Ο ευρωβουλευτής και υπεύθυνος προγράμματος του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εκτιμά ότι η χώρα του θα υπέφερε αν ήταν ενταγμένη στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η κοινή νομισματική πολιτική καθορίζεται από τις ισχυρές οικονομίες με κριτήριο τα δικά τους οφέλη. Ο Μίκαελ Γκούσταφσον απορρίπτει το.
ΜΙΚΑΕΛ ΓΚΟΥΣΤΑΦΣΟΝΟ ευρωβουλευτής και υπεύθυνος προγράμματος του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εκτιμά ότι η χώρα του θα υπέφερε αν ήταν ενταγμένη στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η κοινή νομισματική πολιτική καθορίζεται από τις ισχυρές οικονομίες με κριτήριο τα δικά τους οφέλη. Ο Μίκαελ Γκούσταφσον απορρίπτει το «τσουβάλιασμα» της Αριστεράς και των εθνικιστών κάτω από την ομπρέλα των «ευρωσκεπτικιστών», θεωρεί επιβεβλημένη την εφαρμογή κεϊνσιανών πολιτικών στην οικονομία προκειμένου να ανασχεθεί η κρίση και εκφράζει την εκτίμησή του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ξεκάθαρα θα επέλεγα ως υποψήφιο πρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν που πρεσβεύει τις αριστερές απόψεις, που καθιστά σαφές ότι πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πολιτικές λιτότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξαιρετική προσωπικότητα, έχει πολύ καλό πρόγραμμα και ηγείται ενός κόμματος με πολύ καλές θέσεις και δράση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο Σβέρκο
• Παρακολουθώντας κανείς την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρώπη, καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι χώρες του Βορρά απέφυγαν την κρίση. Πώς έχει αλήθεια η κατάσταση στη Σουηδία;
Η κρίση όπως είναι φυσικό έχει χτυπήσει και τη Σουηδία, όπου τα ποσοστά της ανεργίας που καταγράφονται είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά υπάρχει ένας βασικός παράγοντας, λόγω του οποίου δεν έχουμε τα προβλήματα άλλων χωρών: δεν έχουμε υιοθετήσει το ευρώ, πράγμα που μας επιτρέπει να ακολουθούμε τη δική μας νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους κανόνες επιτοκίων που θέτει η ΕΚΤ. Ωστόσο εξαρτιόμαστε και επηρεαζόμαστε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εισάγουμε και εξάγουμε προϊόντα από χώρες όπως η Ελλάδα. Η Σουηδία, λοιπόν, έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, αλλά όχι όπως εσείς.
• Πιστεύετε ότι ήταν καλή επιλογή για τη Σουηδία να μην υιοθετήσει το ευρώ;
Ναι, απόλυτα. Ξέρετε, η έναρξη της κρίσης σημειώθηκε λόγω της κερδοσκοπίας των τραπεζών και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έχει δικλίδες ασφαλείας για τη μη μετάδοσή της, αφού είναι αδύνατον να βρεθεί μια ισοτιμία συναλλάγματος που να εξυπηρετεί όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, όταν «έσκασαν» τα στεγαστικά δάνεια, μια λύση θα ήταν η αύξηση της νομισματικής ισοτιμίας, ώστε να «ηρεμήσει» η οικονομία. Ηταν όμως αδύνατον, αφού η οικονομία της Γερμανίας και της Γαλλίας βρισκόταν σε χειρότερη κατάσταση και ήθελαν να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ, επηρεάζοντας την ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση. Ολες λοιπόν οι χώρες στο «περιθώριο» της ευρωζώνης, σαν την Ελλάδα, δεν μπορούν λόγω μεγέθους να ακολουθήσουν αποτελεσματική νομισματική πολιτική. Αν είχαμε ευρώ, η Σουηδία θα βρισκόταν στην ίδια μοίρα, θα υποφέραμε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα. Θα ήταν μια καταστροφή.
• Υπάρχει πάντως η κατηγορία ότι οι βόρειες χώρες, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν ασκούν και ιδιαίτερη κριτική στην πολιτική της Γερμανίας…
Εχετε απόλυτο δίκιο. Οι κυβερνήσεις στις βόρειες χώρες δεν διαμαρτύρονται καθόλου για την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ. Βλέπετε, οι κυβερνήσεις της Δεξιάς υποστηρίζουν απόλυτα την πολιτική σκληρής λιτότητας. Ακόμα και τώρα που τα προγράμματα αποτυγχάνουν, τα δεξιά κόμματα αντιστρέφουν την πραγματικότητα και ζητούν διαρκώς περικοπές στο κοινωνικό κράτος και τους μισθούς γιατί «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Υψώνεται και στη Σουηδία η σημαία της λιτότητας.
• Η σοσιαλδημοκρατία, πάντως, λέει τώρα ότι οι πολιτικές της τρόικας είναι προβληματικές επειδή δεν είχαν δημοκρατική νομιμοποίηση. Συμφωνείτε με αυτή τη θεώρηση ή υπάρχει και δομικό πρόβλημα στην ασκούμενη πολιτική;
Πιστεύω και τα δύο. Τα προγράμματα της τρόικας αποτελούν μια τρομερά προβληματική, μια λάθος συνταγή. Και όσον αφορά τη δημοκρατία, εγώ κρατώ κυρίως τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οδηγηθήκαμε από μια οικονομική κρίση σε μια δημοκρατική, κοινωνική και φυλετική κρίση. Και όσον αφορά τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκαν τα μέτρα, δεν είναι δυνατόν μια χώρα να αποφασίζει για τα μέτρα που θα πάρει μια άλλη. Ξέρουμε όλοι πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ποιος έχει το πάνω χέρι. Είναι λοιπόν απαράδεκτο να αποφασίσει η κ. Μέρκελ για το τι θα υποστεί ο κάθε λαός και τι θα κάνει η κάθε κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα. Ας μη μένουμε όμως στο τι έγινε στην έναρξη της κρίσης. Στην Ελλάδα παραιτήθηκε η κυβέρνησή σας και επεβλήθη ως πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης. Δεν είναι και πολύ δημοκρατικό όλο αυτό…
• Πώς αντιδράτε σε όσους λένε ότι στις ευρωεκλογές οι κερδισμένοι θα είναι οι αντιευρωπαϊστές, στους οποίους περιλαμβάνουν τους εθνικιστές και τους αριστερούς;
(Γελάει) Είναι απίστευτοι. Και όλα αυτά τα λένε εκείνοι που θα έπρεπε να απολογούνται για την αύξηση του ρατσισμού και των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Αυτά τα ξενοφοβικά, ομοφοβικά κόμματα ανατράφηκαν από την κρίση, αφού πρεσβεύουν την ακραία εκδοχή της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα στην Ευρώπη από τη Δεξιά και τη Σοσιαλδημοκρατία. Στη Σουηδία έχουμε την έκφραση «όπως στρώσεις, θα κοιμηθείς». Εχουμε μεγάλη ανεργία στους νέους και παρ’ όλα αυτά η λιτότητα δεν ανακόπτεται, δεν εφαρμόζεται ούτε ένα μέτρο ελάφρυνσης των πολιτών.
• Εξομοιώνουν πάντως την Αριστερά με τους εθνικιστές…
Ανήκω σε ένα κόμμα που μερικοί μπορούν να αποκαλέσουν «ευρωσκεπτικιστικό». Ποτέ όμως δεν σταθήκαμε ενάντια στο να εργαστούμε όλοι μαζί στην Ευρώπη. Εμείς επερωτούμε όχι το «αν», αλλά το «πώς». Το Αριστερό Κόμμα έχει εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική με τη σουηδική ακροδεξιά, η οποία μισεί οποιονδήποτε είναι εκτός των συνόρων της χώρας. Εγώ ενδιαφέρομαι για οποιονδήποτε στον κόσμο, γι’ αυτό και στέκομαι ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε. που χτίζουν τείχη ανάμεσα στους λαούς, αλλά και τους πολίτες των ίδιων χωρών. Αυτή λοιπόν η εξομοίωση είναι άκυρη. Είμαστε σκεπτικιστές όσον αφορά την Ευρώπη, αλλά από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Αριστερό Κόμμα είμαστε κοντά όσον αφορά την οπτική μας στην Ε.Ε. και είναι υγιές να ασκεί κάποιος κριτική στην πολιτική της.
• Πράγματι, η Αριστερά ασκεί ολιστική κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά οι αντίπαλοί της λένε ότι δεν έχει και προτάσεις…
Διαφωνώ κάθετα με όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Ως αριστερός που ζω σε μια καπιταλιστική κοινωνία,θεωρώ ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέτρα που συνδέονται με την κεϊνσιανή λογική, ώστε να τονώσουμε τις οικονομίες, να κάνουμε «πράσινες» επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και τη στέγαση. Και πρέπει να επενδύσουμε, όχι να ξοδέψουμε λεφτά· πρέπει να έχουμε ορίζοντα τουλάχιστον 40 ετών. Μπερδεύουν λοιπόν την επένδυση με τη σπατάλη, για να μπερδέψουν τον κόσμο σχετικά με τις διαφορές της οικονομίας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας. Εχουμε πολλές λύσεις, αλλά για να πραγματοποιηθούν πρέπει να αλλάξουν συνειδήσεις, να αλλάξει η κυρίαρχη οπτική για τις οικονομικές έννοιες και τις ανάγκες της κοινωνίας.
• Πιστεύετε ότι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση;
Ως κόμμα έχουμε εξαιρετικά κριτική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά αν θα έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της, τότε ξεκάθαρα θα επέλεγα τον υποψήφιο που πρεσβεύει τις αριστερές απόψεις, αυτόν που καθιστά σαφές ότι πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πολιτικές λιτότητας. Είναι εξαιρετική προσωπικότητα, έχει πολύ καλό πρόγραμμα και ηγείται ενός κόμματος με πολύ πολύ καλές θέσεις και δράση.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 8/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση