Thumbnail
Επαναφέρονται στη συζήτηση όλες οι μεταρρυθμίσεις 

Έτοιμος να υποδεχτεί το νέο τοπίο στη δημόσια διοίκηση που περιλαμβάνεται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων της συμφωνίας, είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», ένα μικρής έκτασης κείμενο βρίσκεται στα χέρια του Πιερ Μοσκοβισί, το οποίο εστάλη στο πλαίσιο της συμφωνία με τους δανειστές και περιλαμβάνει ένα «οδικός χάρτης» για το δημόσιο.

Νέο μισθολόγιο, κινητικότητα, αξιολόγηση προσωπικού, αναδιαρθρώσεις δομών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το επιτελείο της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιζητούν άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ των υπαλλήλων που είναι χαμηλά στη διοικητική ιεραρχία και εκείνων που είναι σε θέσεις ευθύνης.

Προσλήψεις

Οι επεξεργασίες των σεναρίων συνεχίζονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της γενικής δαπάνης για τη δημόσια διοίκηση, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, θα συναρτάται με το ετήσιο ΑΕΠ. Υπό το πρίσμα της ενοποίησης των ειδικών επιδομάτων και της επανεξέτασης της προσωπικής διαφοράς, με προοπτική την κατάργησή της, όλα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, κρίσιμη είναι η συζήτηση που ήδη έχει ανοίξει στο ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με επίκεντρο τον διορισμό νέων υπαλλήλων. Βρίσκεται υπό διερεύνηση το ζήτημα της περαιτέρω αποστελέχωσης της δημόσιας διοίκησης αλλά και η «μαγική εικόνα» του αριθμού των επαναπροσλήψεων.

Κινητικότητα - Συνταξιοδοτικό

Ο κ. Βερναρδάκης επειδή το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι σφικτό θέλει να αλλάξει τα κριτήρια του σχεδιασμού της μίνι κινητικότητας του προκατόχου του, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου. Επιδιώκει να κάνει στοχευμένη κινητικότητα με έμφαση στο προσοντούχο δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό. Εχει ζητήσει να καταρτισθεί ένας κατάλογος με τις ειδικότητες που έχουν ως βιογραφικό τίτλων εκπαίδευσης και εμπειρίας υπάλληλοι με πανεπιστημιακή μόρφωση, μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά. Κι αυτό ώστε να επιχειρηθεί μια αντιστοίχιση των αναγκών που υπάρχει σε εξειδικευμένες θέσεις του Δημοσίου με το υπάρχον προσοντούχο προσωπικό.

Σε αυτόν τον καμβά, υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που προβληματίζει και εξετάζεται. Συνδέεται με τη διαμόρφωση αλλαγών επί τα χείρω στο Ασφαλιστικό και νέων ορίων συνταξιοδότησης. Λόγω αυτής της κατάστασης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διερευνά τις εκτιμήσεις ότι ενδέχεται να υπάρξει μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων, περιλαμβανομένων πρόωρων (ηλικίες 53 έως 56+ ετών). Υπολογισμοί ειδικών μιλούν για συνολικές αποχωρήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 50.000. Ετσι, συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αναπλήρωση σε προσωπικό λόγω υποστελέχωσης, που μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
Παρεμβάσεις Π.Ε: Πρόταση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου των υπηρεσιακών μεταβολών και της εκπροσώπησης από τους αιρετούς
Παρεμβάσεις Π.Ε: Κανένας αιρετός αξιολογητής στα υπηρεσιακά συμβούλια
Παρεμβάσεις Π.Ε: Πρόταση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου των υπηρεσιακών μεταβολών και της εκπροσώπησης από τους αιρετούς