Thumbnail
Ίδιος ο κατώτατος μισθός και σε νέους κάτω των 25

Σε δύο δόσεις, με δύο διαφορετικά νομοσχέδια, θα γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας στο πρώτο, το οποίο θα κατατεθεί μέχρι το Πάσχα, θα προβλέπεται η εξομοίωση από τον Απρίλιο στον ιδιωτικό τομέα των κατώτατων αμοιβών για όλους όσοι είναι κάτω των 25 ετών στο ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ", με αυτό τον τρόπο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί για όλους, ανεξαρτήτων ηλικίας, στα 586 ευρώ, από 511 ευρώ που είναι σήμερα. Στη συνέχεια θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 654 ευρώ, δηλαδή θα προκύψει εξίσωση ανάεμεσα στο κατώτατο ημερομίσθιο των υπαλλήλων γραφείου το ιδιωτικού τομέα, με το ημερομίσθιο που ισχύει για του εργατοτεχνίτες.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η αλλαγή στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ Μνημονίου διαπραγματεύσεων στα προ Μνημονίου επίπεδα.

Μεταξύ αυτών, θα νομοθετηθούν τα εξής:

  • Μέτρα αποτροπής της υποκατάσταση πραγματική πλήρους απασχόλησης με μερική.

Θα υπάρξει πρόβλεψη για αντικειμενική αιτιολόγηση της χρήσης μερικής απασχόλησης ή άλλων ευέλικτων μορφών απασχόλησης από τους εργοδότες ώστε να αποτρέπεται η καταχρηστική αξιοποίηση της ελαστικής απασχόλησης, αλλά και δραστικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων ψευδοαπασχόλησης, υποκατάστασης δηλαδή της πλήρους μισθωτής εργασίας με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια).

  • Μετενέργεια:

Το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης αυξάνεται από τους τρείς μήνες, που είναι σήμερα, στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών.

  • Επεκτασιμότητα:

Μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο. Έως τώρα, όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούσαν να αποδεχθούν τους όρους της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο του αποχωρούσαν από το συλλογικό τους όργανο και προχωρούσαν στην υπογραφή είτε επιχειρησιακών είτε ατομικών συμβάσεων εργασίας.

  • Θα προβλεφθεί το ξαπάγωμα των τριετών με συμφωνία μέσω συλλογικής σύμβασης (χωρίς αναδρομική ισχύ) καθώς από το 2012 έχουν παγώσει, μέχρις ότου μειωθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια