Thumbnail
Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Σε συνέντευξή του στο Stern που κυκλοφορεί την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών , Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως το 2011 δέχτηκε απειλές καθώς στοιχοποίησαν τον γιο του για να σταματήσει να ψάχνει τις τράπεζες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως "Εύχομαι να είχα περισσότερο χρόνο. Είμαστε μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία και δεν είχαμε τον χρόνο να εξοικειωθούμε με τη δουλειά στα υπουργεία μας. Χρειαζόμαστε μερικές εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά ψάχνουμε υπό την πίεση της κάννης ενός όπλου. Πηγαίνοντας από τη μία συνάντηση στην άλλη, μετά από συνεχόμενες νύχτες αϋπνίας, είναι μία απόδειξη του πόσο πολύ η κρίση έχει υπονομεύσει την ενότητα, την ψυχή της Ευρώπης".

Σχετικά με την παρατήρηση των δημοσιογράφων πως ως Υπουργός οικονομικών έχει τη δύναμη με μία λέξη να κινήσει τις αγορές  τόνισε πως: 

"Είναι μία δύναμη, που δεν θέλω να έχω. Η εξουσία γενικά είναι κάτι, που δεν θέλω να έχω. Αυτό μπορεί να ακούγεται υποκριτικό, αλλά το εννοώ με κάθε ειλικρίνεια. Και το ίδιο μπορώ να πω και για τα άλλα μέλη της κυβέρνησης. Προτιμούσαν τη ζωή στην αντιπολίτευση... άλλωστε, είναι αρκετά βολικό το να ανήκεις στην αριστερή μειονότητα"

"Γιατί λοιπόν δεχτήκατε τη δουλειά", τον ρωτούν.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχολιάζω και ασκώ κριτική στις δυνάμεις που έλεγαν, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην προκαθορισμένη πορεία μας. Και τότε, ένας νέος άνδρας, ο Αλέξης Τσίπρας, με ρώτησε: 'Αν ανέβουμε στην εξουσία, θέλεις να προσπαθήσεις, να εφαρμόσεις τα σχέδιά σου;' Σε στιγμές όπως αυτή, δεν τίθεται θέμα του αν θέλεις να το κάνεις. Το κάνεις, γιατί έτσι πρέπει", απαντά, ενώ λέει, πως δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και δεν έχει την παραμικρή ιδέα, για το αν μπορεί στ'αλήθεια να κάνει τη δουλειά. "Προσπαθώ για το καλύτερο, αλλά δεν θα πω κατ'ανάγκην ότι θα πετύχω. Αυτό θα με έκανε είτε ηλίθιο είτε ψεύτη και δεν είμαι τίποτα από τα δύο. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να δουλεύω μέρα με τη μέρα και βλέπουμε".

Τι έγινε το 2011

Το 2011, όταν βοηθούσα κάποιους δημοσιογράφους στην έρευνά τους, σχετικά με σκάνδαλα τραπεζών, δέχτηκα απειλές. Ένα βράδυ, ένας άγνωστος με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε, αν είχε γυρίσει στο σπίτι ο γιος μου. Μου περιέγραψε τη διαδρομή που ακολουθεί και μου είπε 'αν θέλεις να τον βλέπεις να γυρίζει στο μέλλον, σταμάτα να ερευνάς τα τραπεζικά. Κι αυτός είναι κι ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο μετακομίσαμε στο Τέξας". "Δεν ξέρω ποιος ήταν, δεν φοβήθηκα ποτέ για μένα, αλλά αν κάποιος στοχοποιήσει το παιδί σου, έχεις ηθική υποχρέωση να απαντήσεις", συνεχίζει.

"Οι Τράπεζες στην Ελλάδα είναι μέρος της σούπερ πλούσιας ελίτ, που έχει οφεληθεί από την κρίση", λένε οι δημοσιογράφοι, για να τους απαντήσει: "Ναι, αλλά θα τις συντρίψουμε. Δεν ξέρω ακόμα πως, αλλά θα τις σταματήσουμε. Θα χρειαστούμε βοήθεια από τους Γερμανούς. Θα είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, που θα έχει τη βούληση να συνθλίψει τα καρτέλ στη χώρα μας".

"Μέρκελ, η πιο έξυπνη πολιτικός στην Ευρώπη"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ ως "την πιο έξυπνη πολιτικό στην Ευρώπη, με διαφορά και χωρίς καμία αμφιβολία" ενώ για τον Σόιμπλε ανέφερε πως: "Είναι ένας αυθεντικά αφωσιωμένος Ευρωπαίος, ένας κατά βάθος φεντεραλιστής".

 Έχουμε μία λίστα με όλες τις τράπεζες και όλες τις μεταφορές κεφαλαίου

"Έχουμε μία πολύ καλή βάση δεδομένων, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το κεφάλαιο που μετακινείται από την Ελλάδα σε λογαριασμούς στην Ευρώπη ή άλλα μέρη του πλανήτη. Αυτό τουλάχιστον μου λένε, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο. Θα ήξερα τα ακριβή νούμερα, αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη, εκλιπαρώντας για λίγο χώρο, να αναπνεύσουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιος έβγαλε στο εξωτερικό 1.5 δισ. ευρώ το 2014, αλλά εδώ και 20 χρόνια πλήρωνε 5.000 ευρώ ετησίως σε φόρους. Τα στοιχεία υπήρχαν, αλλά δεν ποτέ χρησιμοποιηθεί".

"Η Λίστα Λαγκάρντ αφορά μόνο μία τράπεζα. Έχουμε μία λίστα με όλες τις τράπεζες και όλες τις μεταφορές κεφαλαίου. Οι άνθρωποι που εργάζονται όμως στο υπουργείο μου, μου λένε ότι τους απέτρεπαν μέχρι σήμερα από κάθε ενασχόληση με αυτές τις περιπτώσεις" ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
Ο Σύλλογος βέβαια αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας και δηλώνει απογοητευμένος «για την επιστράτευση του κοινωνικού...
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
δημοτικο
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου