Thumbnail
Η Τουρκία αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους εργάτες ορυχείων

Επιμέλεια: AlfaVita.gr

Σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της Τούρκικης εξορυκτικής βιομηχανίας, φαίνεται να μετατρέπεται η πολύνεκρη καταστροφή στο ορυχείο Σόμα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται διαρκώς καθώς περνούν οι ώρες.  Δεν είναι όμως ούτε η πρώτη αλλά μάλλον ούτε και η τελευταία φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στη χώρα.  Η Τουρκία είναι η έβδομη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε άνθρακα στον κόσμο και ο 13ος μεγαλύτερος εισαγωγέας σε καύσιμα άνθρακα, κάτι που κυρίως οφείλεται,  στην έκρηξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα ορυχεία αναφέρει ότι την περίοδο 2000 - 2009, μόνο στα ορυχεία της Κρατικής Επιχείρησης Άνθρακα έχουν τραυματιστεί 26.324 εργάτες και έχουν χάσει τη ζωή τους 63.

Το Μάιο του 2010, σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι στο ανθρακωρυχείο Karadon και το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου 13 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Μπαλικεσίρ.

Το Δεκέμβριο του 2009, 19 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που οφειλόταν σε μεθάνιο, σε επαρχία της Προύσας.

Το 2008 και 2009, 135 εργάτες ορυχείων έχασαν τη ζωή του σύμφωνα με το Επιμελητήριο μεταλλειολόγων της Τουρκίας.

Παγκοσμίως όμως, τα ορυχεία έχουν βαφτεί με αίμα καθώς η ιδιωτικοποίηση των εξορύξεων και η ραγδαία μείωση των κανόνων ασφαλείας έχει μετατρέψει τα έγκατα της γης σε έναν από τους μεγαλύτερους τάφους εργατών στον κόσμο.

Μια μικρή έρευνα στα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για όσους εργάζονται στην εξορυκτική βιομηχανία:

Η λίστα, όμως δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια καθώς, χώρες με τεράστια παραγωγή άνθρακα  δεν δίνουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί, όπως η Κίνα και η Ινδία. Η τελευταία φορά που η Κίνα έδωσε στοιχεία για τους θανάτους στην εξορυκτική της βιομηχανία, ήταν το 1997, αναφέροντας  3.273 νεκρούς εργάτες. Την ίδια χρονιά στην Ινδία, πέθαναν 242 άτομα. Η Ινδονησία, ακόμα μια χώρα με μεγάλη παραγωγή άνθρακα, ανέφερε το 1999, 276 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κίνα οι μισοί θάνατοι εργατών γίνονται στα ορυχεία, αφού οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ χαλαροί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το 1995, υπέγραψε  σύμβαση για την ασφάλεια των ορυχείων, με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, την οποία, η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία δεν επικύρωσαν ποτέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

programa kalypsi
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» έχουν ενταχθεί εκατοντάδες ακίνητα σε δεκάδες δήμους που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι