Thumbnail
Φορολογία

Έχετε παιδιά και φορολογείστε στην Ελλάδα; Την πατήσατε! Ο φόρος και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλείστε να πληρώσετε είναι οι υψηλότεροι μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ. 

Αυτό δείχνει μελέτη του Οργανισμού από την οποία προκύπτει επίσης ότι ο έχων οικογένεια στην Ελλάδα υφίσταται μεγαλύτερο φορολογικό–ασφαλιστικό βάρος από τον εργένη ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων «τρώνε» το 43,4% της αμοιβής ενός παντρεμένου μέσου εργαζόμενου με δύο παιδιά στην Ελλάδα, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι μόλις 26,9%.

Με απλά λόγια, από τα 100 ευρώ αμοιβής ενός οικογενειάρχη με δύο παιδιά στην Ελλάδα, τα 43,4 ευρώ φεύγουν πριν καν μπουν στην τσέπη του -όντας μισθωτός η παρακράτηση γίνεται στην πηγή τόσο για το φόρο, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές- και πηγαίνουν απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Την ίδια στιγμή, σε μέσα επίπεδα στις χώρες του ΟΟΣΑ, η αντίστοιχη επιβάρυνση είναι 26,9 ευρώ στα εκατό.

Ακόμα και αν ληφθούν υπ' όψιν τα επιδόματα τα οποία χορηγούνται στις ελληνικές οικογένειες, η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση για τους οικογενειάρχες είναι υψηλότερη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τους εργένηδες στη χώρα. 

Στις χώρες του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη σύγκριση φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση τις οικογένειες, με χαμηλότερο φορολογικό βάρος 9,1% σε σχέση με τους μεμονωμένους εργαζόμενους.

Την πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών με δύο παιδιά, ακολουθούν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%), την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία (9,9%).

Οι εργένηδες

Για τον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά, η κατάσταση συγκριτικά είναι καλύτερη. Η Ελλάδα σε αυτή την πτυχή της μελέτης καταλαμβάνει τη 14η θέση στην κλίμακα κατάταξης από τον χειρότερο προς τον καλύτερο με την επιβάρυνση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής να φτάνει στο 40,4% πέρυσι (από 39,1% το 2000) έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (από 36,7% το 2000).

Η μεταβλητότητα της επιβάρυνσης της εργασίας κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα μας. Το φορολογικό βάρος (για την ακρίβεια το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) σε σχέση με την αμοιβή αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες ανάμεσα στο 2010 και το 2011 αλλά μειώθηκε κατά 2,8 μονάδες στη συνέχεια.

Η 14η θέση, για την Ελλάδα των εργένηδων – ή των χωρίς τέκνα- φορολογούμενων φαντάζει καλή, αν η σύγκριση γίνει με το Βέλγιο (επιβάρυνση 55,6%) την Αυστρία (49,4%), τη Γερμανία (49,3%) και την Ουγγαρία (49%). Το θέμα είναι βέβαια εκτός από το πόσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πληρώνεις, τι σου επιστρέφει σε όρους παροχών και κοινωνικού κράτους, το ίδιο το Κράτος.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας καταγράφεται στη Χιλή (7%), τη Νέα Ζηλανδία (17,2%) το Μεξικό (19,5%) και το Ισραήλ (20,5%).


Συμπλήρωσε το newsletter της Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγή 2.000€​

ΠΗΓΗ: Euro2day

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Δύο δραστηριότητες του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
ipourgeio_paideias
Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2024-2025
Πρόσθετη μικτή εξ αποστάσεως υποστήριξη των μαθητών για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα
Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2024-2025