Thumbnail
Αθλητικά Κλείνει μέρος της Θύρας 7 για ρατσιστική συμπεριφορά η UEFA, σε έφεση ο Ολυμπιακός, "διώξτε τους ανιστόρητους" διαμηνύει ο κόσμος. Της Αλέκας Ζουμή  

Ηρθε τελικά ένα πανό με ένα συγκεκριμένο σήμα για να προκαλέσει την τιμωρία μέρους της Θύρας 7 από την UEFA που σε συνεργασία με την FARE (σ.σ Football Against Racism in Europe) διαπίστωσε ρατσιστική συμπεριφορά μερίδας των οπαδών του Ολυμπιακού.

  Οι “ερυθρόλευκοι” θα υποδεχτούν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον πρώτο αγώνα για την φάση των “16” του Τσάμπιονς Λιγκ με κλειστό κομμάτι του πετάλου, ενώ καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο 30.000 ευρώ. 

 
Από την πλευρά της, πάντως, η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν δέχεται πως υπήρξε ρατσιστική συμπεριφορά στο παιχνίδι με την Αντερλεχτ και ετοιμάζεται να καταθέσει έφεση στην απόφαση της UEFA (έχει δικαίωμα να το πράξει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες).
 
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της UEFA αναφέρει: «Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του (Άρθρο 14 του Πειθαρχικού Κώδικα), ανεπαρκή οργάνωση (Άρθρο 33-4 των Κανονισμών Ασφαλείας), χρήση βεγγαλικών (άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα) και λέιζερ (Άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα). Κατά συνέπεια θα κλείσει μέρος της εξέδρας του γηπέδου –το κάτω μέρος της βόρειας κερκίδας- στο επόμενο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι (σ.σ αυτό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ”. 
 
Μάλιστα, στην συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει πλέον η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τα φαινόμενα ρατσισμού στις κερκίδες:
 
«Η μάχη κατά του ρατσισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της UEFA, η οποία έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στις εξέδρες. Κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς θεωρείται σοβαρό παράπτωμα κατά των κανονισμών και τιμωρείται βαριά. Μετά την αλλαγή των κανονισμών την 1η Ιουνίου, ο αγώνας κατά του ρατσισμού γίνεται πιο έντονος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή βαρύτερων τιμωριών». 
 
«Τραβηγμένη απ τα... μαλλιά»
 
O διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαππάς μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook, διέψευσε πως πρόκειται για πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο:
 
«Έχει να κάνει με ένα μπάνερ που όταν παρατηρήθηκε από την UEFA αποσύρθηκε και για αυτό η τιμωρία είναι… τραβηγμένη από τα μαλλιά! Δεν υπάρχει κανένα ρατσιστικό σύνθημα, ούτε πανό, ούτε ακούστηκε κάτι στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ», προσθέτει.
 
«Η τιμωρία από την UEFA είναι σε πρώτο βαθμό και καταθέτουμε έφεση ώστε το γήπεδο μας να είναι γεμάτο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να είναι γεμάτη η Θύρα 7 που βλέπω ότι κάποιοι δεν τη θέλουν γεμάτη και λυπάμαι», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
 
Από την πλευρά της, η FARE είναι κατηγορηματική πως πρόκειται για πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο...
 
«Ξεκαθάρισμα τώρα...»
 
Την ίδια ώρα, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου του Ολυμπιακού μπορεί να μην... πανηγυρίζει για την απόφαση της UEFA (κανένας οπαδός στον κόσμο δεν θέλει κλειστή την κερκίδα του στο σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς), επισημαίνει, ωστόσο, ότι ίσως η τιμωρία “φέρει τελικά το ξεκαθάρισμα στην κερκίδα από τους ανιστόρητους που γίνονται η αιτία να τιμωρείται για ρατσισμό η ομάδα της εργατιάς,του λιμανιού, της φτωχολογιάς του Πειραιά...”.
 
Θυμίζουμε πως από το καλοκαίρι έχουν ενταθεί οι “έλεγχοι” της UEFA που σε συνεργασία με την FARE τοποθετεί ειδικούς “απεσταλμένους” στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που μπορούν να αναγνωρίζουν και να μεταφράζουν τα ρατσιστικά μηνύματα και συνθήματα. 
 
Η Εθνική ξανά στο στόχαστρο
 
Θυμίζουμε επίσης πως η ΕΠΟ έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο 24.000 ευρώ για ρατσιστική συμπεριφορά του κόσμου της Εθνικής στο παιχνίδι με την Σλοβακία, ενώ η Εθνική ελέγχεται εκ νέου, με την FARE να έχει ήδη “καταγγείλει” πως στο παιχνίδι με την Ρουμανία “σημειώθηκαν ναζιστικοί χαιρετισμοί από Ελληνες φιλάθλους κατά την ανάκρουση του ελληνικού Εθνικού ύμνου”... 
 
Οσο, λοιπόν, κι αν κρύβουν οι υπεύθυνοι το κεφάλι στην άμμο, δυστυχώς τα φαινόμενα υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις είναι έντονα και αν παλαιότερα περνούσαν απαρατήρητα, με τη νέα “πολιτική” της UEFA, η κατάσταση άλλαξε και πλέον δεν αφήνει περιθώρια ώστε να κρύβονται τα “σκουπίδια κάτω απ το χαλί”..
 
Πηγή: stokokkino.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απογνωση
8-10.000 κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια ελέω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Πως φτάσαμε να καθορίζεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συγκεκριμένος «αριθμός εισακτέων» στα ΑΕΙ, αλλά να είναι «πουκάμισο αδειανό»;
8-10.000 κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια ελέω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗ
Εκπαιδευτικοί: Πάνω από 4.500 διορισμοί ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας
Πως συνδέονται με το χρόνο διορισμών και προσλήψεων οι πίνακες αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί: Πάνω από 4.500 διορισμοί ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας
ΑΣΕΠ
Πιστοποίηση Ιταλικών ΑΣΕΠ: Ειδική Έκπτωση σε εκπαιδευτικούς
Πιστοποίηση Ιταλικών για εκπαιδευτικούς και απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων και καθηγητικών σχολών: Εύκολα και άμεσα με 50% έκπτωση ειδικά...
Πιστοποίηση Ιταλικών ΑΣΕΠ: Ειδική Έκπτωση σε εκπαιδευτικούς