Thumbnail

Σε κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την «ευγενική» διαμεσολάβηση του Ισημερινού, προβλήθηκε μήνυμα του συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ στο οποίο κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την αμερικανική ηγεσία για υποκρισία και διωγμό του με πολιτικό κίνητρα.

 
Το μήνυμα του Άσαντζ, ο οποίος κλείνει 100 ημέρες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, μεταδόθηκε εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Ισημερινού στα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη -την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η κόντρα για το Wikileaks.
 
Στο δεκαπεντάλεπτο βίντεο, που μεταδόθηκε δορυφορικά σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο North Lawn Building, ένας κουρασμένος μεν αλλά αποφασισμένος Άσαντζ κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να «σταματήσει τον διωγμό του Wikileaks» και κατηγόρησε το Λευκό Οίκο για υποκρισία όταν επικαλείται την ελευθερία της έκφρασης στο μουσουλμανικό κόσμο.
 
«Πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους Αιγύπτιους νέους που ξέπλυναν από τα μάτια τους αμερικανικά δακρυγόνα όταν ακούν πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αλλαγή στη Μέση Ανατολή» είπε ο 41χρονος Αυστραλός. 
 
Ανέφερε δε τη δική του εμπειρία και την εμπειρία του Αμερικανού Μάνιννγκ -που βρίσκεται υπό στρατιωτική κράτηση κατηγορούμενος πως διοχέτευσε απόρρητο υλικό στο Wikileaks- ως απόδειξη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλο Αμερικανό πρόεδρο για να ποινικοποιήσει την ελεύθερη έκφραση».
 
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο συναντάται στον ΟΗΕ με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ για να βρεθεί διέξοδος στο «πρόβλημα Άσαντζ». Ο Πατίνιο, δηλώσεις του οποίου πλαισίωσαν το βίντεο, υπερασπίστηκε την απόφαση του Ισημερινού να δώσει άσυλο στον Άσαντζ και να τον προστατεύσει από τη σύλληψη κρατώντας τον στην πρεσβεία δείχνοντας αντίγραφο συμφωνίας των δύο χωρών του 1880 η οποία, υποστήριξε, εφαρμόζεται σε αυτήν την περίπτωση.
 
Ο Άσαντζ αντιμετωπίζει άμεσα το ενδεχόμενο έκδοσής του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό. Ωστόσο, οι δικηγόροι του φοβούνται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε αμερικανική δίωξη για την υπόθεση του Wikileaks -η Syndey Morning Herald ανέφερε μάλιστα την Τετάρτη, επικαλούμενη γνώση διπλωματικών εγγράφων, ότι ο Αυστραλιανός Άσαντζ έχει βρίσκεται επισήμα στην αμερικανική λίστα «εχθρών των κράτους».
 
Πηγή: tanea.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα