Thumbnail
ΙΝΔΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΑΓΓΛΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ

ΙΝΔΙΑ

Οι εκπαιδευτικοί στην πόλη της Bathinda , στην πολιτεία Πουντζάμπ, πένθησαν για τον θάνατο ενός παιδιού εκπαιδευτικού το οποίο δεν είχε να φάει και η μητέρα  του βρισκόταν σε απεργία πείνας με αίτημα να ανακληθεί η απόλυσή της και να αλλάξουν οι συμβάσεις εργασίας.  

Οι εκπαιδευτικοί στο Punjab οι οποίοι είναι στο πλευρό της καθηγήτριας,  καλούν σε εκστρατεία κατά την εξαγορά των δημόσιων σχολείων από τον Ιδιωτικό Τομέα , οι οποίες πληρώνουν το προσωπικό τους με ακόμη χαμηλότερους μισθούς από εκείνους στα δημόσια σχολεία. Επιπλέον είναι ενάντια στις απαιτητικές συμβάσεις αορίστου χρόνου για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί σε προσωρινή βάση .
Η μητέρα του παιδιού είχε ξεκινήσει απεργία πείνας από την Κυριακή και είχε φέρει βρέφος κόρη της μαζί της , αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος να φροντίσει γι α εκείνο. Ο σύζυγός της είπε : « Υποστήριξα τη γυναίκα μου όταν ήρθε εδώ για να κάνει την καθιστική αυτή διαμαρτυρία. Είμαι ζωγράφος το επάγγελμα, και είχε δανειστεί χρήματα από τους συγγενείς και φίλους για να βοηθήσει την Kiranjeet, με την ελπίδα ότι θα πάρει μια μόνιμη θέση εργασίας . Όμως η πολιτειακή κυβέρνηση πατά όλες τις ελπίδες μας . Πολλοί θα αναρωτιέστε γιατί φέραμε μαζί την κόρη μας στην καθιστική διαμαρτυρία μέσα σε τόσο κρύο. Αλλά δεν είναι πολλοί μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει φτώχεια και δεν ξέρει το τι μπορεί ένα άτομα να κάνει για να την καταπολεμίσει. Είναι μια κατάρα να είσαι φτωχός . Είμαι ένα καθημερινό στοίχημα επιβίωσης από το πρωί μέχρι το βράδυ . "
Προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών , οι αρχές σε μια άλλη πόλη, την Ludhiana , επέβαλε την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των πέντε ατόμων και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας για να επιτίθει σε αυτούς. Το αποτέλεσμα ήταν να συλλάβει 58 καθηγητές . Όταν το κοριτσάκι, έχασε τη ζωή του, οι δάσκαλοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην την πόλη με το σώμα της.
Τώρα οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κατά παράβαση καθώς υπάρχει κυβερνητική απαγόρευση και απαιτούν την απελευθέρωση των συντρόφων τους και συναδέλφων τους .
Πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να ζουν σε τέτοια φτώχια και δεν μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή γιατί κάθε φορά που εξεγείρονται η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την καταστολή και την κατασκοπεία για να χτυπήσουν τις οικογένειές τους.
Ούτε ήταν το πρώτο ούτε το τελευταίο, το μικρό κορίτσι που ήταν θύμα αυτής της πολιτικής της φτώχειας . Ένας άλλος δάσκαλος , ο Kiranjit Kaur αυτοκτόνησε , βάζοντας φωτιά στον εαυτό πρίν από ένα χρόνο . Ένας διαδηλωτής ανέφερε πως: " Με το θάνατο του παιδιού ,  να ξέρετε ότι «πέθανε» και η μητέρα του μαζί. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτούς τους θανάτους και θα πρέπει να πληρώσει σε μεγάλο βαθμό για αυτή τη στάση που κρατάει. "
ΑΓΓΛΙΑ 
Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν ορίζουν συνεχώς νέες ημερομηνίες για τις απεργίες τους καθώς μέλη της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών Αγγλίας, θα οργανώσει μια ακόμη μονοήμερη απεργία στις 26 Μαρτίου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν από τη συνδικαλιστική παράταξη της UCAC των Ουαλών εκπαιδευτικών μέχρι και η ένωση διδασκόντων, η NASUWT, η οποία δήλωσε πως θα συμμετέχει ενεργά στην απεργία.
Αναφέρεται από δηλώσεις των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι δεν είναι μόνο οι μισθοί το ζήτημα το κεντρικό μας, αλλά και το ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί που θα μπαίνουν στην εργασία από εδώ και πέρα πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 69 τους χρόνια και στην ουσία δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Επιπλέον οι συνθήκες εργασίας που εργάζονται στα ιδρύματα είναι απαίσιες καθώς υπάρχει μεγάλο φόρτο εργασίας, χωρίς ικανοποιητικούς μισθούς, με ατελείτα μέτρα ελέγχου και λογοδοσίας που καθιστά το επάγγελμά τους ανυπόφορο και πολλοί εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα νωρίς. 
Η Βρετανική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για διάλυση της κρατικής υπηρεσίας της εκπαίδευσης μέσω την  ιδιωτικοποίηση της αναφέρουν οι φορείς.
Οι επαρχιακοί εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία, που πλαισιώνουν τον κεντρικό αγώνα , έχουν κερδίσει την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να κόψει την διαμαρτυρία . Απειλεί, ότι θα επαναφέρει αντιενωτικούς  νόμων των σωματείων, που προέρχονται από την εποχή της Θάτσερ , οι οποίοι είναι μερικοί από τους σκληρότερους και καταπιεστικούς νόμους που καταπατούν το δικαίωμα του αγωνίζεσθε σε ολόκληρη την Ευρώπη .Προσπαθεί να καταστείλει και τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών απειλώντας τους πως θα αναλάβουν ενεργό ρόλο οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα . Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν μόνο αντίδραση καθώς μετά από αυτές η μαχητικότητα των μελών των εκπαιδευτικών κοινοτήτων έχει αυξηθεί σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μαθητές βρίσκονται  μεταξύ των συλληφθέντων από τις υπηρεσίες ασφαλείας της στρατιωτικής κυβέρνησης της Αιγύπτου σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνής Αμνηστίας . Εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί που διαμαρτύρονταν κατά του στρατιωτικού καθεστώτος καθώς τα παιδιά έχουν συλληφθεί μαζί με τους γονείς τους. Ένα παιδί , ο 15χρονος  Χαλέντ Μοχάμεντ Μπακάρα , κρατήθηκε για τέσσερις εβδομάδες για το γεγονός του ότι είχε γράψει κάτι σύμβολα στα τετράδιά του και κάτι φράσεις που ήταν ενάντια στην κυβέρνηση του Morsi .
Πολλοί εκπαιδευτικοί ήταν στην πρώτη γραμμή της επανάστασης που ανέτρεψαν τον Χόσνι Μουμπάρακ πριν από τρία χρόνια και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται καθώς από από αυτή την πτώση του Μόρσι συνέχισε η καταστολή προς κάθε κινητοποίηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των συνδικάτων, που αντιδρούσαν για τις εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί έχουν μισθό που ανέρχεται στα $ 50 το μήνα , χιλιάδες είναι με προσωρινές συμβάσεις, οι γονείς πρέπει να πληρώνουν  ιδιαίτερα μαθήματα  προκειμένου να συμπληρώσουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών και να έχουν τα παιδιά τους μια αξιοπρεπή εκπαίδευση. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στην παιδεία της Αιγύπτου καθώς το στρατιωτικό καθεστώς δεν έκανε καμία αλλαγή και συνεχίζει το ίδιο σύστημα παιδείας . 
Νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε σήμερα για να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία της διεθνούς αλληλεγγύης για τον αγώνα του αιγυπτιακού λαού. Η ιδρυτική δήλωση της Διεθνής Αμνηστίας, με τίτλο «Πού είναι η δημοκρατία »,αναφέρει:
«Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είναι η δημιουργία ενός χάρτη για την επικύρωση του κρατικής καταστολής και του εν λευκώ δικαίωμα των δυνάμεων ασφαλείας να καταχράζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με την Αίγυπτο κατά την «επέτειο» από την εξέγερση του 2011, η οργάνωση καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτές οι πολιτικές αποτελούν προδοσία στις ελευθερίες, την κοινωνική δικαιοσύνη και το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν όλοι ψωμί» 
ΚΑΜΕΡΟΥΝ 
Οι εκπαιδευτικοί στο Καμερούν κατεβαίνουν σε νέα απεργία. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος ενός μεγάλου αγώνα για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και για την αυξηση των μισθών τους. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν κινητοποιήσεις μια ολόκληρη βδομάδα, και μετά θα δώσουν περιθώριο στην κυβέρνηση για αλλαγές μέχρι τον Απρίλιο. Εάν δεν αλλάξει τίποτα θα επανέλθουν με ακόμα σκληρότερες κινητοποιήσεις οι οποίες θα στιγματίσουν τις μαθητικές εξετάσεις . Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια σε συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για αλλαγή του πλαισίου αλλά αναφέρουν πως η υπομονή τους χάθηκε.
90 % των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Καμερούν είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, το Καμερούν , όπως και τόσες άλλες χώρες του Νότου , δεν καταργούν  τα δίδακτρα αλλά σύμφωνα με έκθεση ων εκπαιδευτικών τους που διαβάσαμε, ένα σχολείο έχει 4 πακέτα κιμωλίας τα οποία πρέπει να τους βγάλουν για έναν χρόνο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα δίδακτρα που δίνουν οι μαθητές δεν πηγαίνουν στις ανάγκες των σχολείων τους.
Ένας δάσκαλος , ο οποίος είχε σταλεί 800 μίλια (1300 χιλιόμετρα) μακρυά  από την πόλη του για να διδάξει είπε : « Σε αυτό το χωριό , δεν υπήρχε φως , δεν υπήρχε νερό, μένουν ακόμα σε αχυρένια σπίτια και είχα πάει εκεί για ένα ακαδημαϊκό έτος. Δεν πληρώθηκα ποτέ και τώρα βρίσκομαι στην  ζητιανιά από τα αδέρφια μου για  να ζήσω. » Δεν αποτελεί έκπληξη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δάνεισε το Καμερούν το ευτελές ποσό των $ 33.000.000, για την κάλυψη χρόνιων αναγκών για να δημιουργηθεί ένα « σχέδιο δημιουργίας ικανοτήτων εκπαίδευσης» . Μέσα σε αυτό το σχέδιο δεν αναφέρεται ούτε σε μια γραμμή η κάλυψη των μισθολογικών αναγκών των καθηγητών και των δικαιωμάτων τους. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε σε εκείνους .
 
Επιμέλεια: Νικολαϊδου Κατερίνα
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PARASTATIDIS
ΠΑΣΟΚ για Πολλαπλό βιβλίο: «Όλα καλά λέει η υφυπουργός» – Τροπολογία για τη βελτίωση της διαδικασίας ο υπουργός
«Αντιφάσεις και προβλήματα στη διαδικασία του πολλαπλού βιβλίου» - Τι κατέθεσε ο Στέφανος Παραστατίδης στη Βουλή
ΠΑΣΟΚ για Πολλαπλό βιβλίο: «Όλα καλά λέει η υφυπουργός» – Τροπολογία για τη βελτίωση της διαδικασίας ο υπουργός
proaulio
Εκπαιδευτικοί Μαγνησίας: Καταγγελία για τη διχοτόμηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου και την ίδρυση νέου σχολείου
Καταγγελία ΕΛΜΕ Μαγνησίας για τη διχοτόμηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου και την ίδρυση νέου σχολείου
Εκπαιδευτικοί Μαγνησίας: Καταγγελία για τη διχοτόμηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου και την ίδρυση νέου σχολείου