Thumbnail
Ένας άνθρωπος μόνος του!

H είδηση της εβδομάδας με το ευρύτερο οικουμενικό βεληνεκές, που υποβιβάζει σε επίπεδο εθνικής ομφαλοσκόπησης την ενασχόληση μας με το μαρτύριο της κρίσιμης κυβερνητικής διαπραγμάτευσης είναι το μπλοκάρισμα στις ΗΠΑ της ανανέωσης της περίφημης «Patriot Act»(αλήθεια πως διαστρεβλώνονται λέξεις και έννοιες όπως ο «πατριωτισμός»).

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η δυνατότητα παρακολούθησης και υποκλοπής των επικοινωνιών όλων των πολιτών στην Αμερική -και όχι μόνο- θα πρέπει να σταματήσει ή να συνεχιστεί χωρίς τον αναγκαίο μανδύα νομιμότητας.  

Έξαλλοι οι υποστηρικτές της Patriot Act ωρύονται, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφαλείας (άλλωστε γι αυτούς η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν έννοια υπέρτερη της ελευθερίας), τρομοκρατικές απειλές, απίθανες καταστροφολογίες κλπ.  

Αυτοί που αντιδρούν, αν και ετερόκλητοι, δεν είναι λίγοι. Παρά τις μεταξύ τους αποκλίσεις διακρίνονται από ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα: την αντιπάθεια και την περιφρόνηση τους απέναντι στις οικουμενικές πανανθρώπινες αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα ησυχάσουν, αλλά θα προσπαθήσουν να βρουν κάποιο τρόπο να επαναφέρουν την προηγούμενη κατάσταση.

Η συγκεκριμένη είδηση υποβαθμίστηκε και περιθωριοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του διεθνούς κατεστημένου, που διαρκώς προσπαθούν να μας πείσουν πως το κυρίαρχο στον δυτικό κόσμο σύγχρονο σύστημα είναι, σε κάθε λειτουργική έκφανση του, άτρωτο και ανίκητο. Πως δεν υπάρχουν πλέον εναλλακτικές δυνατότητες ή επιλογές, όχι μόνο για τα άτομα, αλλά ούτε καν για πολυάριθμες συλλογικότητες  κράτη, λαούς, κοινωνίες. Πως μια στοιχειώδης λογική και ένας ελάχιστος  ρεαλισμός επιβάλλουν την πλήρη και άνευ όρων υποταγή στα κελεύσματα και στις επιταγές των παντογνωστών  πανίσχυρων κυρίαρχων του παγκόσμιου συστήματος.

Ιδίως στην Ελλάδα η υποβάθμιση της είδησης από τα μέσα ενημέρωσης υπήρξε ακόμη πιο χαρακτηριστική για ευνόητους λόγους («διαπραγμάτευσης με θεσμούς» ένεκα).

Η απαγορευμένη σκέψη ή το απαγορευμένο ερώτημα που δεν έπρεπε να αναδειχθούν, σχολιαστούν, αναλυθούν και γενικά να απασχολήσουν ευρέως τα ακροατήρια ήταν: «Αν ένας άνθρωπος μόνος του μπορεί να προκαλέσει τέτοια αποτελέσματα πόσα και ποια αποτελέσματα θα μπορούσαν άραγε να κατορθώσουν περισσότεροι άνθρωποι μαζί ;»  

Με άλλα λόγια αυτό που πρέπει να μείνει στο περιθώριο είναι το δίδαγμα της προαναφερόμενης εξέλιξης, μιας εξέλιξης που μοιάζει απίστευτη. Γιατί ποιος θα το πίστευε πως σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που ξεσπούσε η υπόθεση Snowden θα φτάναμε σε αυτό το σημείο ;  

Ποιο όμως είναι αυτό το δίδαγμα ; Μα τι άλλο παρά ότι ένας άνθρωπος μόνος του, ο Edward Snowden, τόλμησε να τα βάλει με το πανίσχυρο αντιδημοκρατικό κατεστημένο και όχι μόνο κατόρθωσε να αντισταθεί σε αυτό, αλλά και να το τραυματίσει άσχημα.

Ένας άνθρωπος μόνος του !

Ένας νέος άνθρωπος, που δεν λογάριασε το βαρύ τίμημα, που επέλεξε συνειδητά και ανιδιοτελώς να θυσιάσει την προσωπική του ζωή και καριέρα, χωρίς να αποβλέπει κάποιο μετρήσιμο ή συγκρίσιμο υλικό όφελος. Ένας άνθρωπος που άφησε την λαμπρή σταδιοδρομία του, τις ανέσεις του, και τις παχυλές αμοιβές των 200.000 δολαρίων που έπαιρνε σε ηλικία 29 ετών και προτίμησε να αυτοεξοριστεί από την ίδια του την πατρίδα που, να ζει στην απόλυτη αβεβαιότητα ως κυνηγημένος, να κρύβεται, να  ταλαιπωρείται, να απειλείται κάθε λεπτό με απαγωγή, αλλά και με όλων των ειδών τις κυρώσεις και ποινές, ακόμη και σοβαρότερες, συμπεριλαμβανομένης και της θανατικής. Ένας άνθρωπος που ακόμη και σήμερα δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει.

Αυτό κ. Σαμαρά είναι η έννοια της πραγματικής θυσίας και όχι αυτή του έλληνα φορολογουμένου ή φτωχού συνταξιούχου κλπ, όπως μας την παρουσίαζες εσύ και το συνεταίρος σου Βενιζέλος. Θυσία είναι όταν διαλέγεις υποφέρεις, ενώ μπορείς να μην υποφέρεις, όταν έχεις δικαίωμα επιλογής και διατήρησης της γαλήνης και των κεκτημένων σου και όχι όταν σου επιβάλλεται με το ζόρι η κακοπέραση και η κακοτοπιά και δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.

Ο Snowden δεν έκανε όσα έκανε επειδή εξαγοράστηκε, ή επειδή ήταν στρατολογημένος πράκτορας ξένων δυνάμεων ή επειδή έπεσε θύμα εκβιασμών, λόγω βεβαρημένου παρελθόντος, προσωπικών ιδιορρυθμιών κλπ . Έκανε ό,τι έκανε επειδή ξύπνησε η συνείδηση του, επειδή αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να ανεχτεί την ύπαρξη μιας βαθύτατα αντιδημοκρατικής κατάστασης και ιδιαίτερα την ενεργό συμμετοχή του σε αυτήν. Το έκανε επειδή ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει. Το έκανε όχι επειδή ήθελε να «προδώσει» (τι λέξη !) την πατρίδα του, αλλά επειδή ήθελε η πατρίδα του να είναι δημοκρατική και η δική του συνείδηση ήσυχη. Το έκανε γιατί κατάλαβε πως όταν γεννήθηκε ήλθε στον κόσμο πρώτα ως Άνθρωπος και μετά ως Αμερικανός.

Ένας άνθρωπος μόνος του !

 Ένας άνθρωπος προερχόμενος από μια οικογένεια, που όλα σχεδόν τα μέλη της είχαν υπηρετήσει πιστά και αφοσιωμένα το αμερικανικό κυβερνητικό κατεστημένο. Ένας άνθρωπος γαλουχημένος στην νοοτροπία πως τα πάντα επιτρέπονται όταν είναι για τα καλό της Αμερικής και του συστήματος διακυβέρνησης της.  Ένας άνθρωπος, που και ο ίδιος θήτευσε επί χρόνια, ως έμπιστο γρανάζι του συστήματος, τις κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας CIA και NSA, την αποστολή των οποίων πεπλανημένα στην αρχή θεωρούσε ως την σπουδαιότερη από κάθε άλλη. Ένας άνθρωπος που ανατράφηκε στην κοιτίδα του παντοδύναμου συστήματος των αγορών, εκεί όπου η οικονομία βρίσκεται πάνω από τον άνθρωπο και την δημοκρατία.  Ένα άτομο το οποίο προερχόταν από τον χώρο της τεχνολογίας και είχε εκπαιδευτεί επιμελώς στην τόσο εκφυλισμένη σύγχρονη αποστολή αυτής, που δεν είναι άλλη από το να χρησιμοποιείται περισσότερο για τον περιορισμό των δημοκρατικών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά για την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών.

Για το σύστημα που τον εξέθρεψε θα έπρεπε κανείς να ήταν τρελός για να ενεργήσει όπως ενήργησε. Να και λόγος που δεν μπόρεσε να αξιολογηθεί και προβλεφθεί κατάλληλα η περίπτωση του από το συστημικό καθεστώς. Αν ζούσαμε στα παλιά τα χρόνια του 20ου αιώνα θα μπορούσε ενδεχομένως να προβλεφθεί, αφού τότε υπήρχε και το φαινόμενο των ιδεολόγων κομμουνιστών, «φρούτο» που, εδώ και καιρό, δεν ευδοκιμεί πλέον στην σύγχρονη εποχή.

Πώς λοιπόν να προβλεφθεί ότι θα προκύψει περίπτωση Snowden όταν το σύστημα έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην προκύψει ; όταν είχε προηγηθεί μια μεταμοντέρνα πολιτισμική παρακμή, όπου βασίλευσαν διαφθορά, κυνισμός και  καταναλωτισμός, όταν έχουν επικρατήσει συνθήκες ευρύτατης στοχευμένης κοινωνικής απάθειας, αναλγησίας και ηθικής αναισθησίας, όταν έχουν δημιουργηθεί κοινωνίες με τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα, όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί (μεταξύ των οποίων και άνθρωποι του «πνεύματος») που όχι μόνο είναι απόλυτα εθισμένοι στις αντιδημοκρατικές αξιακές εκπτώσεις, αλλά δεν διστάζουν και να τις προπαγανδίζουν κιόλας ;

Πώς θα μπορούσε το σύγχρονο καθεστωτικό σύστημα  να προβλέψει κάτι κυριολεκτικά αδιανόητο για το ίδιο, δηλαδή πως υπάρχουν ή θα υπάρξουν άνθρωποι που θα ρισκάρουν τα πάντα για το τίποτε ;

Πώς θα μπορούσαν οι υποστηρικτές του σύγχρονου πνευματικού και ανθρωπιστικού μεσαίωνα να προβλέψουν πως θα βρεθούν κληρονόμοι του πνεύματος του διαφωτισμού μέσα στις ίδιες τους τις τάξεις, στον ίδιο τον έμπιστο εσωτερικό περίβολο τους ;

Ένας άνθρωπος μόνος του!

Ένας άνθρωπος που, πέρα από όλα τα άλλα, κατόρθωσε να αποδείξει πως η εκ των πραγμάτων περιορισμένων δυνατοτήτων πραγματικότητα μπορεί να υπερβεί και να νικήσει ακόμη και την εξ ορισμού απεριόριστη και αχαλίνωτη μυθοπλαστική φαντασία. Γιατί ο Snowden πέτυχε αυτά που δεν μπόρεσε να πετύχει ο Winston Smith (που επίσης πάλευε μόνος του) στην Ωκεανία  του μυθιστορήματος «1984» του Orwell.   

Θεολ. Μιχαηλίδης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 31/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pencil_foto_education.jpg
Μονιμοποίηση εκπαιδευτικών: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσουν το βάρος και τις ευθύνες της ανεπάρκειας»
«Άμεση σύγκλιση του ΠΥΣΔΕ Δωδεκανήσου και την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών»
Μονιμοποίηση εκπαιδευτικών: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσουν το βάρος και τις ευθύνες της ανεπάρκειας»
φωτιά Φυλή
Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονιστικό βίντεο – Η στιγμή που η φωτιά κυκλώνει τον πυροσβέστη που τραυματίστηκε
Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φωτιά κυκλώνει τον πυροσβέστη που τραυματίστηκε στην Εύβοια
Φωτιά στην Εύβοια: Συγκλονιστικό βίντεο – Η στιγμή που η φωτιά κυκλώνει τον πυροσβέστη που τραυματίστηκε
ΔΙΠΑΕ
ΔΙΠΑΕ: Αυξήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην πλειοψηφία των τμημάτων
ΔΙΠΑΕ: Σημαντικός παράγοντας αποτέλεσε η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε Τμήματα υψηλής ζήτησης της Σχολής Μηχανικών
ΔΙΠΑΕ: Αυξήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην πλειοψηφία των τμημάτων