H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η ανωριμότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, που οδηγεί σε παλίνδρομη ροή του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Σημάδια και συμπτώματα σε βρέφη και παιδιά.
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, συχνά σχετίζονται άμεσα με την κακή για παράδειγμα, αύξηση του σωματικού βάρους. Τα παιδιά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως κλαίνε και παρουσιάζουν διαταραχή στον ύπνο τους και μειωμένη όρεξη.
Άλλα κοινά συμπτώματα σε βρέφη και μικρά παιδιά είναι: Κλάμα και ευερεθιστότητα Άπνοια ή και βραδυκαρδία Κακή όρεξη, απώλεια βάρους ή κακή ανάπτυξη Εμετός Συριγμός Πόνος στο στήθος ή και στην κοιλιά Επαναλαμβανόμενες πνευμονίες Πονόλαιμος, βραχνάδα ή και λαρυγγίτιδα Χρόνιο βήχα Στα μεγαλύτερα παιδιά, εκτός από τα ανωτέρω συμπτώματα, παρουσιάζουν καούρα, χαλασμένα δόντια και δυσοσμία του στόματος. Συνήθως, τα βρέφη είναι κατά τα άλλα υγιή, και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα παιδάκια το ξεπερνούν μετά το πρώτο έτος.
Αναλυτικά
Η δίοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο (ΓΟΠ) είναι φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά σε υγιή βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) συμβαίνει όταν η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές.
Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι η συχνότητα της ΓΟΠΝ στους ενήλικες κυμαίνεται στο 10-20%. Στα παιδιά η συχνότητα της ΓΟΠΝ δεν είναι ακριβώς γνωστή. Από μελέτη προκύπτει ότι το 19% των γονιών με βρέφη 6-μηνών αναφέρουν ότι αυτά έχουν σοβαρό πρόβλημα παλινδρόμησης. Αναζητούν συχνά για το λόγο αυτό υπηρεσίες υγείας, παιδιάτρους, ειδικούς και εξετάσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση-κατάχρηση φαρμάκων-εξετάσεων.
Η τυπική εικόνα της ΓΟΠΝ στους ενήλικες ορίζεται με το συνδυασμό αναγωγών και οπισθοστερνικού καύσους. Στα παιδιά τα συμπτώματα αυτά δεν ειναι σαφή παρά μόνο στην ηλικία άνω των 8 ετών. Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε τη φυσιολογική παλινδρόμηση από την παλινδρομική νόσο.
Τα συμπτώματα της παιδικής ΓΟΠΝ διακρίνονται σε εκδηλώσεις από τον οισοφάγο ανάλογα με την ηλικία (παιδιά άνω των 8 ετών, σε μικρότερα παιδιά-βρέφη), σε εκδηλώσεις με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη και τέλος σε εξωοισοφαγικά αίτια. Συγκεκριμένα :
α. Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στο παιδί άνω των 8 ετών: περιλαμβάνονται οι επίμονες αναγωγές, έμετοι, οπισθοστερνικό καύσος, επιγαστραλγία, αιματέμεση, δυσφαγία και διαταραχές ύπνου.
β. Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στα βρέφη και μικρά παιδιά: τα συμπτώματα είναι πολλές φορές μη ειδικά όπως επίμονες αναγωγές, έμετοι, ανεπαρκές βάρος, ανησυχία, δυσκολία σίτισης, αιματέμεση διαταραχή ύπνου.
γ. Σύνδρομα με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη:
Οισοφαγίτιδα
Στένωση
Οισοφάγος Barrett
δ. Εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις:
Το σύνδρομο Sandifer’s και οι οδοντικές διαβρώσεις έχει βρεθεί να έχουν αποδεδειγμένη συσχέτιση με ΓΟΠΝ. Για την ιγμορίτιδα, την φαρυγγίτιδα, την καταρροική ωτίτιδα και την πνευμονική ίνωση δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία στα παιδιά ότι η ΓΟΠΝ είναι η αιτία. Ο χρόνιος βήχας, η χρόνια λαρυγγίτιδα και το βράγχος φωνής έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία και η ΓΟΠΝ μπορεί να είναι «επιβαρυντικός παράγοντας». Τέλος το άσθμα μπορεί να συνδέεται με ΓΟΠΝ κυρίως όταν συνυπάρχουν δυσπεπτικά συμπτώματα ή είναι νυκτερινό άσθμα ή κορτικοεξαρτώμενο («δύσκολο να ελεγθεί άσθμα»). Η άπνοια μπορεί να συνδέεται με ΓΟΠΝ όταν τα επεισόδια συμβαίνουν σε εγρήγορση και χαρακτηρίζονται από αποφρακτική άπνοια, ενώ η συνδρομή παρ’ ολίγον αιφνιδίου θανάτου ή η άπνοια των προώρων που συνοδεύονται με αλλαγή χρώματος, απώλεια μυικού τόνου απαιτούν διερεύνηση άλλων αιτίων και η ΓΟΠΝ συσχετίζεται με αυτά σε ποσοστό κάτω του 5%.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία συνίσταται σε:
γενικές οδηγίες με ενθάρρυνση, εκπαίδευση γονέων και τροποποίηση συχνότητας και όγκου γευμάτων.
Τροποποίηση της διατροφής αν το βρέφος δε θηλαζει, με γάλατα με πηκτικό παράγοντα ή δοκιμή 2-4 εβδομάδων με υποαλλεργικό γάλα.
Αποφυγή καφείνης, σοκολάτας, αναψυκτικών, αντιμετώπιση παχυσαρκίας στα μεγάλα παιδιά.
Φαρμακευτική θεραπεία: Τα φάρμακα διακρίνονται σε :
α) Αναστολείς της γαστρικής έκκρισης όπως οι Η2-ανταγωνιστές και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Τα συνήθη χορηγούμενα είναι τα εξής : ι/ Ρανιτιδίνη ιι/ Ομεπραζόλη ιιι/Λανσοπραζόλη ιιιι/ Εσομεπραζόλη
β) Eξουδετερωτικά της γαστρικής έκκρισης: Αντιόξινα και Σουκραλφάτη. Τα αντιόξινα χρησιμοποιούνται μόνο για βραχυχρόνια «ανακούφιση» για διαλείποντα συμπτώματα ΓΟΠΝ σε μεγάλα παιδιά και εφήβους.
γ) Γαστροκινητικοί παράγοντες: Δομπεριδόνη, Μετοκλοπραμίδη. Εχει βρεθεί ότι έχουν αμφίβολη δράση στη ΓΟΠΝ
Συμπερασματικά η ΓΟΠ είναι συχνό αίτιο αναζήτησης υπηρεσιών υγείας στην παιδική ηλικία, η υπερδιάγνωση παλινδρομικής νόσου οδηγεί σε υπερθεραπεία γιαυτό είναι απαραίτητη η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης βασισμένη σε κατευθυντήριες οδηγίες.
Με στοιχεία από boro.gr (Δρ Γιώτα Καφρίτσα, Παιδογαστρεντερολόγος Ιασώ και Ευρωκλινική Παίδων, [email protected]) και paidorama.com
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη