Μία σειρά διατάξεων δίνει τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας σε άντρες που έχουν ανήλικα τέκνα.
Οι θετικές αυτές διατάξεις αφορούν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ περιορισμένες είναι οι ευκαιρίες εξόδου σε ΙΚΑ και στα λεγόμενα ειδικά ταμεία.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους γονείς ανήλικων τέκνων.
Τα παράθυρα για μειωμένα όρια σε πατέρες ανηλίκων
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, προβλέπονται τα εξής:
• Δημόσιο. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άντρες με ανήλικα τέκνα που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Κρίσιμος χρόνος για την κατοχύρωση του σχετικού δικαιώματος είναι η συμπλήρωση των 25ετιας.
Κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και ανηλικότητα του τέκνου. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου της χρονιάς που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλειδώνει» το 2011, η έξοδος γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55. Εφόσον και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο.
Μία χρήσιμη συμβουλή: αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 με χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποποιηθεί τον εν λόγω χρόνο ώστε να συνταξιοδοτηθεί με θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: υπάλληλος που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1988 με 2 ανήλικα παιδιά έχει και 5 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και έτσι έχει θεμελιώσει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να αποποιηθεί τον χρόνο του ΙΚΑ και αναγνωρίζοντας 2 πλασματικά έτη να θεμελιώσει δικαίωμα το 2011.
• ΙΚΑ και ειδικά ταμεία. Περιορισμένες είναι οι ευκαιρίες εξόδου για τους άντρες με ανήλικα τέκνα. Σε δύο μόνο περιπτώσεις προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης:
• Χήροι πατέρες ανηλίκων. Θεμελιώνουν δικαίωμα με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης μπορούν να πάρουν σύνταξη με το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
Σε περίπτωση που το δικαίωμα κλειδώνει μέχρι το τέλος του 2010, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 55 και μειωμένη στα 50. Για θεμελίωση το 2011 δίνεται μειωμένη στα 52 και πλήρη στα 57, ενώ το 2012 το όριο πάει στα 55 και 60 αντίστοιχα.
• Πατέρες αναπήρων τέκνων. Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά είναι οι εξής:
α. Το τέκνο πρέπει: να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.
β. Ο έτερος γονέας πρέπει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα:
• Να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης ή /και το δημόσιο (εκ των οποίων οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια)
• Να εργάζεται
• Να μη λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο
• Να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό του φορέα ότι δεν έχει ασκήσει, ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον, το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις της διάταξης αυτής.
Σημειώνεται πως για τη συμπλήρωση των 7.500 ημερών λαμβάνεται υπόψη χρόνος πραγματικής ή /και προαιρετικής ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίζει μόνο: τον χρόνο θητείας και γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη