Thumbnail
Τι κρύβεται πίσω από την κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα

Προς μια τακτική υποχώρηση όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές της σε σχέση με το ασφαλιστικό, τα φορολογικά και τα εργασιακά φαίνεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα όσα κρύβονται πίσω από τις λέξεις της κοινής δήλωσης Γιούνκερ – Τσίπρα. Κάτω από τις ασφυκτικές και εκβιαστικού χαρακτήρα πιέσεις η ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεγαλώνει, συμπεριλαμβάνοντας μεταρρυθμίσεις οι οποίες είχαν αποτελέσει τροχοπέδη στις συζητήσεις που διεξάγονται όλο το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησίας»:

  • Για το Ασφαλιστικό «τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Πίσω από τις λέξεις αυτές, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι στο τραπέζι θα μπουν οι ενοποιήσεις των Ταμείων («εκσυγχρονισμός»), ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χωρίς τις προνομοιακές ρυθμίσεις και τα «παράθυρα» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα από ταμείο σε ταμείο («δίκαιο»), η χρηματοδότηση από άλλες «πηγές», ώστε να μην επιβαρύνουν οι συντάξεις τον κρατικό προϋπολογισμό («δημοσιονομικά βιώσιμο») και η αποφυγή της φτώχειας για την τρίτη ηλικία (στήριξη εισοδήματος για χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς περιουσία).

  • Για το εργασιακό τίθενται σε νέα βάση και σε συνάρτηση με τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας οι αυξήσεις των μισθών (συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων ορίων), ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το καθεστώς «προστασίας» εργαζομένων και ανέργων: Οπως συμφωνήθηκε, «οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε «σύγκλιση απόψεων» γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων το οποίο, όπως τονίζεται, «θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Επίσης σε σχέση με τα φορολογικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις του Brussels Group φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών για υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή στον ΦΠΑ στα επίπεδα του 16%, που θα επιβάλεται σχεδόν σε όλα τα αγαθά.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

atm_syntaxi-1024x768.jpg
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
Συντάξεις: Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής - Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον e-ΕΦΚΑ για τις οριστικές ημερομηνίες πληρωμής των...
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία