Αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ
Αναίτιες προσαγωγές και ρατσιστική συμπεριφορά καταγγέλλουν τρεις γυναίκες ηθοποιοί και μέλη της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών συμπεριλαμβανομένης της προέδρου τους αλλά και η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου Του Καταπιεσμένου μετά από κοινή τους πρόβα, τη Δευτέρα το βράδυ, στον Κεραμεικό.
Eίναι γυναίκες, μαύρες, μετανάστριες, εργάτριες, συνδικαλίστριες, ακτιβίστριες των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και καλλιτέχνιδες. Η Λορέττα, η Άουα και η Μόνικα, μέλη της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας, προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, όπου η απλή εξακρίβωση στοιχείων μετατράπηκε σε κατηγορία υπόπτου, σε μια από τις γνωστές επιχειρήσεις του Ξένιου Δία από την ελληνική αστυνομία.
Η Λορέττα, πρόεδρος της Ένωσης και μια εκ των προσαχθέντων, είπε στην «Εποχή»: «Αφού τελειώσαμε την πρόβα, μας σταμάτησαν για έλεγχο εξακρίβωσης. Αφού κοίταξαν τα χαρτιά μας, είπαν πως πρέπει να πάμε στο Αλλοδαπών γιατί θεωρούμαστε ύποπτες. Τους δείξαμε ότι μας ζήτησαν, ήρθαν τα υπόλοιπα μέλη της Ακτιβιστικής ομάδας συμπεριλαμβανομένων της προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας και της δικηγόρου της ομάδας αλλά επέμεναν να πάμε στο Αλλοδαπών. Μας έβαλαν σε ένα δωμάτιο με 35 άντρες και όταν ζήτησα από τον αστυνομικό να μας βάλει σε άλλο χώρο για γυναίκες μου απάντησε “Σκάσε καριόλα, εδώ είναι Ελλάδα. Αν ήσουν άντρας θα σε είχα βουτήξει από το μαλλί”. Μας φερόντουσαν λες και είμαστε εγκληματίες» συνεχίζει. «Είναι απίστευτη η ταλαιπωρία και η συμπεριφορά τους. Σκέψου τι θα γινόταν αν δεν ήμουν εγώ, αν δεν υπήρχε κανείς να δει και να δημοσιοποιήσει το θέμα. Ξέρεις πόσες γυναίκες έρχονται εδώ στη Ένωση που έχουν χαρτιά και τις ταλαιπωρούν και τις φοβίζουν; Έχουν δικό τους νόμο. Αν η αστυνομία είναι έτσι τι θα κάνουμε εμείς; Τους φοβάμαι πια, δεν προστατεύουν. Γιατί μας δίνουν νόμιμα έγγραφα; Δεν υπάρχει κανένας λόγος αφού δεν τα σέβονται. Μετά από 32 χρόνια στην Ελλάδα, δεν μπορώ να πιστέψω σε τι κράτος ζούμε».
«Καλλιεργούν το φόβο»
«Προσπαθήσαμε μαζί με τη δικηγόρο της ομάδας και την πρόεδρο της Αμνηστίας ως πιο θεσμικά αναγνωρίσιμες, αλλά και όλοι ένας - ένας με επιμονή να μάθουμε για ποιο λόγο θεωρήθηκαν ύποπτες. Μετά από ώρα απάντησε κάποιος πως είναι ύποπτες βάσει του μέρους και της ώρας. Τότε δείχνοντάς του και τη δική μου ταυτότητα ρωτήσαμε γιατί δεν είμαστε κι εμείς ύποπτοι αφού είμαστε μαζί τους;», εξηγεί ο Σέργιος, μέλος της Ακτιβιστικής Ομάδας.
«Πέρα από τη φασιστική αντίληψη και συμπεριφορά της αστυνομίας υπάρχει και ένας νομοθετικός ρατσισμός, ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπει σε έναν αστυνομικό να κρίνει κάποιον ως ύποπτο, ενώ έχει επιδείξει νομιμοποιητικά έγγραφα» συνεχίζει ο Σέργιος. «Σε αυτή την περίπτωση το βασικό κριτήριό τους ήταν προφανώς το χρώμα. Υπάρχει η ανάγκη του καθεστώτος να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου, να αποθαρρύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και την κοινωνική ενεργοποίηση οποιουδήποτε θεωρεί διαφορετικό και άρα ίσως ύποπτο. Οι συγκεκριμένες γυναίκες πληρούν όλα τα χαρακτηριστικά της διαφορετικότητας: Γυναίκες, μετανάστριες, γνώστες των δικαιωμάτων τους, συνδικαλίστριες, με πολύ συγκροτημένο πολιτικό λόγο για αυτά που υφίστανται στην καθημερινότητά τους, τα οποία αποτυπώνουν και θεατρικά».
Αυτό που και ο ίδιος ο Σέργιος, όπως και η Λορέττα, επισήμαναν είναι τη σημασία του να καταγγέλλεις τα περιστατικά, να αντιδράς καθημερινά και να μην τρομοκρατείσαι, αλλά να γίνεται σαφές ότι η μη απόδοση δικαιοσύνης και η αυθαιρεσία της αστυνομίας συμπίπτει με μια πολιτική επιλογή που εφαρμόζεται. «Όταν γίνεται μια προσαγωγή μπροστά σε μάρτυρες, σε δικηγόρους, σε μέλη οργανώσεων και ενώσεων αλλάζει τη συμπεριφορά της αστυνομίας σε σχέση με μια προσαγωγή κάποιου μετανάστη ή μη σε μια σκοτεινή γωνία. Φεύγοντας από την Πέτρου Ράλλη συναντήσαμε κάποιον που ήταν η δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα που τον προσήγαγαν με τα χαρτιά του γιατί θεωρήθηκε ύποπτος. Για να φύγουμε όμως από τα στενά όρια της Λορέττα, της Άουα και της Μόνικα, το καίριο ερώτημα είναι ότι αν σε αυτές τις γυναίκες με αυτή τη δραστηριοποίηση, την αντίδραση, με μάρτυρες, με θεσμικούς εκπροσώπους συμπεριφέρθηκαν έτσι, τι γίνεται με τους “ανώνυμους”, τους χωρίς χαρτιά αυτής της χώρας;»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη