Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) δεν αποτελεί πλέον μια μακρινή φαντασίωση· έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας σχεδόν αθόρυβα, μα ριζικά. Οι ειδικοί στην τεχνολογία δείχνουν να αντιμετωπίζουν αυτήν τη μετάβαση με θετικό πνεύμα: πάνω από τους μισούς εκτιμούν ότι οι αλλαγές που θα φέρει η ΑΙ τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι προς όφελος των κοινωνιών.
Αντιθέτως, το ευρύ κοινό παραμένει σκεπτικό και επιφυλακτικό. Μόλις το 17% των ερωτηθέντων Αμερικανών εκτός του τεχνολογικού κλάδου θεωρούν ότι η ΑΙ θα ωφελήσει τη χώρα τους. Η αντίθεση αυτή επιβεβαιώνει το χάσμα κατανόησης μεταξύ εκείνων που δημιουργούν τις νέες τεχνολογίες και εκείνων που θα τις βιώσουν ως αλλαγές στις ζωές τους.
Ποιες εργασίες κινδυνεύουν – Και ποιες αναδεικνύονται
Οι ειδικοί και οι πολίτες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ορισμένα επαγγέλματα βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΙ. Ταμίες, δημοσιογράφοι, εργάτες εργοστασίων και προγραμματιστές συγκαταλέγονται στις θέσεις υψηλού κινδύνου για αντικατάσταση.
Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν μεγαλύτερη απειλή για τους οδηγούς φορτηγών λόγω της ανόδου των αυτόνομων οχημάτων (62%), σε αντίθεση με την κοινή γνώμη (33%).
Η αυτοματοποίηση δεν φέρνει μόνο «τέλος» αλλά και «αρχή»: νέες ανάγκες προκύπτουν για ειδικούς σε μηχανική μάθηση, data science, και ρομποτική. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει έκρηξη στις νέες ειδικότητες έως το 2027.
Η ΑΙ υπερτερεί – Αλλά όχι παντού
Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να θεωρεί τον άνθρωπο ανώτερο σε κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητας. Μόνο 1 στους 5 πιστεύει ότι η ΑΙ μπορεί να οδηγήσει καλύτερα, ενώ οι ειδικοί πείθονται σε ποσοστό άνω του 50%.
Ενδεικτικά, στις ιατρικές διαγνώσεις, η εμπιστοσύνη στην ΑΙ παραμένει περιορισμένη στο ευρύ κοινό (26%). Ακόμα χαμηλότερα κινούνται οι απόψεις για τη λήψη ανθρώπινων αποφάσεων, όπως προσλήψεις ή απολύσεις.
Έμφυλες αντιλήψεις: Οι γυναίκες πιο συγκρατημένες
Το φύλο φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την αποδοχή της ΑΙ. Οι γυναίκες δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξες από τους άνδρες σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Μόλις 36% των γυναικών αναμένουν θετική έκβαση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 63%.
Το χάσμα εντείνεται ακόμη περισσότερο στον τεχνολογικό τομέα, όπου οι γυναίκες –αν και μέρος του χώρου– διατηρούν έντονη επιφυλακτικότητα για το αν η ΑΙ θα τις ωφελήσει ή θα τις περιορίσει.
Εσωτερικές αντιστάσεις: Ακόμα και οι ειδικοί διαφωνούν
Η εμπιστοσύνη προς τις εταιρείες που αναπτύσσουν την ΑΙ δεν είναι ομοιογενής. Ειδικοί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα δείχνουν μεγαλύτερη δυσπιστία (60%) προς τις ιδιωτικές εταιρείες απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα (39%).
Επιπλέον, η απώλεια της ανθρώπινης επαφής είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες: το 57% του κοινού και το 37% των ειδικών θεωρούν ότι η κοινωνία θα αποξενωθεί τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της αυξημένης χρήσης ΑΙ.
Παράπλευρες ανησυχίες: Παραπληροφόρηση, στερεότυπα, κατάχρηση δεδομένων
Οι φόβοι δεν περιορίζονται στις θέσεις εργασίας. Η μετάδοση ανακριβών πληροφοριών, η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων και η πλαστοπροσωπία μέσω deepfakes βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών.
Τόσο οι ειδικοί όσο και οι πολίτες θεωρούν πως η ΑΙ κινδυνεύει να ενισχύσει προκαταλήψεις και να διαιωνίσει κοινωνικά στερεότυπα. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ΑΙ – μια άγνοια που εγκυμονεί κινδύνους.
Οι παγκόσμιες τάσεις: Οι αριθμοί μιλούν
ΔΝΤ: Το 60% των θέσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες απειλείται από την ΑΙ.
ΟΟΣΑ: 1 στους 4 εργαζομένους είναι «εκτεθειμένος» στις συνέπειες της αυτοματοποίησης.
WEF: Μέχρι το 2027, 83 εκατομμύρια θέσεις θα χαθούν, 69 εκατομμύρια νέες θα δημιουργηθούν.
Gartner: Το 80% των προβλημάτων εξυπηρέτησης πελατών θα επιλύεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέχρι το 2029.
Νέες εργασίες, νέες ευκαιρίες – Μια επαναστατική ανασύνθεση
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν απειλεί μόνο – δημιουργεί κιόλας. Όπως και οι προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις, έτσι και η ΑΙ ανοίγει δρόμο για νέες ανάγκες και ρόλους. Από μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης έως ειδικούς ηθικής στην ΑΙ, η αγορά ήδη μετασχηματίζεται.
Ορισμένα επαγγέλματα, όπως αυτό του εκπαιδευτικού, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Αντιθέτως, προβλέπεται να εξελιχθούν σε πιο ουσιαστικούς ρόλους, εστιάζοντας στην ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα και τη διαδραστικότητα – δεξιότητες που η ΑΙ ακόμη δεν μπορεί να αντικαταστήσει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ