Thumbnail
Ειδική άδεια απουσίας από την υπηρεσία τους χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους

Ειδική άδεια απουσίας από την υπηρεσία τους χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ο χρόνος της αδείας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής αδείας που δικαιούνται οι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του δικαιώματος της ψηφοφορίας επί του δημοψηφίσματος, θα χορηγηθεί ειδική άδεια ως εξής:

1. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του δικαιώματος της ψηφοφορίας επί του δημοψηφίσματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών.

γ. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

2. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του δικαιώματος της ψηφοφορίας επί του δημοψηφίσματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

3. Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις είναι δυνατό να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.


Τέλος, σημειώνεται ότι στις υπηρεσίες, στις οποίες λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους θα υπάρξουν ιδιαίτερες δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (π.χ. νοσηλευτικά ιδρύματα, λιμένες, τελωνειακοί σταθμοί κλπ) η χρήση της ευχέρειας αυτής θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη φειδώ, όσον αφορά τον αριθμό των ημερών άδειας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

skilaki
Όταν ο σκύλος γίνεται «σκουπιδιάρης» - Πώς θα τον κρατήσετε μακριά από τα σκουπίδια
Γιατί ψάχνει στα απορρίμματα και πώς να τον σταματήσετε προτού βάλει την υγεία του σε κίνδυνο
Όταν ο σκύλος γίνεται «σκουπιδιάρης» - Πώς θα τον κρατήσετε μακριά από τα σκουπίδια
efimerides
Το μεγαλύτερο hoax στην ιστορία της δημοσιογραφίας: Η απάτη των ημερολογίων Χίτλερ και η νίκη του Ρούπερτ Μέρντοχ
Πώς ο μεγιστάνας του Τύπου έκανε μια πλαστή αποκάλυψη να φανεί αληθινή και βγήκε κερδισμένος, παρασύροντας και ολόκληρο τον κόσμο των media
Το μεγαλύτερο hoax στην ιστορία της δημοσιογραφίας: Η απάτη των ημερολογίων Χίτλερ και η νίκη του Ρούπερτ Μέρντοχ