Thumbnail
Κυβέρνηση

Ένα πολυνομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ετοιμάζει αυτό τον καιρό η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Αυγή, ρυθμίζει το σύνολο του πεδίου των ιδιωτικών ΜΜΕ, με έμφαση στην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και στην ψηφιακή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής, το νομοσχέδιο χωρίζεται σε δύο μεγάλα κεφάλαια, το πρώτο αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και το δεύτερο του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστου Σπίρτζη. Και τα δύο μέρη βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους. Το πολυνομοσχέδιο θα τροποποιεί στην ουσία τους δύο βασικούς νόμους για τα ΜΜΕ, τον 2328/1995 εμπνεύσεως Ευ. Βενιζέλου και τον 3592/2007 εμπνεύσεως Θ. Ρουσσόπουλου, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις βασικές ρυθμίσεις για την ψηφιακή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο μέρος προβλέπει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκχώρηση των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ύστερα από προκήρυξη. Τροποποιεί τα κριτήρια του ν. Βενιζέλου για τη μοριοδότηση των σταθμών (κριτήριο παλαιότητας, απασχολούμενου προσωπικού, προγραμματικής πληρότητας κ.ά.) καταργώντας ορισμένα από αυτά, ή θέτοντάς τα σε άλλη βάση. Περιλαμβάνει δε και το πρότυπο των ίδιων των προκηρύξεων, αρμοδιότητα που έως σήμερα είχε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη αδειών του 2003, μετά από προσφυγή της τηλεόρασης του MAD είχε κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς δεν προέβλεπε σταθμούς «ειδικής στόχευσης», π.χ. μουσικούς ή αθλητικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισότητα σε σχέση με το κριτήριο της «προγραμματικής πληρότητας» το οποίο ευνοούσε τους σταθμούς «γενικής στόχευσης» του είδους Mega, ANT-1, Alpha κ.λπ.

Το δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου ρυθμίζει τα θέματα ψηφιακής τηλεόρασης και διαχείρισης του φάσματος ψηφιακών συχνοτήτων. Επίσης προσδιορίζει τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών, του ΕΣΡ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» ο Χρίστος Σπίρτζης έδωσε το περίγραμμα των δράσεων του υπουργείου για την ψηφιακή τηλεόραση:

* Θα γίνει έλεγχος της σύμβασης και των ενεργειών της ΕΕΤΤ.

* Η ευθύνη του διαγωνισμού ανήκει στην ΕΕΤΤ και στην προηγούμενη ηγεσία.

* Οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες των μελών της ΕΕΤΤ στον διαγωνισμό.

* Ο διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων έχει πολλά γκρίζα σημεία, αφού άλλαξαν εκ των υστέρων όροι.

* Είναι ευθύνη της ΕΕΤΤ και της Digea να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

* Η ΕΕΤΤ είναι ρυθμιστική αρχή και δεν πρέπει να κάνει διαγωνισμούς για τους οποίους δεν ελέγχεται.

* Αν υπάρξει διαφανές πλαίσιο ανταγωνισμού, θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

* Η ΕΡΤ θα αποκτήσει πολύ σύντομα πλήρες δίκτυο λειτουργίας.

Το πολυνομοσχέδιο είναι ανοιχτό σε τροπολογίες που τυχόν θα κριθεί ότι χρειάζονται για την καλύτερη λειτουργία της ΕΡΤ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα