Thumbnail
Green Cola

Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να δημιουργήθηκαν μέσα στην ύφεση και να πέτυχαν. Πόσο περισσότερο όταν οι δημιουργοί της ποντάρουν σε μία αγορά που από την αρχή την κρίσης έως σήμερα έχει χάσει πάνω από 30%. Και όμως η Green Cola είναι αυτό το «γαλατικό χωριό» – που πια δεν το λες μικρό – το οποίο κατάφερε όχι μόνο να αντισταθεί στην ύφεση αλλά καταφέρει πολύ περισσότερα.

Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό; Σίγουρα ότι σε επίπεδο μεριδίων αγοράς βλέπει στα μάτια – και αν συνεχίσει έτσι – είναι θέμα μηνών να ξεπεράσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, την πολυεθνική Pepsi. Για πρώτη φορά από την κατάρρευση και εξαφάνιση του Ταμ – Ταμ την δεκαετία του ’70 – μετά από την είσοδο των πολυεθνικών, Coca Cola και Pepsico – μία ελληνική cola επιτυγχάνει χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα διαφήμισης να κερδίζει μερίδια σε χρόνο ρεκόρ. Και ναι, μπορεί η Pepsi να έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» στην ελληνική αγορά ποντάροντας στην χαμηλή τιμή, σε προσφορές και στο να κρατήσει – πάλι με οικονομικές προσφορές – ως πελάτες της εστιατόρια και καφετέριες, δεν μειώνει όμως αυτό την επίδοση της Green Cola που μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια έπιασε τα μερίδια της Pepsi (5,5% στα αναψυκτικά τύπου cola στο οργανωμένο λιανεμπόριο) των σαράντα χρόνων παρουσίας στην χώρα μας.

H ίδια η δημιουργία της Green Cola είναι επίσης κάτι εντυπωσιακό. Εάν δεν υπήρχε ένας συνδυασμός αρνητικών συγκυριών προφανώς δεν μιλούσαμε σήμερα για αυτή. Συνιδρυτές τρία μεσήλικα στελέχη ελληνικών πολυεθνικών (Cosmote και 3Ε) που από δεκαετίες καριέρας, στα πρώτα χρόνια της κρίσης και των περικοπών βρέθηκαν μετέωροι χωρίς τις αποδοχές και τις παροχές που τους πρόσφερε η προηγούμενη δουλεία τους. Ποιο είναι το μέλλον αυτών των στελεχών συνήθως; Όσοι τυχεροί καταφέρουν να βρουν νέα εργασία αυτή υπολείπεται κατά πολύ τόσο σε αποδοχές όσο και σε ένταση και σε επίπεδο ευθύνης που είχαν συνηθίσει. Αντίθετα ο Περικλής Βενιέρης (πρώην υπεύθυνος παραγωγής της 3Ε, εμφιαλωτή της Coca Cola στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια), ο Στέφανος Οκταποδάς (πρώην επικεφαλής της θυγατρικής της Cosmote στην Αλβανία) και ο Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος (πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote και του ΟΤΕ) αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Εμπνευστής της κίνησης ο Περικλής Βενιέρης, ο οποίος παρά την κυριαρχία της Coca Cola πίστεψε ότι υπάρχει χώρο και για νέα σήματα αρκεί αυτά να έχουν να πουν κάτι και ειδικότερα στις νεότερες γενιές που στην παγκόσμια αγορά γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά αναψυκτικά με την ζάχαρη.Η Green Cola που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα μελετών και εργαστηριακών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά πανεπιστήμια – από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα μέχρι στο Δημοκρίτειο στην Θράκη – πέτυχε μία γεύση που να είναι αρεστή στον μέσο καταναλωτή, χωρίς να έχει καθόλου ζάχαρη ή ασπαρτάμη αλλά στέβια. Μπορεί αρχικά για να πλασαριστεί στην αγορά να «πούλησε» ελληνικότητα σήμερα όμως αυτό που προβάλετε από τα στελέχη της είναι το Green, ότι είναι ένα προϊόν χωρίς φωσφορικό οξύ, με φυσική καφεΐνη και φυτικής προέλευσης γλυκαντικό. Μάλιστα φρόντισαν να πατεντάρουν το όνομα και το σήμα της Green Cola για μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως ΗΠΑ και Βρετανία, δαπανώντας σημαντικά χρήματα για αυτό τον σκοπό που θα ήταν υπερπολίτιμα για την εδραίωση τους στην ελληνική αγορά.

Πηγή: agonaskritis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

MAKRI
Ζέττα Μακρή: «Δεν υπάρχει υποχρέωση οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται 1η Σεπτεμβρίου»
Πώς προσμετράται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών – Θέματα που τα ρυθμίζει η Υπουργική Απόφαση 104627/7-8-2020.
Ζέττα Μακρή: «Δεν υπάρχει υποχρέωση οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται 1η Σεπτεμβρίου»
Σχολείο - Μάθημα
Εκπαιδευτικοί: Για τις τελευταίες εγκυκλίους για την «αξιολόγηση» και τις απειλές επιβολής κυρώσεων
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία προσπάθεια αμφισβήτησης και υπονόμευσης του κατακτημένου με αγώνες και αίμα απεργιακού δικαιώματος»
Εκπαιδευτικοί: Για τις τελευταίες εγκυκλίους για την «αξιολόγηση» και τις απειλές επιβολής κυρώσεων