Thumbnail
Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής προανήγγειλε 3 νομοσχέδια και μια εξεταστική για τα Μνημόνια ώστε να διερευνηθεί η χρεοκοπία της χώρας

Έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης η συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δεύτερη ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «επέκτειναν τη σύμβαση χωρίς την επέκταση του προγράμματος της λιτότηατς που τη συνόδευε αποκλειστικά. Αποδείχθηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρά όταν υπάρχει πολιτική βούληση, να υπερβαίνει αδιέξοφα και να βρίσκει εναλλακτικούς δρόμους από τη λιτότητα».

«Η χώρα βγαίνει πιο δυνατή και πιο περήφανη σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι βρήκε την ισοτιμία και την αξιοπρέπειά της απέναντι στους εταίρους. Παράλληλα πέτυχε τους βασικούς πρώτους στόχους της διαπραγμάτευσης. 

«Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα διαπραγματεύτουμε την ουσία της δανειακής σύμβασης για να  θέσουμε επι τάπητος την απομείωση του χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν να αποσύρουν την επιμονή για ανέφικτα πλεονάσματα που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας. Επιβεβαιώσαν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος και τον τρόπο αποπληρωμής του. Όσο και αν αυτό ταλαιπωρεί την αντιπολίτευση, τα μνημόνια τελείωσαν» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη σαρρωτική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που συνοδεύει την παράταση και όχι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι σαρρωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Κάποιοι θα ήθελαν να έχουν αποτύχει και να είχαμε πέσει στα βράχια, να είχαμε δεχθεί στα μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρρει στο ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου. Ας το ξεχάσουν. Γιατί τα μνημόνια τα τελείωσε ο ελληνικός λαός.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι η αποδέσμευση από την ασφυκτική επιτροπεία.

Κατανόω την πολιτική απογοήτευση των κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου. Είναι λογικό γιατί αποδείξαμε έμπρακτα ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους λαούς.

Δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς.

Αντίπαλος μας στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της κοινωνίας θα είναι ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που μεγάλωσε τα τελευταία τρία χρόνια.

Από την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνουμε τις ακόλουθες πρωτοβουλίες για να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις προς τον λαό σε συνθήεκς δημοσιονομικής ισορροπίας.

Δευτέρα το πρώτο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Το πρώτο, τη Δευτέρα το πρωί, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι πρώτιστο καθήκον απέναντι στην κοινωνία. Προτείνω να είναι το πρώτο για συμβολικούς λόγους. Θα προβλέπει την παροχή ρεύματος και σίτισης σε νοικοκυριά που τα στερούνται. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασσης για 30.000 ανθρώπους με επιδότηση ανά άτομο και περιορισμό των εξώσεων. 

Για να ανακουφιστούν 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και από την άλλη να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία αλλά και η άρση του διακρούς αυτοφώρου για χρέη ώς 50.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρια και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.

Την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Την επόμενη Πέμπτη η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ «ώστε να αντικαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε τη μεγάλη πληγή για τη δημοκρατία». Σκοπός η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σε βάση δημοκρατίας χωρίς να δημιουργηθεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για καλή νομοθέτηση.  Δεν θα υπάρξει ρεβανσισμός για όσους νομίμως εργάζονται στον υπάρχοντα φορέα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα για να λύνει πρακτικά προβλήματα και να προωθεί μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ ενώ προχωρά και η τεχνική προετοιμασία για την κάρτα του πολίτη με πληροφορίες για συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

Την επόμενη εβδομάδα σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέλος ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια προκειμένου να ελεγχθούν οι ευθύνες όλων των παραγόντων που μας οδήγησαν στον αναγκαστικό δανεισμό με ευθύνη, εντιμότητα και χωρίς ρεβανσισμό γιατί ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία. 

Κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν σκληρά με λιγότερα συνθήματα και πολύ δουλειά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αντίστροφη μέτρηση για το ΦEK κατανομής των 1.723 οργανικών Θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Tαυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων Θέσεων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Αντίστροφη μέτρηση για το ΦEK κατανομής των 1.723 οργανικών Θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
special_education_classroom
Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Ποια είναι τα γενικά προσόντα διορισμού στα σχολεία -Ποια είναι τα κωλύματα
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης-δήλωσης, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία σε περίπτωση πρόσληψης
Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Ποια είναι τα γενικά προσόντα διορισμού στα σχολεία -Ποια είναι τα κωλύματα