Thumbnail
Ένα «βουνό» φόρων και επιβαρύνσεων θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια πολίτες 

Ένα «βουνό» φόρων και επιβαρύνσεων θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια πολίτες αμέσως μετα το κλείσιμο της κάλπης του Σεπτέμβρη, καθώς η ψήφιση των προαπαιτουμένων έχει ορίσει το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις κατηγορίες πολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα προκύψει σε περίπτωση μείωσης του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των δόσεων. Ο μνημονιακός νόμος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 14 Αυγούστου παρέχει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το δικαίωμα να εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας θα κρίνεται αν οφειλέτες με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ (εισόδημα, περιουσία κ.λπ.) μπορούν να πληρώσουν το ρυθμισμένο χρέος τους και σε λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν αιτηθεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο νόμος δεν ορίζει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση, οπότε είναι θέμα της ΓΓΔΕ να αποφασίσει αν θα «χτυπήσει» σε προεκλογικό ή μετεκλογικό χρόνο. Μείωση του αριθμού των δόσεων μπορεί να σημαίνει ακόμη και υπερδιπλασιασμό της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης.

Υπό έκδοση βρίσκεται απόφαση της ΓΓΔΕ η οποία θα καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις μέσω των οποίων θα εντοπιστούν οι ανασφάλιστοι οδηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός της ΓΓΔΕ προβλέπει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί που θα εντοπιστούν με ανασφάλιστο αυτοκίνητο θα κληθούν τον Οκτώβριο -δηλαδή και πάλι μετά τις εκλογές- να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους εντός οκτώ ημερών πληρώνοντας όχι μόνο το αντίτιμο της ασφάλειας, αλλά και το παράβολο των 250 ευρώ.

Ακόμη, η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων ισχύει άμεσα που σημαίνει ότι εφαρμόζεται και στα δίδακτρα που θα καταβληθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχει ήδη γίνει με το που ψηφίστηκε τον Ιούλιο ο σχετικός νόμος. Υπάρχουν και περίπου 35.000 φορολογούμενοι με πισίνες, Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών και σκάφη, οι οποίοι είχαν... προλάβει να κάνουν δήλωση πριν ψηφιστεί ο νόμος. Γι’ αυτούς εκκρεμεί η συμπληρωματική εκκαθάριση με τη διαφορά του φόρου.

Στις 26 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής του Ε9 οπότε -θεωρητικά- η Γενική Γραμματεία αποκτά τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με τον μνημονιακό νόμο, έχει ήδη αποσαφηνιστεί ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016) και ότι θα ισχύσει και για φέτος η έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Το μόνο που μένει είναι να δοθεί η εντολή για να ξεκινήσει η εκκαθάριση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα