρες απεικονίσεις και άλλες προηγμένες τεχνικές για να «τεμαχίσει εικονικά» τα λείψανα και να κατανοήσει τι μπορεί να προκάλεσε την εντυπωσιακή έκφραση του προσώπου της.

Μούμια που ουρλιάζει

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Frontiers in Medicine, αποκάλυψαν ότι η γυναίκα ήταν 48 ετών όταν πέθανε, με βάση την ανάλυση μιας άρθρωσης που βρίσκεται στη λεκάνη, η οποία αλλάζει με την ηλικία. Ορισμένες πτυχές της διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη μουμιοποίησή της, ξεχώρισαν.

Το σώμα της ταριχεύτηκε με λιβάνι και ρητίνη αρκεύθου, πλούσιες, ακριβές ουσίες που πιθανώς διακινήθηκαν από μακριά, ανέφερε σε δήλωσή της η συγγραφέας της μελέτης Sahar Saleem, καθηγήτρια ακτινολογίας στο νοσοκομείο Kasr Al Ainy του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Η Saleem δεν βρήκε επίσης τομές στο σώμα, γεγονός που συμφωνεί με την εκτίμηση που έγινε κατά την αρχική ανακάλυψη ότι ο εγκέφαλος, το διάφραγμα, η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι, ο σπλήνας, τα νεφρά και τα έντερα ήταν ακόμη παρόντα.

Η μη αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων, σημειώνεται στη μελέτη, ήταν ασυνήθιστη, διότι η κλασική μέθοδος μουμιοποίησης εκείνης της περιόδου περιελάμβανε την αφαίρεση όλων αυτών των οργάνων εκτός από την καρδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανώνυμη γυναίκα είχε ύψος 1,54 μέτρα, δηλαδή λίγο πάνω από 1,5 μέτρο, και έπασχε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, με τις τομογραφίες να αποκαλύπτουν οστικές εκβλαστήσεις σε ορισμένους σπονδύλους που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη. Από το σαγόνι της γυναίκας έλειπαν επίσης αρκετά δόντια, τα οποία πιθανότατα είχαν χαθεί πριν από το θάνατο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Ανοιχτή επιστολή αιώνιας φοιτήτριας προς τον υπουργό Παιδείας
«Με δεδομένη την ηλικιακή και βιωματική μου ωριμότητα και τις σύστοιχες προς τις παραγωγικές ηλικίες  υποχρεώσεις και περιπέτειες υγείας, μου πήρε...
Ανοιχτή επιστολή αιώνιας φοιτήτριας προς τον υπουργό Παιδείας
ypeswterikwn
Υπ.Εσωτερικών: Τον Ιούνιο ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Τι αλλάζει
Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 15.000 μόνιμες θέσεις σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της...
Υπ.Εσωτερικών: Τον Ιούνιο ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Τι αλλάζει