Robert Owen analysis
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας κρούει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - συχνά περιγράφεται ως η τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών- επισημαίνοντας την αστάθεια που προκαλεί η ραγδαία αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου.
Η τράπεζα, που έχει την έδρα της στην Ελβετία, αναφέρει ότι ο εξωτερικός δανεισμός σε δολάρια έχει φτάσει στα 9 τρις-σχεδόν το διπλάσιο σε σύγκριση με το 2008 - και συνιστά έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τις αναδυόμενες οικονομίες και για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της τράπεζας, τα δάνεια που είναι σε δολάρια στις Κινέζικες τράπεζες και εταιρείες αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 47 τοις εκατό, κάνοντας άλμα στα 1,1 τρις δολάρια από εκεί που ήταν σχεδόν μηδαμινά μέχρι και πριν από πέντε χρόνια. Η διασυνοριακή πίστωση σε δολάρια διογκώθηκε στα 456 δισεκατομμύρια δολάρια στην Βραζιλία και 381 δις στο Μεξικό. Το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας έφτασε τα 716 δισεκατομμύρια, το οποίο ως επί το πλείστον είναι σε δολάρια.
Οι αξιωματούχοι της τράπεζας, εκφράζουν την ανησυχία τους κυρίως λόγω της επενδυτικής συμπεριφοράς που διαμορφώνουν οι αλλαγές στις νομισματικές ισοτιμίες. Μερικές από τις "βίαιες" κινήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν οτι οι αγορές βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί και οτι αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων δεν πιστεύουν καν, στην δική τους αισιόδοξη αφήγηση.
"Ακραίες διακυμάνσεις των τιμών εντός της ημέρας στα μέσα Οκτωβρίου υπογραμμίζουν το πόσο ευαίσθητες έχουν γίνει οι αγορές ακόμα και σε μικρές εκπλήξεις. Στις 15 Οκτωβρίου, η απόδοση των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων μειώθηκε σχεδόν 37 μονάδες βάσεις, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση ακόμα και από την αντίστοιχη στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση".
"Οι διακυμάνσεις αυτές έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματική οικονομία και τις πολιτικές εκπλήξεις, καθώς η μόνη αξιοσημείωτη αρνητική είδηση εκείνη την ημέρα ήταν, τα κάπως ασθενέστερα απ ότι αναμένονταν, στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ μια μόλις ώρα πριν", αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Η BIS αναφέρει οτι το 55 τοις εκατό των Διασφαλισμένων Δανειακών Υποχρεώσεων (CDOs) που έχουν εκδοθεί και βασίζονται σε μοχλευμένα δάνεια πλέον, βρίσκονται σε ένα "άνευ προηγουμένου επίπεδο". Αυτό προκαλεί ανησυχίες, διότι τα CDOs ήταν καθοριστικά για το κραχ του 2008.
"Οι πράξεις στις αγορές της μόχλευσης δανείων ξεπέρασαν ακόμα και τα προ κρίσης επίπεδα, με τη μέση τριμηνιαία δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να φτάνει τα 250 δισ. δολάρια" αναφέρει η έκθεση.
Οι αξιωματούχοι της BIS ανησυχούν ότι η σύσφιξη με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μεταδώσει ένα πιστωτικό σοκ διαμέσου της Ανατολικής Ασίας και τον αναδυόμενο κόσμο, τόσο με την αύξηση του κόστους δανεισμού όσο και με την αύξηση της τιμής του δολαρίου.
"Η ανατίμηση του δολαρίου στο φόντο των διαφορετικών νομισματικών πολιτικών μπορεί, εάν συνεχιστεί, να έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Μια συνεχιζόμενη υποτίμηση των εγχώριων νομισμάτων έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών, επιφέροντας δυνητικά ένα ασφυχτικό οικονομικό περιβάλλον" αναφέρει στη συνέχεια.
Ο δείκτης του δολαρίου (Dxy) έχει σημειώσει άνοδο 12 τοις εκατό από τα τέλη Ιουνίου ενώ σε σχέση με το Ρώσικο Ρούβλι για το ίδιο διάστημα, η αύξηση φτάνει το 55 τοις εκατό και 18 τοις εκατό σε σχέση με το Βραζιλιάνικο Ρεάλ.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Hyun Song Shin, δήλωσε οτι οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου εξακολουθούν να κατέχουν πάνω από το 60 τοις εκατό των αποθεματικών τους σε δολάρια. Η αναλογία έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι οτι το συνολικό επίπεδο αυξήθηκε από το 1 τρις στα 12 τρις μετά το 2000.
Ο διασυνοριακός δανεισμός σε δολάρια έχει τριπλασιαστεί, φτάνοντας τα 9 τρις μέσα σε μια δεκαετία. Περίπου 7 από αυτά είναι ολοκληρωτικά έξω από την Αμερικάνικη ρυθμιστική σφαίρα.
"Ούτε κάποιος από τους δανειολήπτες ούτε κάποιος από τους δανειστές είναι κάτοικος των ΗΠΑ. Ο ρόλος όπου το δολάριο διαδραματίζει στις συμβάσεις του χρέους είναι πολύ σημαντικός. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο νόμισμα, και κανένα άλλο νόμισμα δεν έχει το ρόλο αυτό" ανέφερε.
Το συμπέρασμα είναι οτι δεν υπάρχει δανειστής έσχατης λύσης που να στέκεται πίσω από τα τρισεκατομμύρια αυτά δολάρια των υπεράκτιων διατραπεζικών συναλλαγών. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους μιας αλυσιδωτής αντίδρασης αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Η BIS που ο ρόλος της είναι να παρακολουθεί τον διεθνή δανεισμό προειδοποιεί οτι η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα πιο πιεσμένη σήμερα από ότι ήταν το 2008, δεδομένου οτι οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ακόμα πιο βαθιά μέσα στη δίνη του χρέους ενώ μερικές από αυτές έχουν βαρέσει "ταβάνι" ως προς τη δυνατότητά τους να έχουν εύκολη ανάπτυξη.
Τα επίπεδα του χρέους στις πλούσιες χώρες αυξήθηκαν κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες από την κρίση της Lehman Brothers φτάνοντας το 275% του ΑΕΠ τους ενώ την ίδια στιγμή οι αναδυόμενες το 175%.
Οι προειδοποίηση της BIS έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των αρνητικών εκτιμήσεων που επιβεβαιώνουν οργανισμοί και τράπεζες για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της στασιμότητας στην Ευρώπη, την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις αλλά και να επισημάνει και την εξάντληση των ρυθμιστικών εργαλείων που είχαν μέχρι τώρα στα χέρια τους τα οικονομικά επιτελεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη